Litera P

#prospect #medicament

Pergonal 500, flac.inj.

Prospect Pergonal 500, flac.inj.

Indicatii:

Femei: Pergonal si, consecutiv, gonadotrofina chorionica (hCG, Profas) sunt indicate pentru inducerea ovulatiei la pacientele amenoreice sau la femeile anovulatorii cu cicluri regulate sau neregulate.

Barbati: pergonal, in terapie concomitenta cu Profasi, este indicat pentru stimularea spermatogenezei la barbati cu hipogonadism hipogonadotrop primar sau secundar.

Contraindicatii

Femei: terapia cu pergonal este contraindicata atunci cand este imposibila obtinerea oricarui raspuns terapeutic, ca de exemplu in: disgenezie ovariana, uter absent, menopauza precoce, ocluzie tubulara. Inaintea tratamentului cu pergonal vor fi tratate corespunzator afectiuni ca: hipotiroidismul, deficitul androcortical, hiperprolactinemia sau tumorile pituitare.

De asemenea, rezultatele spermogramei trebuie sa fie in limite acceptabile. Respectarea dozajului adecvat si a schemelor de monitorizare vor minimaliza posibilitatea hiperstimularii ovariene. Raspunsurile estrogenice excesive la pergonal nu cresc in general in mod semnificativ efectele secundare, cu exceptia cazului in care se administreaza profasi pentru inducerea ovulatiei. Determinarile hormonale vor detecta un raspuns estrogenic excesiv la pergonal, si administrarea de Profasi va trebui intrerupta. incidenta nasterilor cu feti multipli consecutivi terapiei cu Pergonal/ profasi a fost raportata in procente variabile, intre 10% si 40%.

Totusi, majoritatea sarcinilor multiple sunt gemelare. Irosirea sarcinii prin avort este mai ridicata decat in populatia generala, dar cu valori compatibile cu ale femeilor care prezinta alte tulburari de fertilitate. Riscul anomaliilor congenitale nu este crescut de catre pergonal.

Barbati: niveluri ridicate de FSH androgenic indica o insuficienta testiculara primara. Asemenea pacienti sunt de regula neresponsivi la terapia cu Pergonal/Profasi.

Actiune:

Gonadotrofina menopauzala umana (HMG) este o substanta hormonala ce contine FSH si LH in proportie de circa 1: 1. La femei, Pergonal stimuleaza atat cresterea cat si maturarea foliculara, si induce cresterea nivelurilor de estrogeni si proliferarea endometriala.

La barbati, Pergonal stimuleaza spermatogeneza prin actiunea asupra productiei de proteina transportatoare de androgeni in tubii seminiferi ai celulelor Sertoli.

Reactii adverse:

La femei, pot fi observate rareori: o reactie locala la locul injectarii, febra si artralgii. la barbati, tratamentul combinat cu pergonal si hcg poate produce ginecomastie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea