Ovitrelle, solutie injectabila

Prospect Ovitrelle, solutie injectabila

Indicatii
Ovitrelle se utilizeaza pentru tratarea femeilor care au primit tratament de stimulare a ovarelor, de activare a ovulatiei (eliberarea ovulelor de catre ovare) si de dezvoltare a unei structuri speciale pe ovar (corpus luteum) care sa favorizeze sarcina. Poate fi administrat femeilor care urmeaza un tratament de fertilitate (tehnici de reproducere asistate, cum ar fi fertilizarea in vitro) si femeilor cu anovulatie (incapacitatea de a produce ovule) sau cu oligo-ovulatie (care produc rar ovule). Ovitrelle se poate elibera numai pe baza de reteta.

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu Ovitrelle trebuie inceput sub supravegherea unui medic cu experienta in tratarea problemelor de fertilitate. Ovitrelle se administreaza subcutanat (sub piele). Pulberea trebuie amestecata cu solventul furnizat, chiar inainte de utilizare. Se administreaza o fiola de Ovitrelle (250 de micrograme) la 24-48 de ore dupa ce ovarele au produs foliculi suficient de maturi (ovule pregatite pentru ovulatie). La femeile care urmeaza un tratament de fertilitate, administrarea se face in general la 24-48 de ore dupa intreruperea tratamentului anterior de pregatire a stimularii ovariene [cum ar fi hormonul de stimulare a foliculilor (FSH) sau gonadotrofina umana monopauzala (hMG)].

Actiune terapeutica
Substanta activa din Ovitrelle, gonadotrofina corionica alfa, este o copie a hormonului uman natural gonadotrofina corionica (hCG), cunoscuta si sub numele de hormonul „sarcinii”. In timpul sarcinii, hCG este prezent in corp, ajutand la mentinerea „corpului galben” (corpus luteum) si, prin urmare, la pastrarea sarcinii. In tratamentele de fertilitate, hCG se utilizeaza pentru ca este asemanator cu hormonul luteinizant (LH), hormonul care declanseaza ovulatia in timpul ciclului menstrual. Gonadotrofina corionica alfa din Ovitrelle este produsa prin metoda cunoscuta sub numele de „tehnologie ADN recombinant”. Este creata de o celula care a primit o gena (ADN) care o face capabila sa produca gonadotrofina corionica umana.

Compozitie
Ovitrelle este compus dintr-o pulbere si un solvent din care se obtine o solutie injectabila. De asemenea, este disponibil si sub forma de solutie intr-o seringa preumpluta. Ovitrelle contine substanta activa gonadotrofina corionica alfa.

Contraindicatii
Ovitrelle nu trebuie administrat persoanelor care pot fi hipersensibile (alergice) la gonadotrofina corionica alfa sau la oricare din celelalte ingrediente sau pacientilor cu tumori ale hipotalamusului si glandei hipofize, ovarelor, uterului sau sanilor. Nu trebuie administrat cand nu se poate obtine o reactie (cum ar fi in cazul insuficientei ovariene). Nu trebuie administrat femeilor care prezinta hipertrofie sau chist ovarian care nu sunt cauzate de boala ovarului polichistic sau hemoragii genitale de etiologie necunoscuta sau femeilor care au avut o sarcina extrauterina in ultimele 3 luni. De asemenea, Ovitrelle nu trebuie utilizat la pacientele cu afectiuni trombo-embolice (coagulare) active. Pentru lista completa de restrictii, a se consulta prospectul.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare (observate la 1 din 10 pacienti din 100) sunt reactie sau durere la locul injectiei, durere de cap, oboseala, voma, greata (senzatie de rau), dureri abdominale (de burta) di sindromul de hiperstimulare ovariana (de ex., stare de rau, crestere in greutate, diaree). Sindromul de hiperstimulare ovariana apare cand ovarele raspund in mod excesiv la tratament, in special cand se administreaza medicamente care activeaza ovulatia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea