Optison, suspensie injectabila

Prospect Optison, suspensie injectabila

Compozitie
OPTISON este o suspensie injectabila, continand microsfere (granule foarte mici) de albumina umana tratata la cald, care au ca substanta activa perflutren gaz.

Indicatii
OPTISON se foloseste doar ca modalitate de diagnostic, fiind o substanta de contrast care creste vizibilitatea organelor interne la testele imagistice. OPTISON este folosit pentru a obtine o imagine mai clara a camerelor inimii, in special a ventriculului stang, in timpul ecocardiografiei (test de diagnostic prin care, cu ajutorul ultrasunetelor, se obtine o imagine a inimii). OPTISON se foloseste pentru pacientii cu afectiune cardiovasculara cunoscuta sau suspectata, atunci cand imaginile fara substanta de contrast au fost neconcludente. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Administrare

OPTISON trebuie folosit doar de medicii care au experienta in tehnica ecografica. Imaginea ecografica trebuie obtinuta in timpul injectarii OPTISON, deoarece efectul maxim este in primele 2,5 pana la 4,5 minute de la injectare. OPTISON se administreaza intravenos lent, de obicei in bratul drept. Doza recomandata este de 0,5 pana la 3,0 ml. Doza totala nu trebuie sa depaseasca 8,7 ml. in timpul ecografiei cu OPTISON se va monitoriza activitatea cordului cu ajutorul unei electrocardiograme (ecg). Pentru mai multe informatii, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
OPTISON este un mediu de contrast pentru ecografie. Ecografia utilizeaza sunetele cu frecventa inalta pentru a crea o imagine a diferitelor suprafete din organism. Sunetele produse de ecograf sunt reflectate de diverse parti din organism, cum ar fi inima. OPTISON contine microsfere de albumina (granule foarte mici) pline cu gaz care, in timpul ecografiei, creeaza ecouri diferite fata de cele ale tesuturilor din jur. Dupa injectarea OPTISON, substanta ajunge la inima prin intermediul venelor. In timpul ecografiei se obtine astfel un contrast mai bun intre zonele in care a patruns substanta gazoasa (camerele inimii de exemplu) si tesutul inconjurator. Gazul este apoi eliminat prin plamani.

Contraindicatii
OPTISON nu trebuie folosit la pacientii cu hipersensibilitate (alergie) la oricare din componente, in special la albumina umana, sau la pacientii cu hipertensiune pulmonara (presiune crescuta a sangelui in artera pulmonara, vas prin care sangele circula de la inima la plamani).

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse ale OPTISON (observate in cazul a 1 – 10 pacienti din 100) sunt disgeuzia (alterarea gustului), cefalee, inrosirea tegumentelor, senzatia de caldura. Pentru lista completa a reactiilor adverse asociate cu OPTISON, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea