Litera O

#prospect #medicament

Optaflu, vaccin antigripal

Prospect Optaflu, vaccin antigripal

Compozitie
Optaflu este un vaccin disponibil sub forma de suspensie injectabila intr-o seringa preumpluta. vaccinul contine „antigenul de suprafata” inactiv din trei tulpini (tipuri) diferite de virus gripal ca substante active (A/Insulele Solomon/3/2006, A/Wisconsin/67/2005 si B/Malaysia/2506/2004).

Indicatii
Optaflu este utilizat pentru vaccinarea adultilor impotriva gripei, mai ales a celor care prezinta un risc ridicat de dezvoltare a complicatiilor bolii. Utilizarea vaccinului trebuie sa aiba la baza recomandari oficiale. vaccinul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Administrare
Optaflu se administreaza sub forma unei injectii de 0,5 ml in muschiul din partea superioara a bratului.

Actiune terapeutica
Optaflu este un vaccin. vaccinurile functioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Optaflu contine fragmente de la suprafata a trei tulpini diferite de virus gripal. Cand unei persoane i se administreaza vaccinul, sistemul imunitar recunoaste fragmentele de virus ca fiind „straine” si creeaza anticorpi impotriva acestora. in viitor, sistemul imunitar va fi capabil sa produca mai repede anticorpi cand este expus oricareia dintre aceste tulpini de virus. anticorpii vor ajuta ulterior la protejarea impotriva bolii cauzate de aceste tulpini ale virusului gripal. In fiecare an, organizatia mondiala a sanatatii (oms) face recomandari cu privire la tipurile de tulpini de virus gripal care trebuie incluse in vaccinuri pentru sezon de gripa care se apropie, iar aceste tulpini de virus trebuie incluse in Optaflu inainte ca vaccinul sa poata fi utilizat.� virusurile utilizate in Optaflu sunt crescute in celule de mamifer, spre deosebire de cele din alte vaccinuri antigripale, care sunt crescute in oua de pasare.

Contraindicatii
Optaflu nu trebuie folosit la persoanele care pot prezenta hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului. Persoanele care prezinta o infectie insotita de febra sau o infectie acuta (de scurta durata) nu trebuie sa primeasca vaccinul decat dupa vindecare.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Optaflu (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt durerea de cap, eritemul (inrosirea pielii), durerea, indispozitia (disconfortul general) si epuizarea (oboseala). Aceste efecte secundare dispar de obicei in decurs de una pana la doua zile fara tratament. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Optaflu, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului