Prospect Neospect

Compozitie
NeoSpect este un set pentru pregatirea unui medicament marcat radioactiv. NeoSpect include un praf alb pentru solutia injectabila, care contine substanta activa depreotida.

Indicatii
Neospect nu este folosit ca produs de sine statator, ci trebuie marcat radioactiv inainte de utilizare. Radiomarcarea presupune marcarea unei substante (etichetarea) cu ajutorul unui compus radioactiv. NeoSpect este radiomarcat prin amestecul cu o solutie de tehnetiu radioactiv (99mTc). Acest produs marcat radioactiv este destinat procedurilor de diagnosticare. NeoSpect este utilizat la pacientii care prezinta un singur nodul pulmonar (o leziune rotunda, mica in plamani) detectat de o radiografie pulmonara sau o tomografie computerizata (ct), pentru stabilirea caracterului malign (canceros) al acestuia. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Administrare
NeoSpect trebuie manevrat si administrat doar de personal specializat, care are experienta in manevrarea in siguranta a materialului radioactiv. Dupa ce a fost realizata solutia marcata radioactiv, NeoSpect este administrat intravenos (intr-o vena) si scanarea se realizeaza dupa doua, pana la patru ore de la injectie. Acest medicament nu trebuie utilizat mai mult de o data pentru un pacient.

Actiune terapeutica
Substanta activa din NeoSpect, depreotida, este un somatostatin analog. Acest lucru inseamna ca substanta actioneaza asemeni unui somatostatin si reactioneaza la aceiasi receptori ca si somatostatinul din organism. Acesti receptori se regasesc in numar mare in anumite tumori maligne, cum ar fi tumorile pulmonare. Cand NeoSpect este radiomarcat, compusul radioactiv tehnetiu-99 (99mTc) se ataseaza la depreotida. Cand depreotida se ataseaza la receptori, conduce substanta radioactiva care poate fi detectata utilizand un echipament special de detectare imagistica, cum ar fi scintigrafia sau SPECT (tomografie computerizata cu emisie de foton). Daca nodulul pulmonar singular este marcat cu NeoSpect, este posibil ca acesta sa fie malign. in caz contrar, este posibil ca acesta sa fie benign (non-malign).

Contraindicatii
NeoSpect nu trebuie utilizat la persoanele cu hipersensibilitate (alergice) la depreotida, sodiu pertehnetat sau oricare dintre celelalte ingrediente. De asemenea, NeoSpect nu trebuie utilizat la pacientele insarcinate sau care alapteaza.

Reactii adverse
Efectele secundare aparute in urma utilizarii NeoSpect nu sunt foarte des intalnite, dar cele mai des intalnite (la 1 pana la 10 pacienti din 1000) sunt durerile de cap, ametelile (senzatia de rau), starile de voma, diaree, dureri abdominale (ale stomacului), ameteala, inrosirea fetei si oboseala (extenuare).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea