Litera N

#prospect #medicament

Nemotan, pulbere

Prospect Nemotan, pulbere

Compozitie
Tablete ce contin 30 mg nimodipin. Cutii cu 50 si 100 tablete si cutii pentru uz spitalicesc

Actiune terapeutica
Nemotan este un blocant al canalelor de calciu din grupul dihidropiridinelor, cu activitate preferentiala pe vasele cerebrale. S-a demonstrat ca relaxeaza in special musculatura neteda a arteriolelor cerebrale. El creste fluxul sanguin cerebral la pacientii cu hemoragie subarahnoidiana (HSA), fara evidentierea unei captari sanguine in masa cerebrala si fara reducerea semnificativa a presiunii sanguine.

Indicatii
Pentru prevenirea si tratamentul deficitelor neurologice tardive la pacientii cu HSA, ca rezultat al spasmului vascular cerebral. In atacul ischemic, deoarece creste fluxul sanguin colateral. In migrene - profilactic.

Doze si mod de administrare
tratamentul poate fi inceput cat mai curand posibil. Doza este de 60 mg/4ore, pentru 21 zile. Daca se efectueaza o interventie chirurgicala, tratamentul poate fi continuat inca 5 zile. La pacientii cu greutate corporala scazuta, insuficienta hepatica sau renala, doza va fi ajustata (15 - 30 mg) sub o atenta supraveghere.

Contraindicatii
Nu se cunosc .

Reactii adverse
Nemotan este bine tolerat. Efectele adverse sunt medii si foarte rar necesita oprirea tratamentului. Cel mai comun efect advers este scaderea presiunii sanguine. Tahicardia, bufeurile, rash-ul, si cresterea reversibila a enzimelor hepatice au fost observate. De asemenea sunt semnalate rar tulburari gastrointestinale.

Masuri de precautie
Se foloseste cu atentie cand sunt prezente edemul cerebral sau presiunea intracraniana crescuta. Administrarea concomitenta cu alti antagonisti de calciu trebuie evitata sau, in caz de administrari inevitabile, pacientii vor fi atent monitorizati.Trebuie luata in considerare administrarea concomitenta de beta-blocante.
Sarcina si alaptare: desi nu a fost observat nici un efect teratogen, proportia raportului beneficiu/risc trebuie sa fie luata in considerare cand utilizarea in timpul sarcinii este inevitabila.

Conditii de pastrare: Se pastreaza intr-un loc racoros, uscat si ferit de lumina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea