Litera M

#prospect #medicament

Mst continus, compr.

Prospect Mst continus, compr.


Indicatii:
MST Continus contine morfina, care apartine unui grup de analgezice puternice numite opioide. MST Continus este utilizat pentru tratamentul durerilor severe si refractare ce nu pot fi tinute sub control decat cu ajutorul analgezicelor puternice.
Contraindicatii
Nu utilizati MST Continus
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la morfina sau la oricare dintre celelalte componente ale MST Continus;
- daca utilizati medicamente pentru tratamentul depresiei numite inhibitori de monoaminooxidaza (sau daca ati luat acest tip de medicament in ultimele 2 saptamani);
- daca aveti tulburari severe de respiratie;
- daca aveti orice tulburari la nivelul abdomenului (cum sunt: intarzierea golirii stomacului, blocaj al tranzitului intestinal, sau dureri abdominale de cauza necunoscuta abdomen acut);
- daca aveti afectare severa a ficatului (insuficienta hepatocelulara);
- daca aveti traumatisme la nivelul capului;
- daca alaptati;
- la copii cu varsta sub 6 ani.
Administrare:
Utilizati intotdeauna MST Continus exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza de MST Continus trebuie stabilita in functie de gradul de severitate al durerii si sensibilitatea fiecarui pacient.

Tratamentul trebuie initiat prin tatonare cu o formula cu eliberare imediata a morfinei (comprimate sau solutie injectabila), pentru a determina doza de morfina care realizeaza un control adecvat al durerii. Ulterior, pacientului i se va administra o doza zilnica echivalenta de MST Continus, comprimate filmate cu eliberare modificata de 10 respectiv 20, 30, 60, 100 sau 200 mg. Durerea persistenta (durere intre 2 administrari de sulfat de morfina cu eliberare modificata) trebuie tratata cu morfina cu eliberare imediata (comprimate sau solutie injectabila).

Comprimatele filmate cu eliberare modificata se administreaza la intervale de 12 ore. Doza este dependenta de severitatea durerii, varsta pacientului si antecedentele privind necesarul de analgezice.

Daca nu v-a fost prescris altfel de catre medicul dumneavoastra, doza uzuala pentru adulti si adolescenti este:

MST Continus 10 mg: doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita de doua ori pe zi.
MST Continus 30 mg: doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita de doua ori pe zi.
MST Continus 60 mg: doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita de doua ori pe zi.
MST Continus 100 mg: doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita de doua ori pe zi.
MST Continus 200 mg: doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita de doua ori pe zi.

Pacienti cu insuficienta renala , hepatica, cu tranzit gastro-intestinal intarziat MST Continus trebuie administrat cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica, renala sau la cei cu tranzit gastro-intestinal intarziat.

Pacienti varstnici

Pacientii varstnici cu varsta peste 75 de ani si pacientii cu o stare generala alterata pot fi mai sensibili la morfina. De aceea, trebuie luate precautii speciale la cresterea dozelor si/sau stabilit un interval mai lung intre administrari. La nevoie, se poate utiliza o concentratie mai mica.

Copii cu varsta sub 12 ani

Nu exista experienta privind utilizarea MST Continus la copii cu varsta sub 12 ani.

Instructiuni speciale de ajustare a dozei

Pentru stabilirea dozei initiale trebuie utilizata o formula cu eliberare imediata a morfinei. Pentru reajustarea dozei, pot fi utilizate, la nevoie, formulari cu o concentratie mai mica de substanta activa, eventual in asociere cu tratamentul curent cu comprimate filmate cu eliberare modificata.

in general, trebuie administrata o doza suficienta reprezentand doza minima eficace cu efect analgezic.

Daca urmati un alt tratament analgezic suplimentar (de exemplu interventie chirurgicala, blocare a plexurilor nervoase), doza trebuie reajustata dupa luarea acestor masuri. Medicul dumneavoastra va face acest lucru, la nevoie.

Mod de administrare si durata tratamentului

Comprimatele filmate cu eliberare modificata trebuie inghitite intregi, cu sufficient lichid si nu trebuie mestecate, zdrobite sau sfaramate.

Comprimatele filmate cu eliberare modificata nu trebuie administrate impreuna cu alimente si se recomanda a fi administrate dimineata si seara.

Durata tratamentului este stabilita de catre medicul dumneavoastra, in functie de caracteristicile durerii.

MST Continus nu trebuie administrat niciodata o perioada de timp mai lunga decat este absolut necesar terapeutic. Daca, datorita tipului si severitatii afectiunii pare necesar un tratament analgezic de durata mai mare cu MST Continus, trebuie realizate, la intervale scurte regulate, atente examinari medicale (de exemplu pe parcursul intreruperilor tratamentului) pentru a stabili daca si in ce masura tratamentul mai este necesar. La nevoie, puteti avea nevoie sa fiti trecuti la un tratament cu o forma de dozaj mai adecvata.

Spuneti medicului dumneavoastra daca vi se pare ca efectul MST Continus este prea slab sau prea puternic.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din MST Continus

Daca utilizati mai mult decat trebuie din MST Continus, spuneti imediat medicului dumneavoastra. Puteti avea oricare dintre urmatoarele simptome: contractia pupilelor ochilor, dificultati in respiratie mergand pana la stop respirator, afectarea starii de constienta mergand pana la coma, scaderea tensiunii arteriale mergand pana la soc, accelerarea batailor inimii, ameteli. Supradozajul cu opioide puternice poate duce la deces.

Urmatoarele actiuni legate de supradozaj pot fi utile in timp ce asteptati venirea medicului: mentineti pacientul treaz, dati-i comenzi pentru respiratie, acordati sprijin pentru respiratie.

Daca uitati sa utilizati MST Continus
Daca utilizati o doza de MST Continus mai mica decat ar trebuie sau daca omiteti o doza, controlul durerii se poate reduce sau poate disparea.

Daca omiteti o doza puteti compensa doza omisa daca timpul pana la luarea urmatoarei doze programate este mai mare de 8 ore. in continuare puteti urma schema dumneavoastra fixa de dozaj. Daca intervalul de timp pana cand ar trebui sa luati urmatoarea doza de MST Continus este mai mic de 8 ore, luati comprimatul oricum. Totusi, in acest caz, schema dumneavoastra de tratament va trebuie refacuta. Va rugam discutati cu medicul dumneavoastra despre continuarea tratamentului. in general, nu trebuie sa luati MST Continus mai des de o data la 12 ore. in nici un caz nu trebuie sa luati o doza dubla.


Daca incetati sa utilizati MST Continus
Daca doriti sa intrerupeti tratamentul, discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra despre motivele intreruperii si despre continuarea tratamentului.

Utilizarea indelungata a MST Continus poate determina dependenta fizica. De aceea, intreruperea brusca a tratamentului va fi insotita de simptome ale sindromului de sevraj. Acestea pot include dureri de cap, dureri musculare, anxietate, tensiune, neliniste, confuzie, iritabilitate, insomnie recurenta, schimbari de dispozitie, halucinatii si convulsii.

Deoarece riscul aparitiei simptomelor sindromului de sevraj este mai mare atunci cand tratamentul este intrerupt brusc, doza trebuie redusa treptat la intreruperea tratamentului.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Compozitie:
MST Continus 10 mg

Substanta activa este morfina. Un comprimat filmat cu eliberare modificata contine sulfat de morfina 10 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu-lactoza anhidra, hidroxietilceluloza, alcool cetostearilic, stearat de magneziu, talc; film- hipromeloza (5 cPs), dioxid de titan (E 171), IMS 74 OP BP, oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172), hipromeloza (15 cPs), macrogol 400.

MST Continus 30 mg

Substanta activa este morfina. Un comprimat filmat cu eliberare modificata contine sulfat de morfina 30 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu-lactoza anhidra, hidroxietilceluloza, alcool cetostearilic, stearat de magneziu, talc; film- hipromeloza (5 cPs), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben amurg FCF (E 110), indigo carmin (E 132), eritrozina (E 127), hipromeloza (15 cPs).

MST Continus 60 mg
Substanta activa este morfina. Un comprimat filmat cu eliberare modificata contine sulfat de morfina 60 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu-lactoza anhidra, hidroxietilceluloza, alcool cetostearilic, stearat de magneziu, talc; film- hipromeloza (5 cPs), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben de chinolina (E 104), galben amurg FCF (E 110), eritrozina (E 127).

MST Continus 100 mg
Substanta activa este morfina. Un comprimat filmat cu eliberare modificata contine sulfat de morfina 100 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu- hidroxietilceluloza, alcool cetostearilic, stearat de magneziu, talc; film- hipromeloza (5 cPs), hipromeloza (15 cPs), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, indigo carmin (E 132), oxid galben de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172).

MST Continus 200 mg
Substanta activa este morfina. Un comprimat filmat cu eliberare modificata contine sulfat de morfina 200 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu- hidroxietilceluloza, alcool cetostearilic, stearat de magneziu, talc; film- hipromeloza (5 cPs), hipromeloza (15 cPs), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben de chinolina (E 104), albastru brevetat V (E 131).
Precautii:
Aveti grija deosebita cand utilizati MST Continus
- daca sunteti dependenti de opioide;
- daca aveti stare de constienta alterata;
- daca aveti tulburari ale glandei tiroide;
- daca aveti tulburari renale;
- daca aveti tulburari hepatice;
- daca aveti tulburari obstructive sau inflamatorii la nivelul intestinului;
- daca aveti tulburari ale veziculei si cailor biliare;
- daca aveti tensiune intracraniana crescuta (dureri severe de cap, senzatia generala de rau);
- daca aveti tulburari convulsive (afectiuni care determina aparitia convulsiilor, cum este epilepsia);
- daca aveti tensiune arteriala scazuta;
- daca aveti o functie respiratorie afectata;
- daca aveti o afectare severa a inimii (cord pulmonar sever) dupa o boala pulmonara indelungata;
- daca aveti pancreatita (inflamatie a pancreasului);
- daca aveti insuficienta corticosuprarenala (functie redusa a corticosuprarenalei);
- daca aveti hipertrofie de prostata (o tulburare a prostatei);
- daca aveti dependenta medicamentosa sau la alcool etilic;
- daca ati facut in trecut abuz de medicamente sau alcool etilic sau ati avut simptome ale sindromului de sevraj, cum sunt: agitatie, anxietate, tremuraturi si transpiratii dupa intreruperea utilizarii alcoolului etilic sau a medicamentelor.
Atentionari:
Atentionare pentru sportivi
MST Continus poate sa determine o reactie pozitiva in cadrul testelor pentru controlul antidoping.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
MST Continus are o influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Aceasta este de asteptat mai ales la inceputul tratamentului, la orice schimbare de dozaj ca si la asocierea cu alcool etilic sau tranchilizante. Daca ati utilizat aceiasi doza de MST Continus pentru o perioada mai lunga de timp, medicul dumneavoastra poate decide ca puteti conduce vehicule sau utiliza utilaje periculoase. Nu conduceti sau folositi utilaje periculoase in timp ce utilizati MST Continus, daca medicul nu v-a spus ca va este permis.
Reactii adverse:
Informatii importante privind unele componente ale MST Continus 10 mg, MST Continus 30 mg si MST Continus 60 mg contin lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

MST Continus 30 mg si MST Continus 60 mg contin galben amurg FCF (E 110). Pot provoca reactii alergice.

Ca toate medicamentele, MST Continus poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse sunt clasificate utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 pacienti); frecvente (la mai putin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 de pacienti tratati); mai putin frecvente(la mai putin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienti tratati); rare (la mai putin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 de pacienti tratati); foarte rare (la mai putin de 1 din 10000 de pacienti tratati), cu frecventa necunoscuta.

Toate medicamentele pot sa determine reactii alergice, dar reactii alergice grave sunt mai putin frecvente.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti brusc: respiratie suieratoare (wheezing), dificultate in respiratie, umflarea pleoapelor, fetei sau buzelor, eruptii trecatoare pe piele sau mancarimi, in special pe cele care acopera intreg corpul.

Similar altor analgezice puternice, exista riscul sa deveniti dependent de MST Continus.

Reactii adverse frecvente
Majoritatea persoanelor vor prezenta constipatie cand iau aceste comprimate filmate. Medicul va poate prescrie un laxativ pentru a rezolva aceasta problema.

Va puteti simti rau sau chiar sa varsati cand luati comprimatele filmate. Aceste manifestari dispar dupa cateva zile. Medicul va poate prescrie un antiemetic.

La inceputul tratamentului sau la cresterea dozei, poate aparea o scadere a capacitatii de concentrare sau senzatia de somnolenta, care vor disparea de asemenea dupa cateva zile de tratament.

Au mai fost raportate ca frecvente urmatoarele reactii adverse:
- uscaciunea gurii, pierderea poftei de mancare, indigestie, dureri abdominale sau disconfort;
- dureri de cap, confuzie, dificultate la adormire, ganduri anormale;
- dificultate in respiratie sau wheezing, reflex de tuse diminuat;
- spasme sau contractii musculare involuntare;
- agravarea pancreatitei;
- eruptii trecatoare pe piele sau mancarimi;
- transpiratii.

Reactii adverse mai putin frecvente
- edem pulmonar (dificultate in respiratie datorita acumularii de lichid in plamani), deprimare respiratorie (dificultate in respiratie);
- tulburari gastro-intestinale (durere de stomac), modificari ale gustului;
- ileus (incetinirea tranzitului in intestin), colica biliara;
- senzatie de ameteala sau rotire, lesin;
- convulsii;
- agitatie, modificari starii de dispozitie, halucinatii, senzatia de fericire extrema;
- stare generala de rau;
- furnicaturi sau amorteli;
- dificultati la urinare;
- impotenta, scaderea apetitului sexual, absenta menstruatiei;
- tensiune arteriala scazuta sau crescuta, inrosirea fetei;
- batai rapide, lente sau neregulate ale inimii;
- umflarea mainilor, gleznelor sau picioarelor;
- vedere incetosata, micsorarea pupilelor;
- simptome ale sindromului de sevraj, cum sunt: agitatie, anxietate, tremuraturi sau transpiratii dupa intreruperea utilizarii MST Continus.

Mai putin frecvent, MST Continus poate afecta rezultatele testelor functiei hepatice.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interactiuni cu alte medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
- daca luati medicamente care va ajuta sa dormiti cum sunt: tranchilizante, hipnotice sau sedative sau daca incepeti sa le utilizati in timp ce luati MST Continus;
- daca luati medicamente pentru tulburari psihice sau mintale;
- daca ati luat recent un anestezic care va relaxeaza muschii;
- daca luati medicamente pentru hipertensiune arteriala;
- daca luati cimetidina (medicament pentru ulcer, indigestie sau arsuri gastrice);
- daca luati rifampicina (medicament utilizat in tratamentul tuberculozei);
- daca luati ritonavir (medicament utilizat in tratamentul SIDA);
- daca luati anumite medicamente utilizate pentru indepartarea senzatiei de rau sau a gretei;
- daca luati anumite medicamente utilizate pentru a preveni sau ameliora simptomele alergiei (antihistamine);
- daca luati anumite medicamente utilizate pentru tratarea bolii Parkinson.
- daca luati buprenorfina, nalbufina sau pentazocina (alte analgezice puternice).

Daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala, informati-l pe medicul dumneavoastra ca luati acest medicament.

Luati acest medicament numai daca v-a fost prescris dumneavoastra. Nu-l dati niciodata altei persoane, chiar daca sufera de aceleasi simptome ca si dumneavoastra.

Utilizarea MST Continus cu alimente si bauturi
Nu trebuie sa consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu MST Continus.
Sarcina si alaptarea:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
MST Continus se va administra in timpul sarcinii numai la recomandarea expresa a medicului deoarece morfina poate afecta negativ fatul/nou nascutul.

in timpul tratamentului cu MST Continus alaptarea trebuie intrerupta.

Datorita proprietatilor mutagene ale morfinei, MST Continus se va administra barbatilor si femeilor aflati in perioada fertila numai daca este utilizata o metoda contraceptiva eficace.
Prezentare ambalaj:
MST Continus 10 mg seprezinta sub forma de comprimate filmate biconvexe, de culoare galben-maroniu, marcate pe o fata cu "10 mg". Este ambalat in cutie cu 2 blistere a cate 30 comprimate filmate cu eliberare modificata.

MST Continus 30 mg
Comprimate filmate biconvexe, de culoare mov, marcate pe o fata cu "30 mg".
Este ambalat in cutie cu 2 blistere a cate 30 comprimate filmate cu eliberare modificata.

MST Continus 60 mg
Comprimate filmate biconvexe, de culoare potocalie, marcate pe o fata cu "60 mg".
Este ambalat in cutie cu 2 blistere a cate 30 comprimate filmate cu eliberare modificata.

MST Continus 100 mg
Comprimate filmate biconvexe, de culoare gri, marcate pe o fata cu "100 mg".
Este ambalat in cutie cu 2 blistere a cate 30 comprimate filmate cu eliberare modificata.

MST Continus 200 mg
Comprimate filmate biconvexe, de culoare verde, marcate pe o fata cu "200 mg".
Este ambalat in cutie cu 4 blistere a cate 15 comprimate filmate cu eliberare modificata.
Conditii de pastrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25a�C, in ambalajul original.

Nu utilizati MST Continus dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Tu stii cati dinti au pisica si cainele tau?

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Fracturile dentare la animalele de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare