Moditen depot, fiole

Prospect Moditen depot, fiole

Actiune terapeutica
Neuroleptic fenotiazinic incisiv, are proprietati antipsihotice marcate si efect sedativ minim; antivomitiv.

Indicatii
Schizofrenie (mai ales forme paranoid-halucinatorii sau cu catatonie); hebefrenie, manie si hipomanie, depresii sau agitatie; voma centrala sau postoperatorie; premedicatie in anestezie. Efectul se instaleaza relativ lent (apare dupa 1-3 zile de la injectare, devine evident la 2-4 zile) si este de lunga durata (saptamani); este avantajos in schizofrenie, ca tratament si la bolnavii care nu coopereaza.

Mod de administrare

Injectii intramusculare profunde,initial 1/2-1 fiola (12,5-25 mg), apoi doza si intervalul se stabilescin functie de raspunsul bolnavului (fara a depasi 4 fiole pentru oinjectie); pentru intretinere se injecteaza 1/2-4 fiole la intervale de2-5 saptamani (dupa caz).

Contraindicatii

Afectiuni neurologice cu leziuni subcorticale, intoxicatie cu hipnotice, stari de deprimare centrala, coma, discrazii sanguine, leziuni hepatice, insuficienta renala, alergie la flufenazina sau alte fenotiazine; priudenta in timpul sarcinii (se evita in primul trimestru), la copii, la batrani (doze mici), la ulcerosi, in bolile convulsive, miastenia grava, bolile cardio-vasculare, feocromocitom (risc de reactii hipertensive), glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata; nu se administreaza ambulator la soferi si in alte profesii care impun concentrarea intensa si prelungita a functiilor psihice. Prudenta in asocierea cu deprimante centrale (bauturile alcoolice sunt contraindicate), cu atropina (efectele acesteia pot fi potentate) si cu antihipertensive (risc de hipotensiune marcata); nu se asociaza cu levodopa (ii impiedica efectul antiparkinsonian). Este recomandabil ca la bolnavii cu agitatie marcata, la cei cu „risc“ la medicatia fenotiazinica si la cei carora nu li s-au administrat niciodata fenotiazine, tratamentul sa fie inceput cu fenotiazine cu efect rapid si de durata relativ scurta.

Reactii adverse
Frecvent sindrom neuroleptic cu simptome extrapiramidale (este necesara administrarea de antiparkinsoniene), rareori diskinezie tardiva persistenta (tratament prelungit cu doze mari); ocazional diminuarea potentei sexuale, constipatie sau diaree, poliurie, tulburari vizuale, acrocianoza; la dozele mari pot surveni hipotensiune ortostatica, varsaturi, edeme, eruptii cutanate alergice, chiar fenomene anafilactoide; rareori icter colestatic, discrazii sanguine (leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, pancitopenie).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea