Litera M

#prospect #medicament

Microgynon 21, drajeuri

Prospect Microgynon 21, drajeuri

Indicatii
Microgynon este un contraceptiv oral combinat (drajeu contraceptiv combinat). Fiecare drajeu contine o cantitate mica din doi hormoni diferiti. Acestia sunt levonorgestrel (un progestativ) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Microgynon este considerat un contraceptiv oral cu doza mica. Deoarece toate drajeurile din cutie contin aceeasi hormoni in aceeasi doza, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic cu efect antiandrogenic. Microgynon se utilizeaza pentru prevenirea sarcinii. Contraceptivele orale sunt o metoda de control a sarcinii foarte eficace. Cand se utilizeaza corect (fara a omite drajeuri), sansa de a ramane gravida este foarte mica.

Doze si mod de administrare
Inaintea administrarii contraceptivului se va efectua un control medical riguros inclusiv ginecologic pentru a exclude posibilitatea unei sarcini. in cursul administrarii produsului vor fi efectuate controale periodice la interval de circa 6 luni. Administrarea de Microgynon 21 trebuie inceputa in prima zi a unei menstre, chiar si atunci cand inainte de aceasta s-a utilizat un alt preparat contraceptiv. Se incepe cu extragerea unui drajeu ce corespunde zilei inscrise pe partea cealalta a foliei. Drajeul se inghite fara a fi mestecat. in continuare, zilnic si la aceeasi ora se administreaza cate un drajeu extras din campurile urmatoare ale foliei in sensul indicat de sageata. Dupa terminarea tuturor drajeurilor, urmeaza o pauza de 7 zile in cursul careia se instaleaza o sangerare corespunzatoare menstrei. Dupa aceste 7 zile de pauza se incepe cu administrarea drajeurilor dintr-o noua folie de Microgynon - indiferent daca sangerarea s-a terminat sau inca mai continua. Protectia contraceptiva incepe din prima zi de administrare si se mentine si in cursul celor 7 zile de pauza. Daca administrarea unui drajeu a fost uitata la ora stabilita, acesta va trebui totusi luat in cursul urmatoarelor 12 ore de la ora respectiva. Dupa depasirea acestei perioade de 12 ore, siguranta contraceptiva in ciclul respectiv se reduce, ceea ce necesita metode suplimentare nehormonale de asigurare a contraceptiei. Cu toate acestea, se va continua cu administrarea celorlalte drajeuri din folia inceputa pentru a se evita aparitia prematura a unei sangerari. De notat ca drajeul sau drajeurile uitate nu se vor mai administra. Durata administrarii: daca in mod exceptional, in decursul perioadei celor 7 zile de pauza nu a aparut sangerarea asteptata nu se mai reincepe un alt ciclu de administrare si se va consulta un medic. In cazul Microgynon 28, se va administra 1 drajeu pe zi incepand de asemenea din prima zi a ciclului, dar timp de 28 zile, dupa care (fara nici o perioada de pauza) se reincepe administrarea dintr-o noua folie de 28 de drajeuri.

Compozitie
Folia pentru un ciclu de administrare cuprinde 21 drajeuri, fiecare din acestea continand ca substanta activa cate 0,15 mg levonorgestrel si 0,03 mg etinilestradiol. 28 drajeuri pe langa cele 21 de drajeuri cuprinzand fiecare 0,15 mg levonorgestrel si 0,03 mg etinilestradiol, folia mai contine 7 drajeuri lipsite de substanta activa.

Inainte sa incepeti utilizarea Microgynon
Daca utilizati Microgynon in prezenta oricareia dintre situatiile enumerate mai jos poate fi nevoie sa fiti tinuta sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica aceasta. De aceea, daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, informati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Microgynon. - daca fumati; - daca aveti diabet zaharat; - daca sunteti supraponderala; - daca aveti hipertensiune arteriala; - daca aveti o afectiune a valvelor inimii sau o anumita tulburare de ritm cardiac; - daca aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala); - daca aveti varice venoase; - daca oricine dintre rudele apropiate a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral; - daca aveti migrena; - daca aveti epilepsie; - daca aveti dumneavoastra sau cineva dintre rudele apropiate are sau a avut concentratii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substante grase) in sange; - daca aveti oricare dintre rudele apropiate a avut cancer de san; - daca aveti aveti boli ale ficatului sau veziculei biliare; 3 - daca aveti aveti boala Chron sau colita ulceroasa (boala inflamatorie cronica a intestinului); - daca aveti aveti lupus eritematos sistemic (LES; o boala care afecteaza pielea de pe intreg corpul); - daca aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o boala a coagularii sangelui care determina insuficienta renala); - daca aveti anemie cu celule in forma de secera; - daca aveti o afectiune care apare pentru prima data sau se inrautateste in timpul sarcinii sau utilizarii anterioare de hormoni sexuali (de exemplu, pierderea auzului, o boala metabolica numita porfirie, o boala cutanata numita herpes gestational, o boala neurologica numita coreea Sydenham); - daca aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galben-brune pe piele, in special pe fata); daca da, evitati sa va expuneti prea mult la soare sau radiatii ultraviolete. - daca prezentati angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angiodemului.Trebuie sa va adresati medicului imediat ce apar simptome ca inflamarea fetei, limbii si/sau faringelui si/sau dificultati la deglutitie sau impreuna cu urticarie sau dificultati de respiratie. Daca oricare dintre afectiunile de mai sus apare pentru prima data, reapare sau se inrautateste in timp ce utilizati drajeul, trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Microgynon nu trebuie utilizat de catre femeia gravida sau care crede ca ar putea fi gravida. Daca banuiti ca ati putea fi gravida in timp ce utilizati Microgynon, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra cat mai repede posibil. in general, nu este recomandata utilizarea Microgynon in timpul alaptarii. Daca doriti sa utilizati drajeul in timp ce alaptati, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Microgynon nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Microgynon Deoarece contine lactoza si zahar daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Actiune terapeutica
Administrarea de microgynon 21, -28, conform instructiunilor, ofera protectie fata de instalarea unei sarcini prin mai multe modalitati si anume: ovulele capabile sa fie fecundate nu mai ajung la maturatie, iar mucusul cervical este modificat in sensul ca nu mai permite ascensiunea spermatozoizilor.

Contraindicatii
Microgynon 21 sau 28 nu va fi administrat in cazul unei sarcini, in tulburari grave hepatice, in antecedente de tromboza venoasa sau arteriala sau o simptomatologie ce presupune o astfel de patologie tromboembolica, in cancer mamar si uterin (chiar tratat), hipertensiune arteriala, tulburari metabolice, diabet zaharat grav, otoscleroza si altele. Femeile ce utilizeaza medicamentul, in special dupa 30 de ani vor evita fumatul. Administrarea produsului va fi intrerupta in caz de aparitie a cefaleei, a unor tulburari de vedere, de auz sau a unei simptomatologii care indica fenomene patologice vasculare inflamatorii sau trombotice, si altele.

Reactii adverse
Uneori, tensiune mamara, tulburari gastrice si altele. Pentru detalii referitoare la contraindicatii, reactii secundare etc, se vor consulta suplimentar materialul de prezentare ce insoteste produsul si brosurile de informare stiintifica referitoare la Microgynon 21, -28.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati Microgynon dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. 11 Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Microgynon - Substantele active sunt: levonorgestrel 0,15 mg si etinilestradiol 0,03 mg - Celelalte componente sunt : nucleu - lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona, stearat de magneziu, talc; strat de drajefiere - zahar, povidona, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, glicerol 85%, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), ceara montanglicol.

Cum arata Microgynon si continutul ambalajului
Microgynon se prezinta sub forma de drajeuri de culoare bej. Este ambalat in cutii cu blistere tip calendar a 21 drajeuri.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata BAYER PHARMA AG Mullerstrabe 178, 13353 Berlin, Germania

Producator BAYER PHARMA AG Mullerstrabe 178, 13353 Berlin, Germania

Acest prospect a fost aprobat in Aprilie, 2012

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare