Litera M

#prospect #medicament

Metronidazol a si b, solutie perfuzabila

Prospect Metronidazol a si b, solutie perfuzabila

Compozitie
Solutie perfuzabila 5 g/lFormula A Formula B :metronidazol 0,500 g 0,500 g ;glucoza monohidrat 5,47250 g - clorura de sodiu 0,02587 g 0,780 g; acid clorhidric 0,1 N 0,2487 g; apa distilata pentru preparate injectabile pana la 100,00 ml 100,00 ml

Actiune terapeutica

Prin continutul sau in metronidazol produsul este activ fata de bacteriile anaerobe, in special in infectiile determinate de germenii proprii (bacterii gram-negative: Bacteroides fragilis, B melaninogenicus si alte specii de bacteroides, Fusobacterium, Weillonella si bacterii gram-pozitive ca: clostridium, Peptococcus, Peptostreptococcus, Actinomyces, Bifidobacterium, Eubacterium, Propionibacterium si streptococ microaerofil). Spectrul sau de activitate cuprinde si Gargnerela vaginalis si Campylobacter fetus care sunt facultativ anaerobi. Dupa administrare intravenoasa se realizeaza o concentratie maxima plasmatica eficienta, care descreste progresiv, prezentand untimp de injumatatire de 7 ore. metronidazolul are o buna penetratie tisulara, trece in bila, saliva, lichid pleural, lichid peritoneal, secretie vaginala, lichid seminal, lapte, trece prin meningele inflamat si placenta. Este metabolizat la nivelul ficatului, metabolitul major rezultat avand si el o actiune antibacteriana si antiparazitara. Eliminarea se face pe cale urinara si digestiva, pigmentii metabolitilor colorand in brun-roscat urina.

Indicatii
Stari septice grave datorate anaerobilor, cu sau fara asocierea altor germeni (septicemii postavortum, abces cerebral, pneumonie necrozanta, osteomielita, abces pelvin, peritonita, infectii postinterventii chirurgicale etc).
Profilactic: in profilaxia preoperatorie la pacientii cu risc crescut de infectie cu germeni anaerobi.

Doze si mod de administrare

Adulti si copii peste 12 ani:intravenos prin perfuzie 100 ml solutie ( 0,500 g metronidazol) in curs de 30-60 minute, la un interval de 6-8 ore. In functie de caz se va utiliza formula A sau B a preparatului. Produsul poate fi diluat cu ser fiziologic sau dextroza 5%. Durata unei cure este de 7-10 zile si numai in cazuri deosebite pana la 14 zile, calea perfuzabila fiind inlocuita imediat ce este posibil cu administrarea orala sau rectala a produsului. In cazul profilaxiei preparatul se perfuzeaza 15 mg/kg corp cu 30 minute pana la 1 ora inainte de actul chirurgical si 7,5 mg/kg corp in 30-60 minute la 6-8 ore dupa acesta. Posologia va fi adaptata starii bolnavului, reducandu-se dozele la cei cu deficit al functiei renale sau hepatice. Nu se vor asocia in perfuzie alte chimioterapice sau antibiotice.

Contraindicatii

Afectiuni acute si cronice ale sistemului nervos central, discrazii sanguine, sarcina.

Masuri de precautie
Nu se utilizeaza in afectiuni hepatice (este necesara monitorizarea functiilor hepatice), la cei cu afectiuni ale functiilor renale (se impune reducerea dozelor de produs), in caz de corticoterapie asociata cu edeme (datorita continutului in clorura de sodiu). Daca tratamentul trebuie continuat peste 10 zile, se va aprecia beneficiul terapeutic prin prisma instalarii nevritei periferice.

Reactii adverse
Pot aparea tulburari digestive (greata, anorexie, algii abdominale, varsaturi, diaree), ale sistemului nervos (cefalee, vertij, convulsii, parestezii, insomnie) care dispar dupa intreruperea tratamentului; leucopenie tranzitorie, reactii de hipersensibilizare (urticarie, rash, prurit, congestie nazala).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului