Litera M

#prospect #medicament

Metoclopramid, solutie pediatrica uz intern

Prospect Metoclopramid, solutie pediatrica uz intern

Compozitie
Un flacon contine solutie apoasa de metoclopramid 0,665 g% .

Actiune terapeutica
Antiemetic prin actiune centrala. Tot prin actiune centrala, secundar-periferica, normalizeaza motilitatea gastro-intestinala si biliara, cu efecte antispastice sau de stimulare a peristaltismului gastric si de relaxarea pilorului. Fata de alte antiemetice si antispastice prezinta avantajul actiunii predominant centrale, specifice, asupra centrilor care regleaza activitatea digestiva. In consecinta, metoclopramidul, in doze terapeutice, nu produce efecte secundare nedorite (deprimare centrala, inhibarea secretiilor digestive, fenomene circulatorii etc.). Un alt avantaj al preparatului il constituie toxicitatea sa redusa. Actiunea Metoclopramidului poate fi partial antagonizata de atropina sau alte substante anticolinergice.

Indicatii
Greturi si varsaturi de diferite cauze (digestive, nervoase, medicamentoase, postoperator); Diskinezii gastro-intestinale si biliare (dispepsie, hipermobilitate gastrica, spasme pilorice, colici etc.); Unele forme de anorexie constitutionala; Pentru facilitatea tubajului duodenal si a examenului radiologic al tubului digestiv.

Mod de administrare
Sugarii si copii sub 3 ani: 0,5-1 mg/kgcorp/zi, in 3 prize cate 1 picatura la minimum 6 ore. Copii peste 3 ani: 10-15 mg in 3 prize - de 3 ori pe zi cate 10-15 picaturi, la 6 ore (doza adultului este de 15-30 mg/zi)

Contraindicatii
Asocierea cu neurolepticele, in special cu fenotiazinele; Asocierea cu atropina sau alte anticolinergice; La nou-nascuti sub 2 saptamani (in general, se recomanda evitarea la nou-nascuti).

Reactii adverse
La unii copii poate aparea, chiar dupa doze terapeutice, un sindrom diskinetic extrapiramidal (crize oculogire, contracturi la nivelul muschilor fetei-trismus, al limbii, al gatului-torticolis) reversibil, persistand 8-12 ore dupa suspendarea tratamentului. Sindromul mentionat poate fi ameliorat prin administrare de antiparkinsoniene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea