Litera M

#prospect #medicament

Mencevax ac, pulbere liofilizanta

Prospect Mencevax ac, pulbere liofilizanta

Compozitie
Mencevax AC este un preparat liofilizat obtinut din polizaharidele meningococului (neisseria meningitidis) de serogrup A si C. Mencevax AC intruneste cerintele Organizatiei Mondialea Sanatatii privind substantele biologice si pe cele privind vaccinurile contra meningitei meningococice. Fiecare doza de 0,5 ml de vaccin reconstituit contine 50 g din fiecare dintre polizaharidele serogrupelor A si C.

Indicatii
Mencevax AC este indicat in imunizarea activa a adultilor si copiilor in varsta de peste doi ani fata de meningitele meningococice produse de meningococi de serogrup A sau C. Vaccinul este in mod deosebit recomandat subiectilor cu risc, de exemplu celor locuind in sau vizitand zone in care boala are un caracter epidemic sau inalt endemic. Se recomanda, de asemenea, subiectilor ce locuiesc in colectivitati inchise sau aflati in contact permanent cu pacienti suferind de boli produse de meningococi de serogrup A si C.

Mod de administrare
O doza imunizanta de vaccin reconstituit este continuta in 0,5 ml. Mencevax AC se administreaza strict subcutanat.

Contraindicatii
Ca si in cazul altor vaccinuri, administrarea de Mencevax AC trebuie amanata la cei suferind de boli febrile acute, severe. Totusi, prezenta unei infectii minore nu constituie o contraindicatie. Formele de prezentare multidozate nu trebuie folosite in cazul subiectilor cu hipersensibilitate cunoscuta la fenol.

Precautii
Mencevax AC nu confera protectie fata de meningite cauzate de meningococi apartinand altor serogrupe decat A si C. Daca este administrat subiectilor cu imunodeficiente, vaccinul poate sa nu induca un raspuns imun eficient. Rata seroconversiei la copii vaccinati sub varsta de doi ani este mai scazuta pentru serogrupul C. In schimb, aceasta este buna fata de serogrupul A chiar si la copiii vaccinati de la varsta de 6 luni. Ca si in cazul tuturor vaccinurilor injectabile, un tratament medical adecvat trebuie sa fie intotdeauna la indemana pentru posibilele cazuri de reactii anafilactice aparute in urma administrarii de vaccin. Din aceasta cauza, persoana vaccinata trebuie sa ramana sub supraveghere medicala timp de 30 de minute de la vaccinare. In nici un caz Mencevax AC nu se administreaza intravenos.

Sarcina si alaptare
Nu a fost stabilita siguranta administrarii de vaccin meningococic la femeile insarcinate. Teoretic, este bine sa se evite administrarea de Mencevax AC, cu exceptia situatiei in care exista un risc substantial de infectie. Nu exista date privind administrarea la femeile care alapteaza. Ele pot fi imunizate atunci cand avantajele vaccinarii depasesc riscurile.

Reactii adverse
Mencevax AC poate induce reactii locale si rare reactii sistemice de scurta durata. Reactiile locale pot consta in eritem, usoara induratie si jena sau durere la locul inocularii. Reactii febrile si frisoane au fost rar observate in primele 24 de ore de la imunizare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului