Marcaine spinal 0,5 si 0,5 heavy, solutie injectabila

Prospect Marcaine spinal 0,5 si 0,5 heavy, solutie injectabila

Compozitie
Bupivacaina 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml. Bupivacaina hidroclorica anhidra 5 mg, glucoza anhidrica corespunzand la glucoza monohidrat 80 mg, natrium hidroxid q.s., aqua ad inject. ad1 ml. greutatea specifica a solutiei este de 1,026 la 20oC.

Actiune terapeutica
Anestezic local cu durata lunga de actiune, pentru anestezie rahidiana.

Indicatii
Anestezie rahidiana pentru chirurgie (urologie sau chirurgia membrelor inferioare cu o durata de 2-3 ore, chirurgie abdominala cu o durata de 45-60 min.

Doze si mod de administrare
Dozarea trebuie privita ca un ghid pentru utilizarea la adultul mediu. anestezia rahidiana pentru chirurgie (2 -) 3-4 ml (10-15- 20 mg bupivacaina hidrochlorica. Difuzia anesteziei obtinuta cu bupivacaina 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml depinde de diversi factori, cei mai importanti fiind volumul solutiei injectate si pozitia pacientului. Cand se injecteaza in spatiul L3-L4 cu pacientul in pozitie sezanda 3 ml bupivacaine 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml, anestezia se raspandeste pana la segmentele T7-T10. Daca pacientul este in pozitie orizontala, blocajul se extinde pana la T4-T7. Efectele administrarii de injectii cu bupivacaina 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml in doze peste 4 ml nu au fost studiate si de aceea cantitati mai mari nu sunt recomandate.

Contraindicatii
Bupivacaina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la anestezice locale de tip amidic.

Reactii adverse
Siguranta bupivacainei 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml este mare si este cel putin comparabila cu a celorlalte anestezice locale folosite pentru anestezie rahidiana. Efectele secundare ale bupivacainei 5 mg/ml cu dextroza 80 mg/ml sunt extrem de rare dar pot apare in asociere cu blocajul extensiv (total) rahidian. Prima manifestare a toxicitatii asupra snc este somnolenta ce poate duce la pierderea cunostintei si stop respirator.
Reactiile cardiovasculare se pot caracteriza prin: hipotensiune, depresie miocardica, bradicardie si posibil stop cardiac. Efectele secundare sistemice sunt rareori asociate cu anestezia rahidiana, dar pot aparea in asociere cu injectarea intravasculara accidentala. Efectele secundare sistemice se caracterizeaza prin parestezia limbii, cefalee, ameteala si tremor urmate de convulsii. Tratamentul efectelor secundare: tratamentul blocajului rahidian extensiv consta in asigurarea si mentinerea permeabilitatii cailor aeriene si asigurarea ventilatiei cu oxigen, daca este necesar prin ventilatie controlata. Daca apare depresia circulatorie se va administra intravenos un vasopresor, de preferat unul cu activitate inotropa predominanta, de ex. efedrina 15-30 mg. in cazul injectarii accidentale intravasculare, cu aparitia convulsiilor, trebuie actionat rapid prin administrarea i.v. de thiopentona 100-200 mg sau diazepam 5-10 mg.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului