Litera M

#prospect #medicament

Maprotilin, drajeuri

Prospect Maprotilin, drajeuri

Indicatii

Depresii endogene (periodice, ciclice), tardive (de involutie), psihologice (reactionale, nevrotice), de epuizare, somatogene (organice, simptomatice), mascate de climacteriu.

Alte distimii cu predominenta anxioasa, disforica sau iritabilitate, apatie (in special la varstnici), tulburari psihosomatice si somatice pe fond depresiv si/sau anxios.

Depresii si distimii la copii si adolescenti.

Contraindicatii

Primul trimestru de sarcina.

Precautii

Intoxicatia: Se poate manifesta prin scaderea sau excitarea sistemului nervos central, cu efecte anticolinergice pronuntate si efecte cardiotoxice.

In cazul unei supradozari acute apar: somnolenta, agitatie, ataxie, convulsii, coma, tahicardie, aritmie, hipotensiune si depresie respiratorie. Tratamentul consta din: evacuarea substantei prin varsaturi provocate si/sau spalaturi stomacale, spitalizarea pacientului pentru asigurarea functiilor vitale ale organismului.

In cazul aparitiei unor simptome anticolinergice grave se administreaza 0,5-2 mg de fiziostigmina prin injectii i.m. sau i.v. lente, repetandu-se la nevoie. Supravegherea functiilor vitale si controlul EKG vor fi mentinute cateva zile.

Reactii adverse

In primele zile de tratament pot aparea: oboseala pasagera, manifestari anticolinergice (uscaciunea gurii, constipatie, tulburari de acomodare vizuala sau ameteli), rar hipotensiune sau tahicardie pasagera.

Uneori, si in general la doze mari, s-au observat pe EKG modificari reversibile ale undei T si tulburari de conducere. Manifestarile alergice pot impune schimbarea tratamentului

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare