Maprolu-50, comprimate filmate

Prospect Maprolu-50, comprimate filmate

Compozitie
Un comprimat filmat secabil contine 50 mg maprotilin clorhidrat, fosfat de calciu, hidroxipropilmetil celuloza,lactoza, stearat de magneziu, polietilenglicol, acid stearic, talc,colorant E 171.

Indicatii

In boli depresive.

Doze si mod de administrare
Doza este dependenta de gravitatea sindromului depresiv si este in functie de reactivitatea pacientului la maprotilin si se stabileste de medic. Daca nu este altfel indicat, atunci doza zilnica este intre 25-75 mg. Aceasta doza poate fi administrata in doza unica sau in trei reprize (corespunzator 1/2 - 1 1/2 comprimate filmate sau de trei ori 1/2 comprimat filmat de Maprolu 50). Doza maxima pe zi la pacienti in ambulator este de 150 mg, iar la pacientii internati de 225 mg. Doza initiala poate fi dependenta de efectul clinic si de toleranta, dupa doua saptamani se poate mari treptat zilnic doza cu 25 mg. La pacienti in varsta, tratamentul de inceput se realizeaza cu 25 mg (odata 1/2 de comprimat filmat de Maprolu 50). Dupa doua saptamani se poate majora doza zilnica treptat cu 25 mg. Dupa disparitia sindromului depresiv, se reduce doza de intretinere treptat la 25 mg (1/2 comprimat filmat de Maprolu 50, doza unica). Maprolu 50 se administreaza independent de mese cu putin lichid, inghitind comprimatul. Durata tratamentului depinde de reactivitatea pacientului si evolutia bolii. Medicamentul nu trebuie utilizat dupa data de expirare.

Contraindicatii
Contraindicatiile reprezinta afectiuni sau situatii in care anumite medicamente nu pot fi utilizate sau se utilizeaza numai dupa o prealabila analiza medicala complexa, deoarece in acest caz efectul benefic nu este intr-o relatie favorabila fata de efectul negativ al acestora. In aceste conditii, medicul trebuie sa fie corect si complet informat despre imbolnavirile anterioare, boli asociate cu tratament concomitent cat si conditiile si obiceiurile ce individualizeaza cazurile. Contraindicatiile pot aparea sau pot fi cunoscute dupa inceperea tratamentului. in acest caz trebuie informat medicul dvs. Sensibilitatea cunoscuta fata de maprotilina, intoxicatii acute cu alcool, somnifere si analgezice, precum si produse psihiatrice: manie, delir acut, presiune oculara crescuta (ex. glaucom); hipertrofie de prostata cu formare de urina reziduala. Maprolu 50 nu se utilizeaza in combinatie cu IMAO. Maprolu 50 nu se administreaza in manifestari grave, netratate ale tensiunii arteriale si in faza acuta a unui infarct miocardic. Maprolu 50 nu se utilizeaza in cazul epilepsiei sau al antecedentelor convulsive, existenta unei afectiuni cardiovasculare si in afectiuni grave hepatice si renale. in timpul sarcinii se prescrie Maprolu 50 numai in cazuri absolut necesare si sub control medical. Maprolu 50 trece in laptele matern, de aceea trebuie intrerupta alaptarea in cazul tratamentului cu Maprolu 50. Copii si tinerii trebuie exclusi de la tratamentul cu Maprolu 50, deoarece nu sunt cunoscute efectele in timp.

Masuri de precautie
Maprolu 50 poate influenta reactivitatea chiar si la doze uzuale, astfel ca participarea la traficul rutier sau utilizarea de masini este periclitata. Acest lucru se accentueaza in cazul asocierii cu alcool.

Reactii adverse
Efectele adverse care sunt legate de utilizarea temporara a maprotilinei, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient, sunt mentionate mai jos: la inceputul tratamentului pot sa apara oboseala, somnolenta, uscaciunea gurii, constipatie, tulburari de acomodare (vedere incetosata), excretie intarziata, retentie urinara, ameteli, neliniste, agitatie. Pot aparea de asemenea eruptii cutanate alergice, exanteme, urticarii, in cazuri izolate vasculita cutanata. Medicul trebuie sa decida continuarea tratamentului in cazul aparitiei acestor efecte adverse. La doze terapeutice apar mai rar scaderi ale tensiunii arteriale, tahicardie, aritmie, crize acute de glaucom, transpiratii excesive, febra medicamentoasa, edeme cat si schimbari trecatoare ale undei T pe EKG, tulburari de conductibilitate ale excitatiei si miscari necontrolate, tremor. La bolnavii cardiaci si persoane in varsta, in special in cazul unei terapii de durata cu doze mari de maprotilin, trebuie supravegheata functia cardiaca, urmarita si prin inregistrari EKG. Pacientii cu predispozitie spre scaderea tensiunii arteriale in functie de postura (hipotensiune ortostatica), necesita un control sistematic al evolutiei tensiunii arteriale. Crize convulsive s-au observat in timpul tratamentului cu maprotilin la persoane cu si fara epilepsie in antecedente. In cazul predispozitiei pentru convulsii (epilepsie, transformari organice cerebrale), se va urmari administrarea concomitenta de preparate anticonvulsivante, in cazul dozelor mari de maprotilin. In cazuri izolate s-au putut observa manifestari alergice alveolare (alveolita alergica) cu si fara cresterea eozinofilelor. In cazuri rare pot aparea modificari ale tabloului sanguin (leucopenie, agranulocitoza). De aceea pacientii la care apar fenomene gripale, ca febra, inflamatia gingiei si a mucoasei bucale, a fundului de gat, se vor adresa de urgenta medicului pentru control sanguin. Exista rapoarte despre inflamatii ale ficatului (hepatitis), cu si fara icter. Efectul de potentare a capacitatii creative poate aparea inaintea celui de imbunatatire a dispozitiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea