Litera L

#prospect #medicament

Ludiomil, comprimate filmate

Prospect Ludiomil, comprimate filmate

Compozitie
Comprimate filmate continand 25 mg clorhidrat de maprotilina.

Actiune terapeutica
Antidepresiv tetraciclic, cu actiune neta in combaterea anxietatii, a starii de agitatie, a inhibitiei psihomotorii si tulburarilor somatice ce insotesc starea de depresie psihica. Maprotilinul se absoarbe complet din tubul digestiv, dupa administrarea orala. La concentratiile plasmatice utilizate in terapeutica, 88% din substanta circula legata de proteinele serice. Timpul de injumatatire al substantei nemodificata in sange este in medie de 43 de ore, iar volumul de distributie de 25 l/kg corp. Administrarea zilnica pe cale orala a 150 mg Ludiomil determina in a 2- a saptamana de tratament un echilibru al concentratiilor sanguine de circa 100-400 mg/ml, indiferent daca doza zilnica a fost administrata in priza unica sau fractionata. Eliminarea se face prin urina 57% si prin fecale 30%. Peste 90% din cantitatea excretata urinar este reprezentata de metaboliti si din acestia 75% sunt sub forma de glucuronide. Maprotilinul trece in laptele matern.

Indicatii
Depresii endogene (periodice, ciclice), tardive (de involutie), psihologice (reactionale, nevrotice), de epuizare, somatogene (organice, simptomatice), mascate de climacteriu. Alte distimii cu predominenta anxioasa, disforica sau iritabilitate, apatie (in special la varstnici), tulburari psihosomatice si somatice pe fond depresiv si/sau anxios. Depresii si distimii la copii si adolescenti.

Contraindicatii
Primul trimestru de sarcina. Precautii: prudenta in administrarea la bolnavii cu leziuni hepatice sau renale grave, glaucom, tulburari de mictiune prin obstacol (ex. afectiuni ale prostatei). La pacientii cu cardiopatii si varstnici se va face controlul EKG in cursul tratamentelor de lunga durata si cu doze medii. Se va face cu regularitate controlul tensiunii arteriale, urmarindu-se aparitia unei eventuale hipotensiuni ortostatice. Se recomanda asocierea anticonvulsivantelor in cazul aparitiei convulsiilor la pacientii avand predispozitie pentru convulsii si care primesc doze ridicate de Ludiomil.
Atentie! La administrarea produsului la conducatorii auto sau cei care manevreaza diverse masini, produsul putand determina modificari ale coordonarii neuromotorii. Ludiomil poate determina toleranta in alcool.

Precautii
Intoxicatia: Se poate manifesta prin scaderea sau excitarea sistemului nervos central, cu efecte anticolinergice pronuntate si efecte cardiotoxice. In cazul unei supradozari acute apar: somnolenta, agitatie, ataxie, convulsii, coma, tahicardie, aritmie, hipotensiune si depresie respiratorie. Tratamentul consta din: evacuarea substantei prin varsaturi provocate si/sau spalaturi stomacale, spitalizarea pacientului pentru asigurarea functiilor vitale ale organismului. in cazul aparitiei unor simptome anticolinergice grave se administreaza 0,5-2 mg de fiziostigmina prin injectii i.m. sau i.v. lente, repetandu-se la nevoie. Supravegherea functiilor vitale si controlul ekg vor fi mentinute cateva zile.

Reactii adverse

In primele zile de tratament pot aparea: oboseala pasagera, manifestari anticolinergice (uscaciunea gurii, constipatie, tulburari de acomodare vizuala sau ameteli), rar hipotensiune sau tahicardie pasagera. Uneori, si in general la doze mari, s-au observat pe EKG modificari reversibile ale undei T si tulburari de conducere. Manifestarile alergice pot impune schimbarea tratamentului.

Mod de administrare
Tratamentul va fi strict individualizat, in functie de starea si reactivitatea pacientului. in depresii grave la pacientii spitalizati: 25 mg de 3 ori pe zi sau 150 mg intr-o singura priza (de preferat seara), timp de cateva saptamani. Depasirea dozei zilnice de 150 mg este necesara in mod exceptional si, in aceste cazuri, cresterea dozei se va face treptat cu administrarea fractionata. In cazul distimiilor, la varstnici si copii, initial 10 mg de 3 ori pe zi, crescandu-se dozele in functie de necesitatile terapeutice. La adolescenti, cresterea poate fi facuta pana la dozele uzuale ale adultilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea