Prospect Lucentis

Compozitie
Lucentis este o solutie injectabila intravitroasa. Contine substanta activa ranibizumab.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Lucentis, ranibizumabul, este un fragment de anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care poate recunoaste si care se poate lega de o structura specifica (numita antigen) din anumite celule ale corpului. Ranibizumabul actioneaza impotriva factorului A de crestere al endoteliului vascular (VEGF-A). VEGF-A se gaseste la un nivel ridicat in ochii pacientilor cu DMS si determina marirea vaselor sangvine si scurgerea de lichid. Aceste efecte agraveaza boala. Blocand acest factor, ranibizumabul reduce marirea vaselor de sange si scurgerea.

Indicatii

Lucentis este indicat in tratamentul „formei umede” a degenerescentei maculare senile (DMS). Aceasta boala afecteaza zona centrala a retinei (numita macula) din spatele globului ocular si provoaca pierderea vederii „inainte”. macula asigura vederea centrala necesara pentru observarea detaliilor in viata de zi cu zi, cum ar fi pentru a conduce vehicule, a citi si a recunoaste chipurile celor din jur. Forma umeda de DMS este provocata de formarea de vase sangvine anormale sub macula, care pot determina scurgeri de lichide si hemoragii. Acest lucru provoaca pierderea vederii. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Lucentis se administreaza sub forma unei injectii in ochiul afectat. Pentru primele trei luni, se administreaza o injectie pe luna. Dupa aceea, acuitatea vizuala a pacientului trebuie verificata in fiecare luna, administrandu-se o alta injectie in cazul in care aceasta se inrautateste. Intervalul dintre injectari trebuie sa fie de cel putin o luna. Lucentis trebuie administrat de un oftalmolog cu experienta in injectarea intravitroasa. Inainte de fiecare injectare, se va administra un anestezic local, pentru a diminua sau preveni aparitia durerilor provocate de injectare. Se vor dezinfecta suprafata oculara, suprafata pleoapei si pielea perioculara. Picaturile oftalmice cu antibiotic sunt administrate timp de trei zile inainte de injectare si timp de trei zile dupa injectare, pentru a evita aparitia infectiilor oculare. Pacientii vor fi instruiti sa isi administreze singuri aceste picaturi.

Contraindicatii
Lucentis nu trebuie administrat in cazul persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ranibizumab sau la oricare ingredient al acestui medicament. Medicamentul nu trebuie administrat pacientilor cu infectii oculare sau perioculare sau pacientilor cu inflamatii intraoculare severe.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Lucentis (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt tensiunea intraoculara ridicata (presiune in interiorul ochiului), cefaleea, vitrita (inflamatie a corpului vitros), dezlipirea vitroasa (separarea lichidului intraocular de fundul ochiului), hemoragia retiniana (scurgere de sange situata in retina), tulburarile de vedere, durere oculara, flocoane vitroase (pete in campul vizual), hemoragia conjuctivala (sangerare a suprafetei exterioare a ochiului), iritarea ochiului, senzatia de corp strain in ochi, lacrimarea accentuata (productia de lacrimi), blefarita (inflamatie a pleoapei), uscaciunea, hiperemia oculara (roseata a ochiului), pruritul ocular (mancarime), artralgia (durere articulara) si nazofaringita (inflamarea nasului si a gatului). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Lucentis, a se consulta prospectul. In cazuri rare, tratamentul cu Lucentis poate provoca endoftalmita (o infectie oculara interna), inflamatii oculare grave, afectiuni ale retinei si cataracta (opacifierea cristalinului). Aceste probleme trebuie tratate cat mai curand posibil. Simptomele si instructiunile care trebuie urmate in cazul in care acestea apar la un pacient sunt explicate in prospect. Intrucat injectiile intravitroase pot provoca o crestere temporara a presiunii oculare, oftalmologul va verifica acest parametru dupa injectare si va lua masurile de corectie necesare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului