Litera L

#prospect #medicament

Letizen, solutie orala

Prospect Letizen, solutie orala

Ce este Letizen si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Letizen este un medicament din grupa antihistaminicelor. Acest medicament inhiba efectele histaminei, o substanta care este produsa si depozitata in organism si este eliberata in itmpul reactiilor alergice. Actiunile histaminei determina tulburarile asociate bolilor alergice ale mucoasei nazale, conjunctivei si ale pielii.

Pentru ce este utilizat Letizen
Acest medicament este recomandat pentru prevenirea si tratamentul (ameliorarea simptomelor) bolii alergice sezoniere si perene a mucoasei nazale (rinita alergica), conjunctivitei alergice, dermatitei atopice (neurodermatitei), urticariei cronice si al altor boli alergice.

Mod de administrare

Urmati cu strictete recomandarile medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa modificati doza ce trebuie administrata sau sa intrerupeti tratamentul fara a discuta in prealabil cu acesta.
Dozele recomandate sunt urmatoarele:

Varsta
Doza recomandata

Adulti
10 mg diclorhidrat de cetirizina (10 ml solutie orala Letizen 1 mg/ml) o data pe zi

Copii cu varsta peste 12 ani
10 mg diclorhidrat de cetirizina (10 ml solutie orala Letizen 1 mg/ml) o data pe zi

Copii cu varsta intre 6-12 ani si cu greutate peste 30 kg
5 mg diclorhidrat de cetirizina (5 ml solutie orala Letizen 1 mg/ml) de 2 ori pe zi

Copii cu varsta intre 6-12 ani si cu greutate sub 30 kg
5 mg diclorhidrat de cetirizina (5 ml solutie orala Letizen 1 mg/ml) o data pe zi

Copii cu varsta intre 2-6 ani
5 mg diclorhidrat de cetirizina (5 ml solutie orala Letizen 1 mg/ml) o data pe zi sau divizata in doua prize a cate 2,5 mg diclorhidrat de cetirizina (2,5 ml solutie orala Letizen 1 mg/ml).

La pacientii cu insuficienta renala moderata, la pacientii dializati si la pacientii cu insuficienta hepatica doza zilnica recomandata este de 5 mg diclorhidrat de cetirizina (5 ml solutie orala Letizen 1 mg/ml).
Luati medicamentul dimineata (sau seara), inainte sau dupa masa. Medicul dumneavoastra va va stabili durata tratamentului.

Daca vi se pare ca efectul acestui medicament este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati luat mai mult Letizen decat ar fi trebuit
Daca ati luat o doza prea mare, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Administrarea unor doze prea mari poate determina mai intai agitatie si iritabilitate si, apoi, somnolenta.
Daca puteti, trebuie sa va provocati varsatura, pentru a elimina o parte din cantitatea de medicament ingerata.

Daca ati uitat sa luati Letizen
Luati medicamentul sau dati-l copilului dumneavoastra o data pe zi, aproximativ la aceeasi ora. Daca ati uitat sa luati medicamentul sau sa-l dati copilului dumneavoastra, luati-l sau dati-l copilului imediat ce v-ati amintit. Totusi, daca mai sunt doar cateva ore inaintea administrarii dozei urmatoare, doza uitata nu mai trebuie administrata, ci doar cea urmatoare. Nu trebuie sa schimbati ora de administrare.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Cand nu trebuie sa luati Letizen
Nu trebuie sa utilizati Letizen daca aveti hipersensibilitate la cetirizina, hidroxizina sau la oricare dintre excipientii acestui medicament. De asemenea, nu trebuie sa utilizati Letizen daca sunteti in primul trimestru de sarcina si nu trebuie sa-l dati copiilor sub 6 ani.

Precautii

Spuneti medicului dumneavoastra daca suferiti de boli cronice, tulburari metabolice, daca aveti hipersensibilitate sau daca luati alte medicamente.

Trebuie sa luati Letizen cu atentie deosebita daca:
- aveti insuficienta hepatica sau renala,
- vi se efectueaza hemodializa,
- aveti peste 60 ani.

Daca va aflati intr-una din situatiile mentionate mai sus, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra. Acesta va poate reduce doza ce trebuie administrata.
La unii pacienti, medicamentul poate determina somnolenta la inceputul perioadei de tratament. Daca in timpul tratamentului observati aparitia somnolentei, luati medicamentul seara.

Atentionari speciale referitoare la unii excipienti
Deoarece acest medicament contine sorbitol, in cazul in care medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele zaharuri, adresati-va acestuia inainte de a utiliza Letizen 1 mg/ml.

Administrarea Letizen concomitent cu alimente si bauturi
Luati Letizen sau dati-l copilului dumneavoastra inainte sau dupa masa.
Nu trebuie sa consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Letizen deoarece poate sa apara somnolenta si pot fi diminuate functiile psihomotorii.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati alte medicamente.
Daca Letizen este utilizat concomitent cu teofilina (mai ales in doze de peste 400 mg), exista o mai mare posibilitate de aparitie a reactiilor adverse ale Letizen.

Utilizarea sedativelor (de exemplu: cinolazepam, flurazepam, midazolam, nitrazepam sau zolpidem) nu este recomandata in perioada tratamentului cu Letizen deoarece poate sa apara somnolenta si pot fi diminuate functiile psihomotorii. Daca nu sunteti sigur referitor la utilizarea oricarui medicament dintre cele mentionate mai sus concomitent cu Letizen, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua orice medicament.
Desi nu au fost evidentiate efecte daunatoare ale acestui medicament asupra fatului, riscul aparitiei acestora nu poate fi exclus. De aceea, nu trebuie sa utilizati acest medicament in primul trimestru de sarcina. In urmatoarele trimestre, medicul dumneavoastra il va prescrie doar daca este neaparat necesar.
Medicamentul este excretat in lapte, de aceea nu trebuie sa alaptati in perioada de tratament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

La unii pacienti, acest medicament poate determina somnolenta la inceputul tratamentului. Pana cand nu stiti cum va afecteaza acest medicament luati-va masuri de precautie atunci cand trebuie sa conduceti vehicule, sa folositi utilaje sau sa efectuati alte activitati ce necesita o stare de alerta nealterata.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Letizen poate determina aparitia reactiilor adverse.
Daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele reactii adverse, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului:
- durere de cap,
- ameteli,
- uscaciunea gurii,
- oboseala,
- somnolenta.

Aceste reactii adverse ale Letizen sunt usoare si tranzitorii. De obicei nu este necesara intreruperea tratamentului datorita aparitiei acestora. Daca va afecteaza, trebuie sa luati medicamentul seara. Puteti, de asemenea sa administrati solutia orala in doua prize si sa luati o jumatate din doza recomandata dimineata si cealalta jumatate seara.

Daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele reactii adverse, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului:
- slabiciune,
- greata si/sau varsaturi,
- dureri abdominale,
- diaree sau constipatie,
- cresterea poftei de mancare.

Acestea sunt reactii adverse usoare raportate mai rar in cazul administrarii Letizen. Relatia de cauzalitate intre administrarea medicamentului si reactiile adverse mentionate mai sus nu a fost inca dovedita.

Daca observati aparitia inexplicabila a unor tulburari, intrerupeti administrarea medicamentului si adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca observati aparitia unei reactii adverse care nu a fost mentionata in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Cum se pastreaza Letizen

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla bruna ce contine 120 ml solutie orala si o seringa pentru administrare orala a 5 ml.

Fabricant

Krka d.d., Novo Mesto, Slovenia

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Krka d.d., Novo Mesto
Smarjeska cesta 6, 8501 Novo Mesto, Slovenia

Data ultimei verificari a prospectului - Noiembrie 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare