Prospect Laurina

Ce este Laurina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Laurina este folosit pentru a preveni sarcina.

Cand este luat corect (fara comprimate uitate), riscul de a ramane gravida este foarte mic.

Mod de administrare

Cand si cum sa luati comprimatele

Blisterul de Laurina contine 21 de comprimate filmate: 7 galbene (numerotate 1 -7), 7 rosii (numerotate 8-14) si 7 comprimate albe (numerotate 15-21). Luati-va comprimatul in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora, cu o cantitate suficienta de lichid, daca este nevoie. De fiecare data cand incepeti un nou blister de Laurina , luati comprimatul galben cu numarului 1 din coltul stanga sus al blisterului. Alegeti din cele 7 etichete pe cea corespunzatoare zilei din care incepeti Laurina.Lipiti-o pe blister, deasupra randului de comprimate galbene. Aceasta va va permite sa verificati daca ati luat zilnic comprimatul. Urmariti directia sagetilor pana cand luati toate cele 21 comprimate. Deci, utilizati mai intai comprimatele galbene, apoi comprimatele rosii si apoi comprimatele albe. in urmatoarele 7 zile nu veti lua comprimate. Sangerarea menstruala trebuie sa survina in timpul acestor 7 zile (sangerarea de intrerupere). De obicei sangerarea menstraula incepe in ziua 2-3 dupa ultimul comprimat de Laurina. incepeti urmatorul blister in a 8-a zi, chiar daca sangerarea nu s -a oprit. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna blisterele noi in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, veti avea sangerarea menstruala in aproximativ aceeasi zi, in fiecare luna.

Inceperea primei cutii de Laurina

• Daca nu s-au utilizat alt contraceptive hormonale in ultima luna
incepeti sa utilizati Laurina in prima zi a ciclului dumneavoastra, adica in prima zi de sangerare menstruala. Laurina va intra in actiune imediat. Nu este nevoie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.

Puteti de asemenea, sa incepeti in zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastra, dar daca faceti astfel, asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de tip bariera) in primele 7 zile ale primului ciclu de utilizare a comprimatelor..

Cand treceti de la un alt contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)

Puteti sa incepeti sa utilizati Laurina in ziua urmatoare dupa ce ati luat ultimul comprimat din cutia cu contraceptivul dumneavoastra curent (acest lucru inseamna ca nu exista un interval in care nu se iau comprimate). Daca cutia cu contraceptivul dumneavoastra curent contine comprimate inactive (fara hormoni), puteti sa incepeti sa luati Laurina in ziua urmatoare dupa ce ati luat ultimul comprimat activ (daca nu sunteti sigura intrebati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist). De asemenea, puteti sa incepeti mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua urmatoare dupa intervalul in care nu se iau comprimate din blisterul cu contraceptivul dumneavoastra curent (sau ziua urmatoare dupa ultimul comprimat inactiv din contraceptivul dumneavoastra curent). In cazul in care utilizati un inel vaginal sau plasture transdermic, cel mai bine este sa incepeti sa utilizati Laurina in ziua in care indepartati inelul sau plasturele. De asemenea, puteti sa incepeti, cel mai tarziu, in ziua in care ati fi inceput sa utilizati urmatorul inel sau plasture.

Daca ati utilizat continuu si corect comprimatul contraceptiv, plasturele transdermic sau inelul contraceptiv, si sunteti sigura ca nu sunteti gravida, puteti de asemenea sa opriti utilizarea contraceptivului sau sa inlaturati inelul contraceptiv sau plasturele transdermic in oricare zi si sa incepeti sa utilizati imediat Laurina.

Daca respectati aceste instructiuni nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.

• Cand treceti de la un comprimat pe baza doar de progestogen (minicomprimat)
Puteti sa intrerupeti utilizarea minicomprimatului in orice zi si sa incepeti utilizarea de Laurina in ziua urmatoare, la acelasi moment al zilei. Dar daca aveti contact sexual, asigurati-va ca utilizati de asemenea si o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de tip bariera) in primele 7 zile ale utilizarii de Laurina.

• Cand treceti de la o solutie injectabila doar cu progestogen,de la un implant doar cu progestogen sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestogen.
incepeti utilizarea de Laurina cand este momentul pentru urmatoarea dumneavoastra injectie sau in ziua in care este indepartat implantul sau DIU dumneavoastra. Dar, daca aveti un contact sexual, asigurati-va ca utilizati deasemena si o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) in primele 7 zile ale utilizarii Laurina.

• Dupa ce ati nascut
Daca tocmai ati nascut, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana la venirea primei menstruatii normale inainte de a incepe sa luati Laurina. Uneori este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va poate sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa luati Laurina, trebuie sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

• Dupa o sarcina pierduta sau dupa un avort Medicul dumneavoastra va va sfatui ce trebuie sa faceti.

Daca luati Laurina mai mult decat trebuie (supradozaj)

Reactii adverse posibile

Nu au existat raportari de reactii adverse grave ca urmare a utilizarii mai multor comprimate de Laurina in acelasi timp. Daca ati luat mai multe comprimate in acelasi timp, puteti sa prezentati greata, varsaturi sau sangerare vaginala. Daca descoperiti ca un copil a luat Laurina, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Ce sa faceti daca uitati sa luati comprimate:

• Daca ati intarziat luarea comprimatului cu mai putin de 12 ore, protectia contraceptiva se mentine.Luati comprimatul imediat ce va amintiti, si luati urmatoarele comprimate la ora obisnuita..

• Daca ati intarziat peste 12 ore cu utilizarea oricarui comprimat, protectia contraceptiva poate fi scazuta. Cu cat uitati mai multe comprimate consecutive, cu atat mai mult creste riscul de scadere a eficacitatii contraceptive. Exista un risc crescut de a ramane gravida daca uitati sa utilizati comprimate la inceputul sau la finalul blisterului. De aceea trebuie sa respectati regulile de mai jos (a se vedea de asemenea diagrama de mai jos).

Mai mult de un comprimat filmat uitat dintr-o blister

Cereti sfatul medicului.

• Un comprimat filmat uitat in saptamana 1 (comprimate filmate galbene)

Luati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca acest lucru presupune sa luati doua comprimate in acelasi timp) si luati urmatoarele comprimate la momentul obisnuit. Utilizati masuri contraceptive suplimentare (metode de tip bariera) pentru urmatoarele 7 zile. Daca ati avut contact sexual in saptamana dinainte de comprimatele uitate, este posibil sa ramaneti gravida. De aceea, spuneti medicului dumneavoastra imediat.

• Un comprimat filmat uitat in saptamana 2 (comprimate filmate rosii)
Luati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca acest lucru presupune sa luati doua comprimate in acelasi timp) si luati urmatoarele comprimate la momentul obisnuit. Protectia contraceptiva se mentine. Nu trebuie sa luati masuri suplimentare.

• Un comprimat filmat uitat in saptamana 3 (comprimate filmate albe)
Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni, fara sa fie necesara utilizarea de masuri contraceptive suplimentare:

Luati comprimatul filmat uitat imediatce va amintiti (chiar daca acest lucru presupune sa luati doua comprimate filmate in acelasi timp), si luati urmatoarele comprimatele filmate la momentul obisnuit. incepeti urmatorul blister imediat ce s-a terminat blisterul curent, adica fara nicio pauza intre blistere. Este posibil sa nu prezentati sangerare de intrerupere pana la terminarea celui de-al doilea blister, dar este posibil sa prezentati pete de sanfge sau sangerare de intrerupere in zilele in care luati Laurina.

Sau

Intrerupeti utilizarea comprimatelor din blisterul dumneavoastra curenta, lasati un interval fara comprimate de 7 zile sau mai putin (inclusiv ziua in care ati uitat comprimatul) si apoi continuati cu urmatorul blister. Cand urmati aceasta metoda, puteti incepe intotdeauna urmatorul dumneavoastra blister in aceeasi zi a saptamanii in care incepeati de obicei.
Aveti tulburari gastro-intestinale (de exemplu varsaturi, diaree severa) Daca varsati sau aveti diaree severa este posibil ca absorbtia substantelor active ale Laurina sa nu fie completa. Daca varsati in urmatoarele de 3-4 ore dupa ce ati luat comprimatul, acest lucru este echivalent cu a uita un comprimat. Trebuie sa respectati recomandarea pentru comprimate uitate. Daca aveti diaree severa, va rugam spuneti medicului dumneavoastra.

Doriti sa schimbati ziua de incepere a ciclului menstrual

Daca utilizati comprimatele corect, veti avea ciclu in aproximativ aceeasi zi la fiecare 4 saptamani. Daca doriti sa schimbati aceasta zi, pur si simplu scurtati (niciodata nu prelungiti) urmatorul interval in care nu utilizati comprimate. De exemplu, daca ciclul dumneavoastra menstrual incepe de obicei intr-o vineri si pe viitor doriti sa inceapa intr-o marti (cu 3 zile mai devreme) incepeti blisterul dumneavoastra urmatoare cu 3 zile mai devreme decat de obicei. Daca scurtati prea mult intervalul in care nu utilizati comprimate este posibil sa nu prezentati sangerare in acest interval. Puteti sa prezentati sangerari neregulate sau pete de sange in timpul utilizarii comprimatelor din urmatorul blister.

Aveti sangerare neasteptata

Similar tuturor contraceptivelor, in primele cateva luni, este posibil sa aveti sangerari vaginale neregulate sau pete de sange intre ciclurile dumneavoastra. Este posibil sa fie necesara utilizarea de absorbante, dar continuati sa va luati comprimatele ca de obicei. Sangerarea vaginala neregulata inceteaza de obicei dupa ce corpul dumneavoastra se adapteaza la contraceptiv (de obicei dupa aproximativ 3 luni). Daca sangerarea continua, devine mai intensa sau incepe din nou, spuneti medicului dumneavoastradicul.

Nu aveti sangerare menstruala

Daca ati luat toate comprimatele la momentul corect si nu ati varsat sau nu ati utilizat alte medicamente este putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa luati Laurina ca de obicei.

Daca nu va aveti doua sangerari menstruale la rand, este posibil sa fiti gravida. Spuneti imediat medicului dumneavoastra. Nu incepeti urmatorul blister de Laurina pana cand medicul dumneavoastra nu a verificat daca sunteti gravida.

Daca doriti sa incetati utilizarea de Laurina

Puteti sa intrerupeti utilizarea de Laurina in orice moment doriti. Daca nu doriti sa ramaneti gravida, intrebati medicul dumneavoastra in legatura alte metode contraceptive.

Daca intrerupeti utilizarea de Laurina deoarece doriti sa ramaneti gravida, trebuie sa asteptati pana cand aveti o sangerare menstruala naturala inainte de a incerca sa concepeti un copil. Acest lucru va va ajuta la stabilirea datei probabile a nasterii copilului dumneavoastra.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Laurina daca aveti vreuna dintre afectiunile enumerate mai jos.

Daca oricare dintre afectiunile de pe aceasta lista este valabila in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Laurina.. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa utilizati un tip diferit de comprimat contraceptiv sau o metoda contraceptiva total diferita (nehormonala).

• Daca aveti sau ati avut in trecut un cheag de sange (tromboza) intr-un vas de sange de la nivelul unui picior, al plamanului (embolie) sau in alte organe.

• Daca aveti sau ati avut in trecut un infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

• Daca aveti sau ati avut vreodata o afectiune care poate reprezenta un prim semn al unui infarct miocardic (cum ar fi angina pectorala sau durere in piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral minor reversibil);

• Daca aveti o tulburare de coagulare a sangelui (de exemplu deficit de proteina C);

• Daca aveti sau ati avut avut migrena cu, de exemplu, simptome vizuale, incapacitate de vorbire, slabiciune ori amorteala in orice parte a corpului dumneavoastra;

• Daca aveti diabet zaharat cu afectare vasculara;

• Daca aveti un factor de risc grav sau mai multi factori de risc pentru aparitia trombozei, acest fapt poate reprezenta un motiv pentru care nu puteti utiliza Laurina.

• Daca aveti sau ati avut pancreatita (o inflamatie a pancreasului) asociata cu nivele crescute de grasimi din sange;

• Daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau o afectiune hepatica severa;

• Daca aveti sau ati avut un cancer care poate creste sub influenta hormonilor sexuali (de exemplu cancer de san sau al organelor genitale);

• Daca aveti sau ati avut tumori hepatice;

• Daca aveti aveti sangerare vaginala de cauza neprecizata;

• Daca aveti hiperplazie endometriala (crestere anormala a mucoasei uterului);

• Daca sunteti sau credeti ca sunteti gravida;

• Daca sunteti alergica (hipersensibila) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Laurina.

Daca oricare dintre aceste afectiuni apare pentru prima data in timpul utilizarii Laurina, opriti imediat utilizarea acestuia si spuneti medicului. Intre timp, utilizati o metoda contraceptiva nehormonala.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Laurina

Mentiuni generale

In acest prospect au fost descrise mai multe situatii in care trebuie sa intrerupeti utilizarea Laurina, sau in care protectia contraceptiva poate fi scazuta. In astfel de situatii nu trebuie sa aveti contact sexual sau trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu un prezervativ sau o alta metoda de tip bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau metoda bazata pe temperatura. Aceste metode nu sunt sigure deoarece Laurina influenteaza modificarile uzuale ale temperaturii si ale mucusului cervical ce apar in timpul ciclului menstrual.

Laurina, ca toate contraceptivele orale, nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere pe cale sexualaFF.

Laurina v-a fost prescrisa dumneavoastra personal. Nu dati medicamentul altor persoane.

Laurina nu trebuie utilizat in mod normal pentru amanarea unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, daca in cazuri exceptionale aveti nevoie sa amanati un ciclu menstrual, spuneti medicului dumneavoastra.

Ce trebuie sa stiti inainte de a utiliza Laurina

Daca Laurina este utilizat in prezenta oricarei dintre afectiunile enumerate mai jos, este posibil sa fie necesara monitorizarea dumneavoastra atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. De aceea, daca oricare dintre acestea sunt valabile in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte sa incepeti utilizarea de Laurina.

- daca fumati;

- daca aveti diabet zaharat;

- daca sunteti supraponderala; daca aveti tensiune arteriala mare;

- daca aveti o boala valvulara a inimii sau o anumita tulburare de ritm cardiac;

- daca aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala);

- daca aveti varice;

- daca oricine din familia dumneavoastra apropiata (frate sau parinte) are tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;

- daca suferiti de migrena;

- daca suferiti de epilepsie;

- daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra apropiata (frate sau parinte) aveti sau ati avut colesterolul sau trigliceridele crescute (grasimile din sange);

- daca o ruda apropiata are sau a avut vreodata cancer de san;

- daca aveti boli hepatice sau biliare;

- daca aveti boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragica (boala intestinala inflamatorie cronica);

- daca aveti lupus eritematos sistemic (LES ;o boala cronica a tesutului conjunctiv care afecteaza pielea de la nivelul intregului corp);

- daca aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sangelui care produce insuficienta renala);

- daca aveti siclemie (o boala rara de sange);

- daca aveti o afectiune care a aparut pentru prima data sau s-a agravat in timpul sarcinii sau utilizarii anterioare de hormoni sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boala denumita porfirie, o boala de piele denumita herpes gestational, o boala denumita coree Sydenham);

- aveti sau ati avut vreodata cloasma (pete pigmentare galben-maronii la nivelul pielii, mai ales pe fata); daca da, evitati expunerea prea lunga la soare sau radiatii ultraviolete.

Daca oricare dintre afectiunile de mai sus apar pentru prima data, revin sau se agraveaza in timp ce utilizati Laurina, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra.

Laurina si tromboza

Tromboza venoasa

Utilizarea oricarui contraceptiv oral combinat, incluzand Laurina, creste riscul femeii de a face tromboza venoasa (formarea unui cheag de sange intr-un vas de sange) comparativ cu o femeie care nu ia niciun comprimat (contraceptiv).

Riscul de a face tromoboza venoasa este mai mare daca utilizati Laurina comparativ cu alte contraceptive orale combinate ce contin progestogenul levonorgestrel.

Riscul de tromboza venoasa la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creste:

- cu inaintarea in varsta;

- daca sunteti supraponderala;

- daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate (frate sau parinte) a avut un cheag de sange (tromboza) la nivelul picioarelor, plamanului sau alte organe, la o varsta tanara;

- daca trebuie sa efectuati o interventie (chirurgicala), cu orice perioada prelungita de imobilizare, daca ati avut un accident grav. Este important sa spuneti medicului dumneavoastra dinainte ca utilizati Laurina, deoarece este posibila sa fie necesara intreruperea tratamentului. Medicul dumneavoastra va va spune cand sa incepeti din nou utilizarea de Laurina. Aceasta se face, de obicei, dupa aproximativ doua saptamani de la momentul in care va mobilizati complet.

Tromboza arteriala

Utilizarea contraceptivului oral combinat a fost asociata cu o crestere a riscului de tromboza arteriala (obstructia unei artere), de exemplu, la nivelul vaselor de sange ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).

Riscul de tromboza arteriala la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creste:

- daca fumati. Vi se recomanda cu tarie oprirea fumatului cand utilizati Laurina, mai ales daca aveti varsta peste 35 de ani;

- daca aveti o concentratie crescuta de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride);

- daca aveti hipertensiune arteriala;

- daca aveti migrena;

- daca aveti o problema cardiaca (boala valvulara, o tulburare a ritmului cardiac);

Daca observati semne de tromboza, intrerupeti utilizarea Laurina si spuneti medicului dumneavoastra imediat.

Daca observati manifestari posibile de tromboza, opriti administrarea medicamentului si adresati-va imediat medicului.

Laurina si cancerul

Cancerul de san a fost diagnosticat ceva mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, comparativ cu femeile de aceeasi varsta, care nu utilizeaza contraceptive orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cancere de san diagnosticate dispare treptat in urmatorii 10 ani dupa intreruperea utilizarii contraceptivului oral. Nu se stie daca diferenta este cauzata de contraceptivul oral. Se poate datora si faptului ca femeile sunt examinate mai frecvent, astfel incat cancerul de san este observat mai precoce.

In cazuri rare, la utilizatoarele de contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si, inca si mai rar, tumori hepatice maligne.

Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra, daca aveti durere severa la nivelul abdomenului.

Cancerul de col uterin poate fi provocat de o infectie cu papilomavirusul uman. S-a raportat aparitia lui mai frecventa la femeile care utilizeaza contraceptive orale timp indelungat. Nu se stie daca acest fapt este cauzat de utilizarea contraceptivelor hormonale sau de comportamentul sexual si alti factori (cum ar fi o mai buna examinare preventiva a colului uterin).

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente pot impiedica Laurina sa actioneze corect. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoine, barbiturice, carbamazepina, oxcarbazepina, topiramat, felbamat); tuberculoza (de exemplu rifampicina); infectiei cu HIV (de exemplu ritonavir); antibiotice (de exemplu griseofulvina, ampicilina, tetracicline) pentru alte boli infectioase; preparate din plante pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum, utilizata in principal pentru tratamentul starilor depresive). Laurina poate de asemenea sa interfere cu mecanismul de actiune al altor medicamente (de exemplu ciclosporina si lamotrigina).

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente sau preparate din plante, chiar dintre cele eliberate fara reteta. Deasemenea, spuneti medicului sau stomatologului care va prescrie un alt medicament (sau farmacistului) ca utilizati Laurina. Ei va pot spune daca trebuie sa adoptati masuri contraceptive suplimentare si daca da, pentru cat timp.

Sarcina si alaptarea

Laurina nu trebuie utilizat de catre femeile gravide sau care cred ca pot fi gravide.
Daca suspectati ca sunteti gravida in timp ce utilizati deja Laurina, trebuie sa ii spuneti medicului cat mai curand posibil.

Laurina si alaptarea

Laurina nu este recomandat de obicei in timpul alaptarii. Daca doriti sa luati Laurina in timpul alaptarii, va rugam sa-l intrebati pe medicul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au observat efecte asupra conducerii vehiculelor si folosirii utilajelor.

Informatii importante privind unele componente ale Laurina

Daca vi s-a spus de catre medicul dumneavoastra ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe utilizarea de Laurina.

Cand trebuie sa il contactati pe medicul dumneavoastra?

Controale regulate

Cand utilizati Laurina, medicul dumneavoastra va va spune sa reveniti pentru controale regulate.

Trebuie in general, sa va faceti un control in fiecare an.

Contactati medicul dumneavoastra cat mai curand posibil daca:

- observati vreo modificare a starii dumneavoastra de sanatate, mai ales in ceea ce priveste orice element mentionat in acest prospect;

- observati un nodul la nivelul uluisanului;

- daca prezentati simptome de angioedem cum ar fi umflare la nivelul fetei, a limbii si/sau a gatului si/sau dificultate la inghitire sau urticarie asociata cu dificultate la respiratie

- urmeaza sa utilizati alte medicamente;

- urmeaza sa fiti imobilizata sau sa fiti supusa unei interventii chirurgicale (spuneti medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamani inainte);

- prezentati sangerare vaginala intensa, neobisnuita;

- uitati sa luati comprimate in prima saptamana din cutie si aveti contact sexual in ultimele 7 zile anterioare datei de incepere a cutiei ;

- aveti diaree severa;

- daca nu aveti sangerare menstruala de doua ori la rand sau daca suspectati ca sunteti gravida (nu incepeti urmatoarea cutie pana nu va spune medicul dumneavoastra).

Intrerupeti administrarea comprimatelor si spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati posibile semne de tromboza:

- o tuse neobisnuita;

- durere severa in piept care poate sa mearga pe mana stanga;

- dificultati la respiratie;

- orice durere de cap prelungita, severa, neobisnuita, sau criza de migrena;

- pierdere completa sau partiala a vederii sau vedere dubla;

- vorbire neclara sau incapacitate de a vorbi;

- modificari bruste ale auzului, mirosului sau gustului;

- ameteli sau lesin;

- slabiciune sau amorteala in orice parte a corpului;

- durere severa la nivelul abdomenului;

- durere sau umflare severa a unuia dintre membrele dumneavoastra inferioare.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Laurina poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Spuneti medicului dumneavoastra daca observati orice reactie nedorita in special daca este severa si persistenta, sau daca exista o modificare a starii dumneavoastra de sanatate care credeti ca ar putea fi provocata de Laurina.

Frecvente (care apar la mai mult de una din 100 de utilizatoare):

- dispozitie depresiva, modificari ale dispozitiei,
- durere de cap,
- greata, durere abdominala,
- durere la nivelul sanilor , sensibilitate la nivelul sanilor
- cresterea greutatii corporale.

Mai putin frecvente (care apar la mai mult de una din 1000 de utilizatoare, dar la mai putin de una din 100 de utilizatoare):

- acumulare de lichid in corp,
- scaderea dorintei sexuale,
- migrena,
- varsaturi, diaree
- eruptie trecatoare pe piele, urticarie
- marirea sanilor.

Rare (care apar la mai putin de una din 1000 de utilizatoare):

- reactii de hipersensibilitate,
- cresterea dorintei sexuale,
- intoleranta la lentilele de contact,
- eritem nodos, eritem multiform (acestea sunt afectiuni ale pielii),
- secretie la nivelul mamelonului, secretie vaginale,
- scaderea greutatii corporale.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului

Cum se pastreaza Laurina

A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu folositi medicamentul daca observati, de exemplu, schimbarea culorii unui comprimat filmat, daca se sfarama cu usurinta sau prezinta alte semne de deteriorare.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt:

Comprimat filmat galben: desogestrel 0,050 mg (DSG) si etinilestradiol 0,035 mg (EE) Comprimat filmat rosu: desogestrel 0,100 mg (DSG) si mg etinilestradiol 0,030 (EE) Comprimat filmat alb: desogestrel 0,150 mg (DSG) si etinilestradiol 0,030 mg (EE)

Celelalte componente sunt:

Comprimat filmat galben

Nucleu: all-rac-afa-tocoferol, lactoza monohidrat, amidon de cartof, povidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic

Film: hipromeloza, macrogol 400, talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172)

Comprimat filmat rosu

Nucleu: all-rac-afa-tocoferol, lactoza monohidrat, amidon de cartof, povidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic

Film: hipromeloza, macrogol 400, talc, dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172)

Comprimat filmat alb

Nucleu: all-rac-afa-tocoferol, lactoza monohidrat, amidon de cartof, povidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic

Film: hipromeloza, macrogol 400, talc, dioxid de titan (E 171)

Ambalaj

Comprimatele filmate sunt rotunde, biconvexe si au diametru de 5 mm. Comprimatele filmate galbene sunt inscriptionate pe o fata cu VR4; comprimatele filmate rosii sunt inscriptionate pe o fata cu VR2; comprimatele filmate albe sunt inscriptionate pe o fata TR5; pe cealalta fata sunt inscriptionate cu mentiunea Organon si cu o steluta' *'.

Cutie cu un plic din aluminiu laminat care contine un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate (7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate rosii, 7 comprimate filmate albe)

Cutie cu 3 plicuri din aluminiu laminat care contin fiecare cate un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate (7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate rosii, 7 comprimate filmate albe)

Cutie cu 6 plicuri din aluminiu laminat care contin fiecare cate un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate(7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate rosii, 7 comprimate filmate albe)

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii

N.V. ORGANON
P.O. Box 20, 5340 BH Oss,
Olanda

Fabricanti

N.V. ORGANON Kloosterstaat 6, 5349 AB Oss, Olanda
ORGANON (IRLANDA) Ltd.
Drynam Road Swords, P.O. Box 2857, Co. Dublin,
Irlanda

Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2011

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Persistenta dintilor temporari la animalele de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Tu stii cati dinti au pisica si cainele tau?

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare