Litera L

#prospect #medicament

Lamotiran, comprimate

Prospect Lamotiran, comprimate

Ce este Lamotiran si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Lamotiran este un antiepileptic (medicament pentru tratamentul epilepsiei), cu efect anticonvulsivant larg.
Lamotiran este folosit in tratarea mai multor tipuri de epilepsie (convulsii partiale, convulsii tonico- clonice generalizate) si a convulsiilor asociate sindromului Lennox-Gastaut. Medicamentul poate fi utilizat singur (in monoterapie) sau in asociere cu alte medicamente antiepileptice de catre adulti si copii cu varsta peste 12 ani.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Lamotiran exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Lamotiran administrat in monoterapie ca antiepileptic
- in mod obisnuit medicul dumneavoastra va va prescrie inceperea tratamentului cu un comprimat de Lamotiran 25 mg odata pe zi timp de doua saptamani, urmat de un comprimat Lamotiran 50 mg o data pe zi in a treia si a patra saptamana.
- Ulterior medicul va poate creste doza in urmatoarele saptamani in functie de raspunsul la tratament.

Majoritatea pacientilor pot necesita o doza de 100 mg pana la maxim 200 mg lamotrigina zilnic, administrata o data pe zi sau fractionat, in doua doze.

Lamotrigina nu este recomandata in monoterapie pentru tratamentul copiilor cu varsta sub 12 ani.
Lamotiran administrat in asociere cu alte medicamente antiepileptice
- Daca medicatia dumneavoastra antiepileptica include valproat, medicul curant va va prescrie inceperea tratamentului cu un comprimat de Lamotiran 25 mg o data la doua zile timp de 2 saptamani, urmat de Lamotiran 25 mg o data pe zi timp de 2 saptamani. Ulterior, medicul va poate creste doza in urmatoarele saptamani in functie de raspunsul la tratament. Majoritatea pacientilor pot necesita o doza de 100 mg pana la maxim 200 mg lamotrigina zilnic, administrata o data pe zi sau fractionat, in doua doze.
- Daca luati alte medicamente antiepileptice decat valproat, doza de inceput va fi de un comprimat Lamotiran 50 mg o data pe zi timp de doua saptamani, urmata de 100 mg divizat in doua doze zilnic timp de doua saptamani. Ulterior medicul va poate creste doza in urmatoarele saptamani in functie de raspunsul la tratament. Majoritatea pacientilor pot necesita o doza de 200 mg pana la maxim 400 mg lamotrigina zilnic, administrata o data pe zi sau fractionat, in doua doze.

Pentru tratamentul adjuvant al copiilor cu varsta intre 2 si 12 ani se va utiliza forma farmaceutica adecvata varstei (Lamotiran comprimate dispersabile).
Doza prescrisa dumneavoastra de catre medicul curant, poate sa fie diferita daca aveti probleme cu ficatul sau rinichii.

Inghititi comprimatul intreg cu o cantitate de un pahar cu apa. Comprimatele pot fi luate inainte sau dupa masa.

Pentru a va ajuta sa va reamintiti sa luati medicamentul, incercati sa va obisnuiti sa luati Lamotiran la aceeasi ora in fiecare zi.

Luati medicamentul asa cum a fost prescris si cat timp a fost prescris; nu opriti administrarea chiar daca va simtiti mai bine deoarece simptomele pot reveni.
Daca aveti impresia ca efectul Lamotiran este prea puternic sau prea slab vorbiti cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca luati mai mult decat trebuie din Lamotiran
Daca ati luat mai multe comprimate Lamotiran decat trebuia sau in cazul in care copiii inghit medicamentul din greseala, anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati acest prospect sau cateva comprimate cu dumneavoastra pentru ca medicul sa stie ce ati luat.

Daca uitati sa luati Lamotiran
Daca uitati sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti. Daca este timpul pentru doza urmatoare, sariti peste doza uitata si reveniti la schema de administrare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Lamotiran
Medicamentul este destinat utilizarii pe termen lung.
Ca si in cazul altor medicamente antiepileptice, intreruperea brusca a tratamentului cu Lamotiran poate provoca convulsii. In cazul in care medicul dumneavoastra decide intreruperea administrarii, aceasta trebuie sa se faca gradat pe o perioada de 2 saptamani

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Lamotiran
- daca sunteti hipersensibil (ati avut reactii alergice in trecut) la substanta activa sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. O reactie alergica include eruptie trecatoare la nivelul pielii, mancarimi, umflarea fetei, buzelor, limbii sau mainilor / picioarelor sau dificultati de respiratie.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Lamotiran:
- daca va apar eruptii pe piele in primele 8 saptamani de tratament. Tratamentul initial cu doze prea mari sau asocierea cu alte medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei pot provoca respectiva eruptie. in aceasta situatie, este necesar sa-l informati imediat pe medicul dumneavoastra. Se recomanda sa nu se administreze din nou medicamentul pacientilor carora li s-a intrerupt administrarea datorita eruptiilor pe piele, care au aparut in timpul respectivului tratament.
- daca luati, aveti de gand sa luati sau sa intrerupeti utilizarea contraceptivelor hormonale sau a altor medicamente hormonale in timpul tratamentului cu Lamotiran, trebuie sa informati imediat medicul.

Trebuie sa ii comunicati medicului eventualele modificari survenite in timpul ciclului menstrual (de exemplu, sangerari anormale aparute intre sangerarile menstruale). Veti fi examinate regulat de catre medic si, in cazul aparitiei acestor tulburari, acesta va stabili daca este necesara modificarea dozei.
- aveti probleme cu ficatul si/sau rinichii.
- ati fost diagnosticat cu boala Parkinson

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Trebuie sa aveti grija daca :
- Luati alte medicamente antiepileptice cum ar fi fenitoina, carbamazepina, fenobarbital, primidona si valproat de sodiu.
- Luati contraceptive orale.

Folosirea Lamotiran cu alimente si bauturi
Comprimatele Lamotiran pot fi administrate indiferent de momentul zilei, cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Lamotrigina nu trebuie folosita in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care beneficiile potentiale ale tratamentului pentru mama depasesc orice riscuri posibile fetale. Trebuie avuta in vedere administrarea de acid folic in momentul planificarii sarcinii si in prima perioada a sarcinii. De asemenea, trebuie sa se asigure un tratament si o supraveghere adecvata a femeilor gravide.

Lamotrigina este excretata in laptele matern. Ca urmare, mamele trebuie sa alapteze numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc pentru sugar sau sa intrerupa alaptarea. Daca sugarul este alaptat natural, acesta trebuie sa fie urmarit cu atentie, pentru a se constata posibilele reactii adverse.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In timpul tratamentului cu lamotrigina, capacitatea de reactie poate fi diminuata. Deoarece in studiile clinice au fost raportate reactii adverse, cum sunt ameteli sau vedere dubla, fiti siguri ca stiti cum reactionati la Lamotiran inainte sa conduceti, sa folositi utilaje sau sa va angajati in alta activitate care poate fi periculoasa daca nu sunteti vigilent.

Informatii importante privind unele componente ale Lamotiran
Lamotiran contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lamotiran poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca apare oricare din urmatoarele reactii opriti administrarea Lamotiran si anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.
- Eruptie trecatoare la nivelul pielii, urticarie, mancarimi, senzatie de constrictie la nivelul pieptului, dificultati de respiratie sau umflarea fetei, buzelor, limbii, mainilor/picioarelor, lesin, temperatura ridicata.
- Reactii grave la nivelul pielii, de exemplu: basici, dureri sau ulceratii.
- Temperatura ridicata, umflarea fetei, umflarea ganglionilor de la nivelul gatului, de sub brat, din regiunea inghinala.

Acestea sunt reactii adverse foarte grave. Daca acestea apar, inseamna ca puteti avea o reactie alergica grava la lamotrigina. Aveti nevoie de ingrijire medicala urgenta sau spitalizare.

Informati medicul dumneavoastra imediat sau mergeti la cel mai apropiat spital daca remarcati urmatoarele:
- Sangerari neobisnuite sau tendinta crescuta de sangerare, dureri persistente in gat, si infectii frecvente, si/sau anemie
- ingalbenirea pielii si a albului ochilor insotite de inchiderea la culoare a urinii, scaderea poftei de mancare, dureri abdominale
- Umflarea fetei, gleznelor sau altor parti ale corpului, cu scaderi sau cresteri bruste ale cantitatii de urina eliminata.

Informati medicul dumneavoastra daca remarcati urmatoarele:
- Vedere dubla, tulburari de vedere, inrosirea ochilor;
- Ameteli, somnolenta excesiva sau tulburari de somn, dureri de cap, oboseala;
- Varsaturi sau diaree;
- Tremuraturi necontrolate (tremor), agitatie, iritabilitate, confuzie, halucinatii;
- Miscari care nu pot fi controlate cum ar fi spasme sau tremurat al mainilor si picioarelor;.
- Instabilitate la mers, pierderea coordonarii in timpul mersului;
- Spasme ale globilor oculari;
- Inrautatirea simptomelor daca aveti boala Parkinson;
- O crestere a frecventei convulsiilor.

Pot aparea modificari in rezultatele anumitor analize:
- Teste anormale ale functiei hepatice

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Lamotiran

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se administra dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra in ambalajul original.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este lamotrigina. Fiecare comprimat contine lamotrigina 25, 50, 100 sau 200 mg.
Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu tip A, povidona, oxid galben de fer (E 172), celuloza microcristalina PH 102, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Ambalaj

Comprimatele sunt ovale, biconvexe, de culoare galbena, prevazute cu o linie mediana si inscriptionate “L 25”, “L 50”, “L 100”si respectiv “L 200”pe una din fete si prevazute cu un sant median profund pe cealalta fata.
Lamotiran comprimate este disponibil in blistere, ambalate in cutii ce contin cate 30 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Ranbaxy UK Limited,
20 Balderton Street, London W1K 6TL, Marea Britanie
Ranbaxy Laboratoires Limited,
Industrial Area 3, A.B. Road, Dewas-450 0001
Madhya Pradesh, India

Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2006

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea