Kineret, solutie injectabila

Prospect Kineret, solutie injectabila

Ce este Kineret si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Kineret este indicat in asociere cu metotrexat pentru tratamentul semnelor si simptomelor poliartritei reumatoide (PAR), la adulti cu raspuns inadecvat la administrarea de metotrexat in monoterapie.

Mod de administrare

Tratamentul cu Kineret trebuie inceput si supervizat de un medic specialist cu experienta in
diagnosticarea si tratamentul poliartritei reumatoide.

Doze
Doza recomandata de Kineret este de 100 mg administrata o data pe zi prin injectare subcutanata.
Doza trebuie administrata aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi.

Pacienti varstnici (≥ 65 ani)
Nu este necesara ajustarea dozei. Dozele si modul de administrare sunt aceleasi ca in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 64 ani.

Copii si adolescenti (< 18 ani)
Eficacitatea Kineret la copii cu PAR (AJI), cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu a fost inca stabilita.

Insuficienta hepatica
Nu este necesara ajustarea dozei pentru pacientii cu insuficienta renala moderata (clasa B Child-Pugh).
Kineret trebuie administrat cu precautie la bolnavii cu insuficienta hepatica severa.

Insuficienta renala
Kineret nu trebuie utilizat la pacientii cu insuficienta renala severa (CLcr < 30 ml/minut). Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara (CLcr 50 - 80 ml/minut). In absenta datelor adecvate, Kineret trebuie administrat cu precautie la bolnavii cu insuficienta renala moderata (CLcr 30 - 50 ml/minut).

Mod de administrare
Kineret se administreaza prin injectare subcutanata.
Kineret este livrat gata de utilizare intr-o seringa preumpluta. Seringa preumpluta nu trebuie agitata.

Se recomanda alternarea locurilor de injectare pentru a se evita disconfortul la locul de injectare. Racirea locului de injectare, incalzirea lichidului injectabil, utilizarea tampoanelor reci (inainte si dupa injectare) si utilizarea de corticosteroizi si antihistaminice locale dupa injectare pot atenua semnele si simptomele reactiilor la locul injectarii.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti sau proteinele derivate din E. coli.
Kineret nu trebuie utilizat la bolnavii cu insuficienta renala severa (CLcr < 30 ml/minut).
Tratamentul cu Kineret nu trebuie inceput la bolnavii cu neutropenie (NAN <1,5 x 109/l).

Precautii

Reactii alergice
Reactiile alergice, inclusiv reactii anafilactice si angioedem, au fost raportate cu o frecventa redusa. Majoritatea acestor reactii au fost eruptii cutanate maculo-papulare sau urticariene. Daca apare o reactie alergica severa, trebuie oprita administrarea Kineret si trebuie inceput tratamentul adecvat.

Evenimente hepatice
In studiile clinice efectuate la bolnavii cu PAR si CAPS, s-au observat cresteri tranzitorii ale enzimelor hepatice cu frecventa redusa. Aceste cresteri nu au fost asociate cu semne sau simptome de afectare hepatocelulara. in timpul utilizarii dupa punerea pe piata a medicamentului, s-au primit rapoarte de caz izolate, care indicau hepatita non-infectioasa. Evenimentele hepatice in timpul utilizarii de dupa punerea pe piata a medicamentului au fost raportate in principal la pacientii cu factori predispozanti, de exemplu, antecedente de cresteri ale transaminazelor inainte de inceperea tratamentului cu Kineret.

Eficacitatea si siguranta administrarii de Kineret la bolnavii cu AST/ALT ≥1,5 x limita maxima normala nu au fost evaluate.

Infectii grave
Utilizarea Kineret s-a asociat cu o incidenta crescuta a infectiilor grave (1,8%) fata de placebo (0,7%). La un numar redus de pacienti cu astm bronsic, incidenta infectiilor grave a fost mai mare la pacientii tratati cu Kineret (4,5%) fata de cei carora li s-a administrat placebo (0%), aceste infectii fiind legate in principal de tractul respirator.

Nu s-a evaluat siguranta si eficacitatea administrarii Kineret la pacientii cu infectii cronice.
Tratamentul cu Kineret nu trebuie inceput la bolnavii cu infectii active. Tratamentul cu Kineret trebuie intrerupt la bolnavii cu PAR daca se dezvolta o infectie severa.

Medicii trebuie sa fie precauti in cazul administrarii Kineret la pacientii cu antecedente de infectii recurente sau de afectiuni preexistente care le pot creste predispozitia de a face aceste infectii.
Nu se cunoaste siguranta administrarii de Kineret la persoanele cu tuberculoza latenta. Au existat rapoarte de tuberculoza la pacientii carora li s-au administrat cateva regimuri cu tratament biologic anti-inflamator. Pacientii trebuie sa fie examinati pentru tuberculoza latenta inainte de inceperea tratamentului cu Kineret. De asemenea, trebuie luate in considerare ghidurile medicale disponibile

Alte tratamente anti-reumatice au fost asociate cu reactivarea hepatitei B. Prin urmare, si examinarea pentru hepatita virala trebuie sa fie efectuata conform recomandarilor publicate inaintea inceperii tratamentului cu Kineret.

Neutropenie
Kineret s-a asociat in mod frecvent cu neutropenie (NAN < 1,5 x 109/l) in studiile controlate cu placebo in PAR.

Nu trebuie inceput tratamentul cu Kineret la pacientii cu neutropenie (NAN < 1,5 x 109/l). Se recomanda determinarea numarului de neutrofile inainte de inceperea tratamentului cu Kineret, lunar in primele 6 luni de tratament si trimestrial dupa aceea. La pacientii ce devin neutropenici (NAN < 1,5 x 109/l), NAN trebuie monitorizat cu atentie iar tratamentul cu Kineret trebuie intrerupt. Nu s-au evaluat siguranta si eficacitatea tratamentului cu Kineret la bolnavii cu neutropenie.

Imunosupresie
Nu s-a studiat impactul tratamentului cu Kineret asupra unor boli maligne preexistente. Nu se recomanda administrarea Kineret la pacienti cu boli maligne preexistente.

Vaccinari
Intr-un studiu clinic controlat cu placebo (n = 126), nu s-a observat vreo diferenta intre raspunsurile umoral evidentiate prin anticorpi anti-tetanos intre grupurile tratate cu Kineret si, respectiv, cu placebo atunci cand s-a adminstrat un vaccin cu anatoxina tetanica/difterica in acelasi timp cu Kineret. Nu sunt disponibile date despre efectul vaccinarii cu alti antigeni inactivati la pacientii care utilizeaza Kineret.

Nu sunt disponibile date nici asupra efectelor vaccinurilor cu virusuri vii sau asupra transmiterii infectiei secundara administrarii vaccinurilor cu virusuri vii la pacientii care utilizeaza Kineret. De aceea, vaccinurile cu virusuri vii nu trebuie administrate in acelasi timp cu Kineret.

Varstnici (≥ 65 ani)
S-a inrolat in studiile clinice un numar total de 752 de pacienti cu varste peste 65 ani, inclusiv 163 bolnavi cu varste de peste 75 de ani. Nu s-au evidentiat diferente semnificative in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea administrarii intre acestia si pacientii mai tineri. Deoarece, in general, exista o incidenta mai mare a infectiilor la pacientii varstnici, acestia trebuie tratati cu precautie deosebita.

Tratamentul concomitent cu Kineret si antagonisti ai TNF
Administrarea simultana de Kineret si de etanercept s-a asociat cu un risc crescut al infectiilor grave si a neutropeniei comparativ cu utilizarea etanerceptului in monoterapie. Aceasta asociere terapeutica nu a prezentat beneficii clinice crescute.

Nu se recomanda administrarea concomitenta de Kineret si etanercept sau alti antagonisti ai TNF.
Acest medicament contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) per doza de 100 mg, ceea ce inseamna „fara sodiu”.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunile dintre Kineret si alte medicamente. Nu s-au observat in cadrul studiilor clinice interactiuni intre Kineret si alte medicamente (inclusiv medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, corticosteroizi, DMARD).

Tratamentul concomitent cu Kineret si antagonisti ai TNF
Intr-un studiu clinic in care pacientii au primit tratament de fond cu metotrexat, pacientii tratati cu Kineret si etanercept au prezentat un procent mai mare de infectii grave (7%) si neutropenie decat pacientii tratati doar cu etanercept si mai mare decat cel observat in studiile precedente in care Kineret a fost utilizat singur.

Nu se recomanda administrarea concomitenta de Kineret si etanercept sau alti antagonisti ai TNF.

Substraturile citocromului P450
Formarea enzimelor CYP450 este suprimata de concentratiile crescute de citokine (de exemplu, IL-1) in timpul inflamatiei cronice. Astfel, este de asteptat ca pentru un antagonist al receptorilor IL-1, cum este anakinra, formarea enzimelor CYP450 sa poata fi reglata in timpul tratamentului. Acest lucru este relevant din punct de vedere clinic pentru substraturile CYP450 cu un indice terapeutic restrans (de exemplu warfarina si fenitoina). La inceperea si la terminarea tratamentului cu Kineret la pacientii carora li se administreaza aceste tipuri de medicamente, poate fi relevant sa se ia in considerare monitorizarea terapeutica a efectului sau a concentratiei acestor medicamente si este posibil sa fie necesara ajustarea dozei individuale a medicamentului.

Sarcina si alaptarea

Datele provenite din utilizarea anakinra la femeile gravide sunt limitate. Totusi, s-au efectuat studii ale functiei de reproducere cu Kineret pe sobolani si iepuri, cu doze de pana la 100 de ori mai mari decat doza administrata la om pentru PAR, si nu au fost evidentiate efecte daunatoare asupra functiei de reproducere sau asupra fatului.

Kineret nu este recomandat in timpul sarcinii si la femei aflate la varsta fertila care nu utilizeaza masuri contraceptive.

Nu se stie daca, la om, anakinra/metabolitii acesteia se excreta in laptele matern. Nu se poate exclude un risc pentru nou-nascuti/sugari. Alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Kineret.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu sunt relevante.

Reactii adverse posibile

In toate studiile controlate cu placebo la bolnavii cu PAR, reactiile adverse raportate cel mai frecvent in cazul administrarii Kineret au fost reactii la locul de injectare (RLI), care au fost de intensitate medie pana la moderata la majoritatea pacientilor. Motivul cel mai frecvent de retragere a pacientilor carora li s-a administrat Kineret din cadrul studiilora fost reactia la locul de injectare. Incidenta reactiilor adverse grave in cazul utilizarii dozei recomandate de Kineret (100 mg/zi) a fost comparabila cu cea observata in cazul administrarii placebo (7,1% fata de 6,5% in grupul placebo). Incidenta infectiilor severe a fost mai mare la pacientii tratati cu Kineret fata de cei carora li s-a administrat placebo (1,8% fata de 0,7%).

Scaderea numarului neutrofilelor a aparut mai frecvent la pacientii tratati cu Kineret fata de placebo.
Reactiile adverse sunt listate in conformitate cu categoriile de frecventa si clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme si organe. Categoriile de frecventa sunt definite conform urmatoarei conventii: foarte frecvente (≥ 1/10); frecvente (≥ 1/100 si < 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000 si < 1/100); rare (≥ 1/10 000 si < 1/1000); foarte rare (< 1/10 000); cu frecventa necunoscuta (nu se poate estima din datele disponibile). in fiecare grupa de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a severitatii.

Infectii si infestari
Frecvente: Infectii grave.

Tulburari hematologice si limfatice
Frecvente: Neutropenie, trombocitopenie.

Tulburari ale sistemului imunitar
Mai putin frecvente: Reactii alergice, inclusiv reactii anafilactice, angioedem, urticarie si prurit.

Tulburari ale sistemului nervos
Foarte frecvente: Cefalee.

Tulburari hepatobiliare
Mai putin frecvente: Valori crescute ale enzimelor hepatice
Cu frecventa necunoscuta: Hepatita non-infectioasa.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Foarte frecvente: Reactie la nivelul locului de injectare
Mai putin frecvente: Eruptii cutanate tranzitorii.

Investigatii diagnostice
Foarte frecvente: Valori crescute ale colesterolului in sange.

Infectii grave
Incidenta infectiilor grave in studiile de PAR efectuate cu doza recomandata (100 mg/zi) a fost de 1,8% la pacientii tratati cu Kineret si de 0,7% la cei tratati cu placebo. in cazul unor perioade de observare de pana la 3 ani, rata infectiilor grave a ramas stabila in timp. Infectiile observate au constat mai ales din infectii bacteriene cum ar fi: celulita, pneumonie, infectii osoase si articulare. Cei mai multi pacienti au continuat tratamentul cu medicamentul studiat dupa vindecarea infectiei.

Nu s-au inregistrat decese din cauza infectiilor grave in studiile de PAR.
in studiile clinice si conform experientei dobandite dupa punerea pe piata a medicamentului, s-au observat cazuri rare de infectii cu germeni oportunisti, care au inclus infectii fungice, micobacteriene, bacteriene si virale. S-au observat infectii la nivelul tuturor organelor, aparatelor si sistemelor si s-a raportat aparitia acestora la pacienti carora li s-a administrat Kineret in monoterapie sau in asociere cu medicamente imunosupresoare.

Neutropenie
In studiile controlate cu placebo efectuate cu Kineret, tratamentul s-a asociat cu reduceri mici ale valorilor medii ale numarului total de leucocite si ale valorii absolute a numarului de neutrofile (NAN). S-a raportat neutropenie (NAN < 1,5 x 109/l) la 2,4% dintre pacientii tratati cu Kineret comparativ cu 0,4% dintre cei tratati cu placebo. Niciunul dintre acesti pacienti nu a avut infectii grave asociate cu neutropenia.

Trombocitopenie
In studiile clinice efectuate la pacientii cu PAR, trombocitopenia a fost raportata la 1,9% dintre pacientii tratati, comparativ cu 0,3% in grupul tratat cu placebo. Trombocitopenia a fost de intensitate usoara, respectiv, numarul de trombocite a fost >75 x109/l. Trombocitopenia de intensitate usoara a fost observata si la pacientii cu CAPS.

In timpul utilizarii dupa punerea pe piata a medicamentului Kineret, a fost raportata trombocitopenia, inclusiv rapoarte ocazionale de cazuri indicand trombocitopenie severa (respectiv, un numar de trombocite <10 x109/l).

Boli maligne
Pacientii cu PAR pot prezenta un risc mai mare (in medie, de 2-3 ori) de aparitie a unui limfom. in studiile clinice, cu toate ca pacientii tratati cu Kineret au avut o incidenta mai mare a limfomului fata de rata asteptata in populatia generala, aceasta este corespunzatoare ratei raportate in general la pacientii cu PAR.

In studiile clinice, incidenta necorectata a ratei bolilor maligne a fost aceeasi la pacientii tratati cu Kineret si la cei tratati cu placebo si nu a diferit de cea observata in cadrul populatiei generale. Mai mult, incidenta globala a bolilor maligne nu a crescut in decursul a 3 ani de expunere a pacientului la Kineret.

Reactii alergice
Reactiile alergice, inclusiv reactii anafilactice, angioedem, urticarie, eruptii cutanate tranzitorii si prurit, au fost raportate cu o frecventa redusa cu Kineret. Cea mai mare parte din aceste reactii au fost eruptii cutanate maculo-papulare sau urticariene.

Imunogenitate
In studii clinice, pana la 3% dintre pacientii adulti au fost depistati seropozitiv cel putin o data in timpul studiului pentru anticorpi capabili de a neutraliza efectele biologice ale anakinrei. Aparitia anticorpilor a fost de obicei tranzitorie si nu s-a asociat cu reactii adverse clinice sau cu scaderea eficacitatii.
In plus, intr-un studiu clinic, 6% dintre pacientii copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani au fost depistati seropozitiv cel putin o data in timpul studiului pentru anticorpi capabili de a neutraliza efectele biologice ale anakinrei.

Evenimente hepatice
In studiile clinice efectuate la bolnavii cu PAR, s-au observat cresteri tranzitorii ale enzimelor hepatice cu frecventa redusa. Aceste cresteri nu au fost asociate cu semne sau simptome de afectare hepatocelulara. In timpul utilizarii dupa punerea pe piata a medicamentului, s-au primit rapoarte de caz izolate, care indicau hepatita non-infectioasa. Evenimentele hepatice in timpul utilizarii de dupa punerea pe piata a medicamentului au fost raportate in principal la pacientii cu factori predispozanti, de exemplu, antecedente de cresteri ale transaminazelor inainte de inceperea tratamentului cu Kineret.

Reactii la nivelul locului de injectare
Reactiile adverse raportate cel mai frecvent si in mod consecvent in asociere cu administrarea Kineret au fost reactiile la nivelul locului de injectare (RLI). Majoritatea (95%) au fost de intensitate usoara pana la moderata. Acestea s-au caracterizat, de obicei, printr-una sau mai multe dintre urmatoarele: eritem, echimoza, inflamatie si durere. In cazul administrarii unei doze de 100 mg/zi, 71% dintre pacienti au prezentat o RLI comparativ cu doar 28% dintre cei carora li s-a administrat placebo. RLI apar in decurs de 2 saptamani de tratament si dispar in decurs de 4-6 saptamani. Aparitia RLI la pacientii care nu au prezentat anterior RLI a fost mai putin frecventa dupa prima luna de tratament.

Cresterea valorii colesterolului in sange
In studiile clinice la pacientii cu PAR, 775 de pacienti au fost tratati cu doze zilnice de Kineret de 30 mg, 75 mg, 150 mg, 1 mg/kg sau 2 mg/kg si s-a observat o crestere intre 2,4% si 5,3% a concentratiilor totale ale colesterolului la 2 saptamani dupa inceperea tratamentului cu Kineret, fara a exista o relatie doza-raspuns. Un model similar a fost observat dupa 24 de saptamani de tratament cu Kineret.

Tratamentul cu placebo (n=213) a avut drept rezultat o descrestere de aproximativ 2,2% a concentratiilor totale ale colesterolului in saptamana 2 si de 2,3% in saptamana 24. Nu exista date disponibile pentru colesterolul LDL sau HDL.

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului.

Supradozaj

La pacientii cu PAR nu s-au observat efecte toxice limitante ale dozei in timpul studiilor clinice.
In studiile referitoare la sepsis, la 1015 pacienti s-a administrat Kineret intravenos in doze de pana la 2 mg/kg/ora (~35 de ori doza recomandata pentru PAR), timp de 72 ore. Profilul evenimentelor adverse aparute in aceste studii nu prezinta nicio diferenta semnificativa fata de cea observata in studiile referitoare la poliartrita reumatoida.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare seringa preumpluta contine anakinra* 100 mg in 0,67 ml (150 mg/ml).
*Antagonist al receptorilor de interleukina-1 uman (r-metHuIL-1ra) produs in celule de Escherichia coli prin tehnologie ADN recombinant.

Lista excipientilor
Acid citric, anhidru
Clorura de sodiu
Edetat disodic dihidrat
Polisorbat 80
Hidroxid de sodiu
Apa pentru preparate injectabile

Ambalaj

Solutie injectabila (injectie).
Solutie injectabila limpede, incolora pana la alb, care poate contine particule amorfe inrudite cu produsul, translucide pana la alb.

0,67 ml solutie injectabila in seringa preumpluta (din sticla tip I) cu un piston (cauciuc brombutilic) și ac de calibrul 29. Seringa preumpluta are o protectie exterioara pentru ac, din plastic rigid, atasata pe un capac interior al acului. Niciuna dintre componentele seringii sau ale protectiei pentru ac nu este fabricata din latex de cauciuc natural.

Dimensiunile ambalajelor sunt de 1, 7 sau 28 (ambalaj multiplu care contine 4 ambalaje a cate 7 seringi preumplute) de seringi preumplute.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare