Ketonal, supozitoare

Prospect Ketonal, supozitoare

Ce este Ketonal, supozitoare si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ketonal 100 mg supozitoare este utilizat pentru:

- ameliorarea durerii (dureri post-operatorii, dureri menstruale, dureri post-traumatice, dureri determinate de metastazele osoase ale tumorilor);

- tratamentul diferitelor boli reumatice (poliartrita reumatoida, spondilartrite negative serologic cum sunt spondilita anchilozanta, artrita psoriazica si artrita reactiva din inflamatii, guta, pseudoguta, osteoartrita si reumatism extra-articular, incluzand tendinite, bursite si capsulite ale umarului).

Mod de administrare

Urmati cu strictete instructiunile medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa schimbati doza sau sa intrerupeti tratamentul fara sa discutati in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Supozitoarele Ketonal 100 mg sunt prescrise pentru utilizarea intrarectala. Doza recomandata este de un supozitor Ketonal 100 mg, o data sau de doua ori pe zi.

Ketonal 100 mg supozitoare poate fi combinat cu Ketonal capsule si Ketonal forte comprimate, de exemplu:

- luati cate o capsula Ketonal (50 mg ketoprofen) dimineata si la pranz si introduceti un supozitor Ketonal 100 mg (100 mg ketoprofen) intrarectal, seara sau

- luati un comprimat Ketonal forte (100 mg ketoprofen) dimineata (in cazuri exceptionale si seara) si introduceti un supozitor Ketonal 100 mg (100 mg ketoprofen) intrarectal, seara.

Doza zilnica totala de Ketonal nu trebuie sa depaseasca 300 mg ketoprofen.

Puteti utiliza antiacide (medicamente care inhiba secretia gastrica acida) in acelasi timp, pentru a scadea posibilitatea aparitiei reactiilor adverse ale ketoprofenului asupra tractului gastro-intestinal.

Nu uitati sa utilizati medicamentul!

Medicul dumneavoastra va va spune cat timp va dura tratamentul.

Daca aveti impresia ca tratamentul este prea puternic sau prea slab, anuntati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca ati utilizat o cantitate mai mare de Ketonal 100 mg supozitoare decat trebuia

Daca ati utilizat o cantitate de Ketonal 100 mg supozitoare mai mare decat trebuia, anuntati imediat medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Dozele foarte mari de ketoprofen pot determina greata, varsaturi, dureri abdominale superioare (dureri epigastrice), varsaturi sanghinolente, scaune sanghinolente, pierderea constientei, deprimare respiratorie, convulsii, scaderea functiei renale si insuficienta renala.

Daca ati uitat sa utilizati Ketonal 100 mg supozitoare

Daca ati uitat sa utilizati un supozitor Ketonal 100 mg, utilizati-l cat de repede va amintiti. Daca este momentul administrarii urmatoarei doze, asteptati si utilizati urmatorul supozitor la ora stabilita.

Nu utilizati doua supozitoare pentru a compensa doza omisa.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu trebuie sa utilizati Ketonal 100 mg supozitoare daca:

- aveti hipersensibilitate la ketoprofen, la acid acetilsalicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipientii medicamentului

- aveti ulcer gastric sau duodenal, in evolutie

- ati avut ulcer gastric sau duodenal sau sangerari gastro-intestinale

- ati avut dispepsie cronica (discomfort sau durere in regiunea abdominala superioara)

- aveti insuficienta severa renala sau insuficienta hepatica severa

- sunteti predispus la sangerari, aveti hemoragie gastro-intestinala, hemoragie cerebro- vasculara sau alte hemoragii in evolutie

- ati avut crize de astm bronsic declansat de utilizarea ketoprofenului, acidului acetilsalicilic, sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene

- sunteti insarcinata sau alaptati

- aveti mai putin de 15 ani.

Nu utilizati Ketonal 100 mg supozitoare daca mucoasa rectala este inflamata sau ati avut recent sangerari rectale.

Precautii

Este necesara precautie speciala in utilizarea Ketonal 100 mg supozitoare daca:

- ati avut sangerari gastro-intestinale

- aveti tulburari de sangerare

- utilizati medicamente pentru prevenirea coagularii sangelui (anticoagulante)

- aveti disfunctie renala sau hepatica

- aveti tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala) si insuficienta cardiaca cu edeme

- aveti vreo boala infectioasa

- consumati cantitati mari de alcool etilic sau fumati

- sunteti varstnic sau aveti imunitatea scazuta.

Tratamentul cu ketoprofen trebuie intrerupt inaintea interventiilor chirurgicale majore.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului despre orice medicament pe care il utilizati, chiar daca este eliberat fara prescriptie medicala.

Ketoprofenul nu trebuie utilizat concomitent cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau salicilati, cum este acidul acetilsalicilic.

Efectul medicamentelor antihipertensive si a celor care cresc excretia urinara (diuretice) poate fi redus in timpul utilizarii concomitente de ketoprofen.

Efectul medicamentelor pentru tratamentul epilepsiei si diabetului zaharat poate fi crescut in timpul utilizarii concomitente de ketoprofen.

Riscul insuficientei renale este mai mare la pacientii care utilizeaza diuretice sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, cand se utilizeaza concomient ketoprofen.

Riscul sangerarilor creste in timpul utilizarii concomitente de ketoprofen si medicamente care reduc coagularea sangelui (anticoagulante) sau corticosteroizi.

In timpul tratamentului concomitent cu ketoprofen si glicozide cardiace, litiu, ciclosporina sau metotrexat, excretia acestor substante poate fi scazuta si reactiile adverse (efecte nedorite) pot fi crescute.

Efectul mifepristonei poate fi scazut in timpul utilizarii concomitente de antiinflamatoare nesteroidiene. Antiinflamatoarele nesteroidiene nu trebuie utilizate 8 pana la 12 zile dupa utilizarea mifepristonei.

Sarcina si alaptarea

Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament. Utilizarea supozitoarelor Ketonal 100 mg nu este recomandata in timpul ultimelor trei luni de sarcina, deoarece antiinflamatoarele nesteroidiene pot determina prelungirea nasterii, inchiderea prematura a canalului arterial si cresterea presiunii pulmonare la nou-nascuti. in timpul primelor doua trimestre de sarcina puteti utiliza Ketonal 100 mg supozitoare numai daca beneficiul terapeutic matern depaseste riscul potential fetal.

Alaptarea

Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament.

Daca alaptati nu trebuie sa utilizati Ketonal 100 mg supozitoare.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In timpul tratamentului cu Ketonal 100 mg pot sa apara foarte rar ameteli, vertij, somnolenta, sau tulburari de vedere. Daca este si cazul dumneavoastra, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in timpul tratamentului cu Ketonal 100 mg supozitoare.

Reactii adverse posibile

La fel ca alte medicamente, Ketonal 100 mg supozitoare poate avea efecte nedorite (reactii adverse).
Iritatie, senzatie de arsura, mancarime, sangerari sau inflamatii pot sa apara la nivelul rectului, unde este introdus supozitorul.

Cea mai frecventa reactie adversa a ketoprofenului, care apare la 11% dintre pacienti este digestia dificila sau dureroasa (dispepsia), care se manifesta printr-o senzatie rapida de satietate, distensie abdominala si eructatii dupa mese, greata, dureri si meteorism abdominal, senzatie de arsura in regiunea abdominala superioara.

Frecvent (la 3 pana la 9 % dintre pacienti) apar greata, diaree, constipatie, flatulenta sau dureri abdominale, precum si slabiciune, ameteli, vertij.

La 1 pana la 3% dintre pacienti apar repulsia fata de alimente (anorexia), varsaturi sau inflamatia mucoasei bucale (stomatite), zgomote in urechi (tinitus), depresie, nervozitate, cosmaruri, somnolenta, tulburari vizuale, eruptii cutanate sau edeme (2% dintre pacienti).

Mai putin frecvent (la <1% dintre pacienti), apar modificari sanguine: anemie, sangerari punctiforme (petesii), distrugerea celulelor rosii sanguine (hemoliza), tulburari psihologice cu halucinatii vizuale si auditive, dezorientare si tulburari de vorbire (delir), tensiune arteriala crescuta, insuficienta cardiaca, sputa sanghinolenta (hemoptizie), dificultati de respiratie (dispnee), inflamarea mucoasei nazale si a gatului, obstructie a cailor respiratorii, edem laringean (semn al asa-numitei reactii anafilactice), caderea parului, eczeme, transpiratii, urticarie, tulburari cutanate cu exfoliere (dermatita exfoliativa) sau sangerari puternice in afara ciclului menstrual la femei. De asemenea, pot sa apara dureri de cap.

Au fost raportate, de asemenea, cazuri izolate de colita, perforatie intestinala (inclusiv complicatii ale polipilor sau diverticulilor), reaparitia tulburarilor intestinale (colita ulcerativa si boala Crohn), tulburari ale intestinului subtire cu sangerari usoare si pierderea proteinelor, cu aparitia ulcerului, perforatiei sau obstructiei, tulburari hepatice cu icter, un caz de tulburari cutanate grave, inflamatie renala si insuficienta renala. De asemenea, poate sa apara atac astmatic.

Daca apar oricare dintre urmatoarele reactii adverse, intrerupeti utilizarea supozitoarelor Ketonal 100 mg si anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital:

- umflarea mainilor si picioarelor, gleznelor, fetei, buzelor, gurii sau gatului, care pot determina dificultati la inghitire sau respiratie

- eruptie cutanata, urticarie

- ameteala

- icter (ingalbenirea pielii sau a ochilor).

Aceste evenimente adverse sunt foarte grave, dar rare. Daca apar si in cazul dumneavoastra, inseamna ca aveti o reactie alergica foarte grava la Ketonal 100 mg supozitoare si este necesara asistenta medicala de urgenta.

Anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la serviciul de urgenta al celui mai apropiat spital, daca apar oricare dintre urmatoarele simptome:

- scaun sanghinolent

- durere in regiunea abdominala superioara dupa mese

- varsaturi

- varsaturi sanghinolente

- sau daca aveti un atac astmatic.

Toate aceste reactii adverse sunt grave, dar rare si necesita masuri medicale de urgenta.

Daca observati orice eveniment advers, chiar daca nu este mentionat in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Cum se pastreaza Ketonal supozitoare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este ketoprofenul.

Alte componente (excipienti) sunt: grasimi solide, trigliceride cu lant mediu.

Ambalaj

Cutie cu 2 folii termosudate din Al/PE a cate 6 supozitoare.

Detinatorul autorizatie de punere pe piata

Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia

Fabricant

Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea