Litera I

#prospect #medicament

Indater, comprimate filmate cu eliberare prelungita

Prospect Indater, comprimate filmate cu eliberare prelungita

Ce este Indater si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hipertensiune arteriala esentiala.

Mod de administrare

Doza zilnica recomandata este de 1,5 mg indapamida (1 comprimat filmat cu eliberare prelungita Indater SR 1,5 mg), de preferat dimineata.

Doze mai mari nu cresc eficacitatea antihipertensiva a indapamidei, dar pot creste efectul saluretic.

Dozele fiecarui medicament antihipertensiv trebuie stabilite cu precautie, mai ales la inceputul tratamentului.

Comprimatele filmate cu eliberare prelungita Indater SR 1,5 mg se administreaza pe cale orala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la indapamida, alte sulfonamide sau la oricare dintre excipientii produsului.

Insuficienta renala severa.

Encefalopatie hepatica sau insuficienta hepatica severa.

Hipokaliemie.

Precautii

Concentratia plasmatica a sodiului trebuie masurata inaintea inceperii tratamentului, apoi la intervale de timp regulate. Orice tratament diuretic poate determina hiponatremie, uneori cu consecinte importante. Scaderea concentratiei plasmatice a sodiului poate fi initial asimptomatica, de aceea monitorizarea periodica, chiar mai frecventa in cazul pacientilor varstnici sau cu ciroza hepatica, este obligatorie.

Diureticele tiazidice si inrudite pot sa scada excretia urinara de calciu si pot determina o crestere usoara si tranzitorie a calcemiei. Hipercalcemia persistenta si marcata se poate datora unui hiperparatiroidism nediagnosticat. Tratamentul cu diuretice tiazidice trebuie intrerupt inainte de investigarea functiei paratiroidiene.

Interactiuni medicamentoase

Asocieri nerecomandate:

Asocierea indapamidei cu litiul este nerecomandata deoarece determina cresterea litemiei cu risc de efecte toxice, ca si in cazul unui regim desodat (scade excretia urinara de litiu). Daca totusi este necesara administrarea diureticelor la pacienti tratati cu litiu, se impune monitorizarea litemiei si ajustarea dozelor.

Tratamentul concomitent cu medicamente care pot determina torsada varfurilor - altele decat antiaritmicele - (astemizol, bepridil, eritromicina iv, halofantrina, pentamidina, sultoprida, terfenadina, vincamina) - poate determina torsada varfurilor; hipokaliemia, bradicardia si preexistenta intervalului QT alungit sunt factori favorizanti.

Asocieri care necesita precautie:

Asocierea cu antiinflamatoare nesteroidiene AINS (sistemice) sau salicilati in doze mari impune prudenta deoarece acestea pot sa scada eficacitatea antihipertensiva a indapamidei.

De asemenea, la pacientii deshidratati, asocierea indapamidei cu AINS poate determina insuficienta renala acuta (prin scaderea filtrarii glomerulare). Se recomanda hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale inaintea inceperii tratamentului.

Asocierea cu alte hipokaliemiante: amfotericina B (i.v.), gluco- si mineralocorticoizi (sistemici), tetracosactida, laxative stimulante - creste riscul hipokaliemiei prin efect aditiv.

Se recomanda monitorizarea kaliemiei si corectarea acesteia. Aceste masuri se iau in considerare mai ales in cazul tratamentului digitalic concomitent.

Se recomanda administrarea altor tipuri de laxative.

Tratamentul concomitent cu baclofen necesita atentie deoarece potenteaza efectul antihipertensiv. La initierea tratamentului se recomanda hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale.

Asocierea cu digitalice impune prudenta deoarece hipopotasemia favorizeaza efectele toxice ale digitalicelor. La acesti pacienti se recomanda monitorizarea kaliemiei, EKG-ului si daca este necesar, reevaluarea atitudinii terapeutice.

Asocieri de care trebuie tinut cont:

Asocierea cu diuretice care economisesc potasiu (amilorid, spironolactona, triamteren), desi indicata in anumite cazuri, necesita prudenta deoarece, chiar la dozele recomandate nu exclude aparitia hipopotasemiei sau, la pacientii diabetici sau cu insuficienta renala, a hiperpotasemiei. Se recomanda monitorizarea potasemiei, EKG-ului, eventual reevaluarea tratamentului.

Tratamentul concomitent cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) prezinta risc de hipotensiune arteriala la prima doza si/sau insuficienta renala acuta, daca se incepe tratamentul cu un IECA in prezenta depletiei de natriu (in special la pacientii cu stenoza de artera renala).

Asocierea cu medicamente antiaritmice care determina torsada varfurilor - antiaritmice din grupa I a (chinidina, hidrochinidina, disopiramida), amiodarona, bretilium, sotalol - creste riscul torsadei varfurilor (hipokaliemia, bradicardia si preexistenta un interval QT lung sunt factori predispozanti). Se recomanda prevenirea hipokaliemiei si, daca este necesar, corectarea ei, precum si monitorizarea intervalului QT. In cazul aparitiei torsadei varfurilor, nu se recomanda administrarea de medicamente antiaritmice (control prin pace-maker).

Metformina poate favoriza aparitia acidozei lactice in prezenta insuficientei renale functionale determinata de administrarea de diuretice, in special de diuretice de ansa.

Nu se recomanda administrarea metforminei cand creatininemia depaseste 1,5 mg% (135 micromoli/l) la barbati si 1,2 mg% (110 micromoli/l) la femei.

Administrarea substantelor de contrast iodate impune prudenta la pacientii tratati cu diuretice datorita riscului de insuficienta renala acuta, in special cand sunt administrate doze mari de substante de contrast iodate. Inaintea administrarii acestora se recomanda rehidratarea pacientului.

Tratamentul concomitent cu antidepresive triciclice, neuroleptice, necesita atentie deoarece acestea potenteaza efectul antihipertensiv al indapamidei si creste riscul hipotensiunii arteriale ortostatice (prin efect aditiv).

Administrarea de calciu sau saruri de calciu la pacientii tratati cu diuretice creste riscul de hipercalcemie.

Asocierea cu ciclosporina poate determina cresterea creatininemiei fara modificarea concentratiei plasmatice a ciclosporinei, chiar in absenta depletiei de apa si sodiu.

Administrarea sistemica a corticosteroizilor scade efectul antihipertensiv al indapamidei (prin favorizarea retentiei hidrosaline).

Atentionari speciale

Depletia de kaliu cu hipokaliemie este unul din riscurile majore ale tratamentului cu diuretice tiazidice si inrudite cu acestea. Riscul de instalare a hipokaliemiei (<3,4 mmol/l) trebuie prevenit la anumite grupe de pacienti cu risc crescut, cum ar fi pacientii varstnici si/sau subnutriti si/sau tratati polimedicamentos, pacientii cu ciroza hepatica cu edeme si ascita, pacientii coronarieni si cei cu insuficienta cardiaca. Hipokaliemia creste toxicitatea cardiaca a digitalicelor, precum si riscul de tulburari de ritm cardiac.

Pacientii care prezinta pe electrocardiograma (EKG) un interval QT lung, congenital sau iatrogen, au acelasi risc ca si in cazul hipokaliemiei.

In toate cazurile de mai sus este necesara monitorizarea frecventa a kaliemiei. Primul control al concentratiei plasmatice a kaliului trebuie efectuat in prima saptamana dupa inceperea tratamentului. In caz de hipokaliemie, se recomanda corectarea acesteia.

La pacientii cu insuficienta hepatica, diureticele tiazidice si substantele inrudite cu acestea, pot favoriza aparitia encefalopatiei hepatice. In acest caz, administrarea diureticului trebuie intrerupta imediat.

La diabetici, se recomanda monitorizarea glicemiei, in special in prezenta hipokaliemiei.

La pacientii cu hiperuricemie, poate creste frecventa crizelor de guta.

Diureticele tiazidice si inrudite au eficacitate maxima doar cand functia renala este normala sau doar usor alterata (creatininemie ≤ 2,5 mg%, respectiv 220 micromol/l pentru un adult). La varstnici, valorile creatininemiei trebuie corectate in funtie de varsta, greutate si sex.

Hipovolemia, secundara pierderii de apa si sodiu indusa de initierea tratamentului cu un diuretic, determina scaderea filtrarii glomerulare si cresterea concentratiilor plasmatice ale ureei si creatininei. Aceasta insuficienta renala functionala tranzitorie nu are nici o consecinta la pacientii cu functie renala normala, dar poate agrava o insuficienta renala preexistenta.

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest produs

Sportivii trebuie atentionati ca indapamida, ca si alte diuretice, sunt incluse pe lista substantelor dopante.

Sarcina si alaptarea

Administrarea diureticelor tiazidice si inrudite trebuie evitata la gravide si nu trebuie niciodata administrate ca tratament al edemelor fiziologice din sarcina. Diureticele pot produce ischemie feto-placentara, cu risc de hipotrofie fetala.

Deoarece indapamida se excreta in laptele matern, se va lua in considerare fie intreruprea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Indater SR 1,5 mg nu influenteaza capacitatea de reactie, dar scaderea tensiunii arteriale, in special la inceputul tratamentului sau daca este asociat cu un alt medicament antihipertensiv poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este recomandata evitarea acestui gen de activitati pana la observarea reactivitatii individuale la tratament.
Reactii adverse

Majoritatea reactiilor adverse raportate sunt dependente de doza.

Diureticele tiazidice si inrudite, inclusiv indapamida, pot determina:

Modificari ale parametrilor clinici

- encefalopatie hepatica, in caz de insuficienta hepatica preexistenta (vezi pct. Atentionari speciale si Interactiuni);

- reactii de hipersensibilitate, in special cutanate, la pacientii cu teren atopic;

- eruptii maculo-papuloase, purpura, posibilitatea agravarii lupusului eritematos sistemic preexistent;

- rar, au fost semnalate greata, constipatie, uscaciunea gurii, vertij, stare de oboseala, parestezii si cefalee. In general, acestea se remit la reducerea dozei.

- foarte rar au fost semnalate cazuri de pancreatita.

Modificari ale parametrilor de laborator

-depletie de kaliu cu hipokaliemie, care poate fi grava in special la anumite grupe de pacienti.

-hiponatremie cu hipovolemie, responsabile de deshidratare si hipotensiune arteriala ortostatica. Pierderea concomitenta de ioni de clor poate determina alcaloza metabolica secundara compensatorie: incidenta si intensitatea acestui efect sunt mici.

- in cursul tratamentului cu indapamida pot sa apara cresteri ale concentratiei plasmatice a acidului uric si ale glicemiei; de aceea indicatiile acestor diuretice trebuie atent evaluate la pacientii cu guta sau diabet zaharat.

- foarte rar au fost raportate modificari hematologice: trombocitopenie, leucopenie, agranulocitoza, anemie aplastica, anemie hemolitica.

- foarte rar au fost semnalate cazuri de hipercalcemie.

Supradozaj

Indapamida nu a demonstrat toxicitate la doze de pana la 40 mg, adica de 16 ori doza terapeutica.

Semnele supradozajului se datoreaza afectarii metabolismului apei si electrolitilor (hiponatremie si hipopotasemie). Clinic, pot sa apara greturi, varsaturi, hipotensiune arteriala, dureri musculare, vertij, somnolenta, stare confuzionala, poliurie sau oligurie pana la anurie (datorita hipovolemiei).

Masurile terapeutice in caz de supradozaj sunt: eliminarea rapida a produsului prin lavaj gastric si/sau administrarea de carbune activat, urmate de reechilibrare hidro-electrolitica intr-o unitate spitaliceasca specializata.

Cum se pastreaza Indater

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. A se pastra in ambalajul original.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat filmat cu eliberare prelungita contine indapamida 1,5 mg si excipienţi: nucleu: hipromeloza (K 4 MCR), povidona K 30, celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu; film: Opadry II 85 F 20522 albastru (alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), macrogol, talc, Indigo Carmin Aluminium Lake (E 132), FD&C Sunset Yellow FCF Aluminium Lake (E 110), Quinoline Yellow Aluminium Lake (E 104).

Grupa farmacoterapeutica: diuretice cu acţiune de intensitate redusa, exclusiv tiazide; sulfonamide.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate filmate cu eliberare prelungita.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Terapia S.A.

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Februarie 2006

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului