Litera H

#prospect #medicament

Hydroxicarbamide, capsule

Prospect Hydroxicarbamide, capsule

Compozitie
 O capsula contine 500 mg de hydroxyurea.

Actiune terapeutica
Hydroxyurea este un agent citostatic, actionand efectiv in ciclul celular, respectiv faza S. Actioneaza inhiband enzima rybonucleotid reductaza, catalizand transformarea rybonucleotidelor in dezoxirybonucleotide, si rezultat prin inhibarea sintezei de DNA (fara RNA si deranjarea sintezei proteinelor) si scazand trifosfatii celulei. De asemenea demonstreaza toxicitatea directa pe DNA (cauzele ruperii fragmentarii cromozomiilor, ca si translocarea lor). Hydroxyurea este absorbita de traiectul gastrointestinal. Concentratia maxima plasmatica, proportional cu doza ingerata, este atinsa in 2 ore. Timpul de injumatatire in plasma este la interval de 4 ore. Hydroxyurea este metabolizata de ficat si eliminata prin urina, in cea mai mare parte ca medicament neschimbat si o parte ca uree, la interval de 12 ore. Nu se acumuleaza in organism.

Indicatii
 Indicatia principala a hydroxyureii este in tratarea sindroamelor de proliferare mieloide: leucemie mieloida; eritrocitoza; trombocitemie idiopatica; osteomielofibroza; splenomegalie. Hydroxyurea este indicata in cazurile in care este necesara o reducere rapida a numarului de leucocite. Hydroxyurea de asemenea este indicata pentru inlocuirea in timpul tratamentului a citostaticelor care sunt insuficiente sau care trebuie intrerupte din cauza toxicitatii lor.

Contraindicatii
 Hipersensibilitatea la produs, sarcina, trombocitopenie, anemii severe, leucopenie, insuficienta renala si hepatica.

Efecte adverse
 In timpul tratamentului pot aparea: tulburari gastrointestinale; reactii alergice, pigmentarea pielii; mai rar, efecte neurologice; edem pulmonar; deteriorarea maduvei osoase; trombocitopenie; leucocitopenie; tulburari ale functiei ficatului, ale rinichiului. Aceste efecte adverse se pot observa rar la doze mai mici de 60 mg/kg corp pe zi. La intreruperea tratamentului cu hydroxyurea toate reactiile adverse dispar repede. Atentie! In timpul tratamentului cu hydroxyurea, se controleaza regulat hemoleucograma, functia hepatica si renala.

Mod de administrare

 In hematologie: in leucemie mieloida cronica, initial doza este de 30-60 mg/kg corp zilnic si apoi doza de intretinere 15-30 mg/kg corp zilnic; in trombocitopenie, initial doza este de 25-50 mg/kg corp zilnic si apoi doza de intretinere zilnica este de 10-20 mg/kg corp; in mielofibroza, doza initiala este de 5-20 mg/kg corp zilnic si apoi 10 mg/kg corp zilnic ca tratament de intretinere; in eritrocitoza, doza initiala este de 15-20 mg/kg corp zilnic, apoi 10 mg/kg corp zilnic ca tratament de intretinere. In boli neoplazice avansate doza initiala este de 80 mg/kg corp la fiecare trei zile si apoi este de 40-50 mg odata, doza unica zilnica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului