Litera H

#prospect #medicament

Humalog mix 25, suspensie

Prospect Humalog mix 25, suspensie

Ce este Humalog Mix 45 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Humalog Mix25 este indicat pentru tratamentul pacientilor cu diabet zaharat care necesita insulina pentru mentinerea homeostaziei glucozei.

Mod de administrare

Dozajul trebuie stabilit de catre medic, in conformitate cu necesarul pacientului.

Humalog Mix25 se poate administra cu putin timp inainte de mese. Atunci cand este necesar, Humalog Mix25 se poate administra cu putin timp dupa mese. Humalog Mix25 trebuie administrat numai prin injectare subcutanata. In nici un caz Humalog Mix25 nu trebuie administrat intravenos.

Administrarea subcutanata trebuie facuta la nivelul bratelor, coapselor, feselor sau abdomenului. Utilizarea locurilor de injectare trebuie rotata, astfel incat sa nu se foloseasca acelasi loc mai frecvent decat aproximativ o data pe luna.

Atunci cand se administreaza subcutanat, trebuie avut grija ca la injectarea Humalog Mix25 sa nu se punctioneze un vas de sange. Dupa administrare, locul injectarii nu trebuie masat. Pacientii trebuie invatati sa utilizeze tehnicile corespunzatoare de injectare.

Dupa administrarea subcutanata a Humalog Mix25 se observa debutul rapid si atingerea precoce a activitatii maxime. Aceasta permite ca Humalog Mix25 sa poata fi administrat foarte aproape de momentul mesei. Durata de actiune a componentei suspensie de protamina a insulinei lispro (BASAL) a Humalog Mix25 este similara cu aceea a unei insuline bazale (NPH). Actiunea in timp a oricarei insuline poate sa varieze considerabil la persoane diferite sau in diferite perioade de timp la aceeasi persoana. Ca si in cazul tuturor preparatelor de insulina, durata actiunii Humalog Mix25 este in functie de doza, locul injectarii, fluxul sanguin, temperatura si activitatea fizica.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la insulina lispro sau la oricare dintre excipienti.

Hipoglicemie.

Precautii

In nici o conditie clinica Humalog Mix25 nu trebuie administrat intravenos.

Trecerea unui pacient de la un tip sau o marca de insulina la altul/alta trebuie sa se faca sub supraveghere medicala stricta. Modificarile concentratiei, marcii (producatorului), tipului (insulina obisnuita, NPH, lenta etc.), speciei (animala, umana, analog de insulina umana) si/sau metodei de fabricatie (ADN recombinant fata de insulina de origine animala) pot sa conduca la necesitatea modificarii dozajului.

Conditiile care pot face ca simptomele precoce de avertizare a hipoglicemiei sa fie diferite sau mai putin pronuntate includ durata indelungata a diabetului zaharat, insulinoterapia intensificata, neuropatia diabetica sau medicamente, cum sunt beta-blocantele.

Un numar mic de pacienti, care au prezentat reactii hipoglicemice dupa trecerea de la insulina de origine animala la insulina umana, au raportat faptul ca simptomele precoce de avertizare a hipoglicemiei au fost mai putin pronuntate sau diferite de cele prezentate la insulina anterioara. Reactiile hipoglicemice sau hiperglicemice necorectate pot sa provoace pierderea constientei, coma sau deces.

Utilizarea unor dozaje inadecvate sau intreruperea tratamentului, in special la diabeticii insulino-dependenti, pot duce la hiperglicemie si la cetoacidoza diabetica, acestea fiind conditii potential letale.

Necesarul de insulina poate sa fie mai mic in prezenta insuficientei renale.

Necesarul de insulina poate sa fie mai mic la pacientii cu insuficienta hepatica, datorita capacitatii reduse de gluconeogeneza si a metabolizarii reduse a insulinei; totusi, la pacientii cu insuficienta hepatica cronica cresterea rezistentei la insulina poate sa duca la cresterea necesarului de insulina.

Necesarul de insulina poate sa creasca in cursul bolilor sau al tulburarilor emotionale.

De asemenea, ajustarea dozajului poate fi necesara daca pacientii depun activitate fizica crescuta sau isi modifica dieta obisnuita. Exercitiile fizice facute imediat dupa masa pot sa creasca riscul de hipoglicemie.

Administrarea insulinei lispro la copii sub 12 ani trebuie luata in considerare numai in cazul in care se asteapta un beneficiu comparativ cu insulina obisnuita.

Administrarea Humalog Mix25 in asociere cu pioglitazona:

Au fost raportate cazuri de insuficienta cardiaca atunci cand pioglitazona a fost administrata in asociere cu insulina in special in cazul pacientilor care prezinta un risc de aparitie a insuficientei cardiace. Acest fapt trebuie avut in vedere atunci cand se intentioneaza asocierea pioglitazonei cu Humalog Mix25. Daca asocierea este utilizata, pacientii trebuie observati pentru aparitia semnelor si simptomelor de insuficienta cardiaca, crestere in greutate si edeme. Tratamentul cu pioglitazona trebuie intrerupt daca apare orice deteriorare in simptomatologia cardiaca.

Interactiuni medicamentoase

Necesarul de insulina poate fi crescut de substante cu actiune hiperglicemianta, cum sunt anticonceptionalele orale, corticosteroizii sau terapia tiroidiana de substitutie, danazolul, stimulantele beta2 adrenergice (cum sunt ritodrina, salbutamol, terbutalina).

Necesarul de insulina poate fi micsorat in prezenta substantelor cu actiune hipoglicemianta, cum sunt antidiabeticele orale, salicilatii (de exemplu, acidul acetilsalicilic), antibioticele sulfonamidice, unele antidepresive (inhibitorii monoaminooxidazei, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei), unii inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril), antagonisti ai receptorilor de angiotensina II, beta-blocantele, octreotidul sau alcoolul etilic.

Nu s-a studiat amestecarea Humalog Mix25 cu alte insuline.

Atunci cand se folosesc alte medicamente concomitent cu Humalog Mix25 KwikPen trebuie informat medicul.

Sarcina si alaptarea

Datele de la un numar mare de sarcini expuse nu evidentiaza nici o reactie adversa a insulinei lispro asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului/nou-nascutului.

Este esential sa se mentina un control bun al pacientei tratate cu insulina (diabet insulino-dependent sau de sarcina) pe toata durata sarcinii. De obicei, necesarul de insulina scade in timpul primului trimestru de sarcina si creste in timpul trimestrelor doi si trei. Pacientele cu diabet zaharat trebuie sfatuite sa isi informeze medicul daca sunt gravide sau intentioneaza sa ramana gravide. La pacientele gravide care au diabet zaharat este esentiala monitorizarea atenta a glicemiei, precum si a starii generale de sanatate.

Pacientele cu diabet zaharat care alapteaza pot sa necesite ajustari ale dozei de insulina, ale dietei sau ambelor.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Capacitatea pacientului de a se concentra si de a reactiona poate sa fie afectata ca urmare a hipoglicemiei. Aceasta poate reprezenta un risc in situatiile in care aceste capacitati au o importanta speciala (de exemplu, conducerea unui vehicul sau folosirea unui utilaj).

Pacientii trebuie sfatuiti sa ia masuri de precautie pentru a evita hipoglicemia in timp ce conduc vehicule; acest lucru este important indeosebi la cei care nu percep decat putin sau deloc semnele de avertizare a hipoglicemiei sau care au episoade frecvente de hipoglicemie. In aceste cazuri trebuie sa se ia in considerare daca mai este recomandabila conducerea vehiculelor.

Reactii adverse posibile

Cea mai frecventa reactie adversa pe care poate sa o prezinte un pacient cu diabet zaharat in timpul tratamentului cu insulina este hipoglicemia. Hipoglicemia severa poate sa duca la pierderea constientei si, in cazuri foarte grave, la deces. Nu sunt prezentate frecvente specifice ale hipoglicemiei pentru ca hipoglicemia este rezultatul atat al dozei de insulina cat si al altor factori, de exemplu, nivelul dietei si exercitiilor pacientului.

Alergia locala este frecventa (1/100 la <1/10) la pacienti. La locul injectarii insulinei pot sa apara roseata, tumefiere si prurit. De obicei, aceasta reactie se remite in cateva zile pana la cateva saptamani. In unele cazuri, aceasta reactie adversa poate sa fie legata de alti factori decat insulina, cum sunt iritantii din dezinfectantele cutanate sau tehnica deficitara a injectarii. Alergia sistemica, rara (1/10000 la 1/1000) dar potential mai grava, este o alergie generalizata la insulina. Ea poate sa provoace eruptii cutanate generalizate, dispnee, wheezing, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie sau transpiratii. Cazurile severe de alergie generalizata pot pune viata in pericol.

Lipodistrofia la locul injectarii este mai putin frecventa (1/1000 la <1/100).

Supradozaj

Nu exista definitii specifice ale supradozajului cu insulina, deoarece valoarea glicemiei este rezultatul unor interactiuni complexe intre valoarea insulinei, disponibilitatea glucozei si alte procese metabolice. Hipoglicemia poate sa apara ca rezultat al unui exces al activitatii insulinice in raport cu aportul alimentar si cu consumul de energie.

Hipoglicemia poate fi asociata cu neliniste, confuzie, palpitatii, cefalee, transpiratii si varsaturi.

Episoadele hipoglicemice usoare raspund la administrarea orala de glucoza sau alte produse din zahar sau care contin zahar.

Corectarea hipoglicemiei de severitate moderata se poate realiza prin administrarea intramusculara sau subcutanata de glucagon, urmata de administrarea orala de hidrocarbonati atunci cand starea clinica a pacientul s-a ameliorat suficient. Pacientilor care nu raspund la glucagon trebuie sa li se administreze solutie de glucoza intravenos.

Daca pacientul este comatos, glucagonul trebuie administrat intramuscular sau subcutanat. Totusi, daca glucagonul nu este disponibil sau daca pacientul nu raspunde la glucagon, se va administra intravenos solutie de glucoza. Pacientul trebuie sa ia masa de indata ce isi recapata constienta.

Pot fi necesare aport sustinut de hidrocarbonati si supraveghere, deoarece hipoglicemia poate sa reapara dupa o aparenta recuperare clinica.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un ml contine 100U (echivalent cu 3,5mg) insulina lispro (de origine ADN recombinant produsa pe E. coli). Fiecare ambalaj contine 3ml echivalent cu 300U insulina lispro.

Humalog Mix25 este constituit din solutie de insulina lispro 25% si suspensie de protamina a insulinei lispro 75%.

Lista excipientilor:

Sulfat de protamina
Metacrezol [1,76 mg/ml]
Fenol [0,80 mg/ml]
Glicerol
Fosfat disodic.7H2O
Oxid de zinc
Apa pentru preparate injectabile.

Se pot folosi acid clorhidric si hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului la 7,0 - 7,8.

Ambalaj

Suspensie injectabila.

Humalog Mix25 este o suspensie alba, sterila.
Suspensia este continuta in cartuse din sticla flint de tip I, inchise cu dopuri discoidale din butil sau halobutil si capete de piston si etansate cu sigilii din aluminiu. La tratarea pistonului cartusului si/sau a cartusului din sticla se poate folosi emulsie de dimeticona sau de silicona. Cartusele de 3 ml sunt sigilate intr-un stilou injector pentru o singura intrebuintare, denumit „KwikPen”. Acele nu sunt incluse.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Stilouri injectoare (pen-uri) Humalog Mix25 KwikPen 100 U/ml 5 x 3 ml.

Stilouri injectoare (pen-uri) Humalog Mix25 KwikPen 100 U/ml 2 x (5 x 3 ml).

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Eli Lilly Nederland B.V., Grootslag 1-5, 3991 RA Houten, Olanda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea