Litera G

#prospect #medicament

Ginkgo biloba, comprimate filmate

Prospect Ginkgo biloba, comprimate filmate

Ce este Ginkgo Biloba si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Extractul standardizat de Ginkgo Biloba are un efect relaxant asupra peretilor vasculari, marindu-le elasticitatea si imbunatatind circulatia sangelui, in special, la nivelul vaselor mici.

Combinatia de substante active continute in extractul uscat obtinut din frunzele de Ginkgo Biloba creste toleranta tesuturilor, inclusiv a tesutului cerebral, la ischemie. Aceasta combinatie stimuleaza vasodilatatia, scade viscozitatea sangelui si agregarea plachetara, ducand la un flux crescut de sange prin vasele mici de la nivelul tesuturilor. Extractul obtinut din frunzele de Ginkgo Biloba neutralizeaza radicalii liberi si creste activitatea neuroprotectiva. Ginkgo Biloba Biofarm este recomandat in tratamentul simptomatic al:

- insuficientei cerebrovasculare usoare pana la moderata (sindromul de dementa din dementa degenerativa primara, dementa vasculara si din formele mixte ale acestora), cu urmatoarele simptome: deficit de memorie, tulburari de concentrare, stare emotionala depresiva;
- deficitului patologic cognitiv la pacientii varstnici;
- tulburarilor neurosenzoriale de origine vasculara (hipoacuzie, acufene, tinitus, vertij);
bolii arteriale periferice ocluzive (claudicatie intermitenta (stadiul II al arteriopatiei cronice obliterante a membrelor inferioare), sindrom Raynaud, acrocianoza si sindrom postflebitic).

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Ginkgo Biloba Biofarm exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Ginkgo Biloba Biofarm se administreaza pe cale orala, dupa masa, cu apa.

Adulti (inclusiv varstnici): doza zilnica recomandata este de un comprimat filmat Ginkgo Biloba Biofarm (40 mg extract uscat de Ginkgo Biloba) de 3 ori pe zi.

Copii cu varsta sub 12 ani: medicamentul nu este recomandat datorita datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.

Primele rezultate se pot observa dupa aproximativ 4 saptamani de tratament. Tratamentul trebuie continuat pentru cel putin 12 saptamani.

Dupa 3 luni de tratament, medicul va va examina starea clinica si va stabili daca este sau nu necesara continuarea tratamentului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Ginkgo Biloba Biofarm

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Ginkgo Biloba Biofarm, adresati-va imediat medicului. Pot apare simptome gastro-intestinale, incapacitate de concentrare si dureri de cap.

Daca uitati sa utilizati Ginkgo Biloba Biofarm

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Ginkgo Biloba Biofarm

-daca sunteti alergic (hipersensibil) la Ginkgo Biloba sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Ginkgo Biloba Biofarm

Daca suferiti de hipertensiune arteriala, trebuie sa continuati tratamentul specific, deoarece Ginkgo Biloba Biofarm nu il inlocuieste. In cazul in care apar reactii alergice, trebuie intrerupta administrarea medicamentului.

Pacientii cu istoric de convulsii trebuie sa evite utilizarea extractului de ginkgo.

Datorita unui posibil efect asupra coagularii sanguine, nu este recomandata utilizarea Ginkgo Biloba Biofarm inaintea unei interventii chirurgicale sau la pacienti cu factori de risc pentru hemoragie intracraniana.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

- disulfiram,
- cefamandol, cefoperazona, latamoxef (cefalosporine),
- cloramfenicol,
- clorpropamida, glibenclamida, glipizida, tolbutamida (hipoglicemiante orale),
- griseofulvina,
- derivati 5-nitro-imidazolici (metronidazol, ornidazol, tinidazol),
- ketoconazol,
- procarbazina (citostatic).
- acid acetilsalicilic, ticlopidina, clopidogrel, dipiridamol, heparina, warfarina.
- deprimante ale sistemului nervos central.

Daca Ginkgo Biloba Biofarm 40 mg este utilizat concomitent cu un antiepileptic, pragul convulsivant poate scadea, iar riscul de convulsii creste.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Ginkgo Biloba Biofarm este utilizat in special la persoanele varstnice, la care posibilitatea instalarii sarcinii este nula.

Utilizarea medicamentului nu este recomandata in cazul gravidelor sau femeilor care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ginkgo Biloba Biofarm nu afecteaza capacitatea de a conduce autovehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Ginkgo Biloba Biofarm

Medicamentul contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ginkgo Biloba Biofarm poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

In cele ce urmeaza, reactiile adverse posibile au fost enumerate in ordinea frecventei de aparitie: foarte frecvente (care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10); frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti); mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti); rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti); foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactii adverse mai putin frecvente:

- flatulenta;

- greata;

- varsaturi;

- diaree.

Reactii adverse rare:

- dureri de cap;

- palpitatii.

Reactii adverse foarte rare:

- sangerari spontane;

- hemoragii la nivelul creierului, cu diferite localizari (subarahnoidiana, subdurala, intracerebrala);

- hemoragie la nivelul ochiului;

- sangerari prelungite dupa interventii chirurgicale;

- convulsii;

- mici hemoragii sub stratul superficial al pielii;

- sindrom Stevens-Johnson - o forma severa de afectare a pielii si a mucoaselor, care se inrosesc, se umfla si apoi formeaza vezicule care se pot rupe, lasand loc aparitiei ranilor.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Ginkgo Biloba

Nu utilizati Ginkgo Biloba Biofarm dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

-Substanta activa este extract uscat din frunza de Ginkgo Biloba (35-45:1) [standardizat in glicozide ginkgoflavonice 9,6 - 11,6 mg si terpene lactonice (ginkgolide si bilobalida) 2,4 - 3,6 mg] 40 mg pentru un comprimat filmat.

-Celelalte componente sunt: nucleu: lactoza, celuloza microcristalina silicifiata, amidonglicolat de sodiu tip A, acid stearic, stearat de magneziu; film: alcool polivinilic partial hidrolizat, talc, macrogol 3350, polisorbat 80.

Ambalaj

Ginkgo Biloba Biofarm se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, lenticulare, de culoare brun deschis, uniform pigmentate.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a cate 15 comprimate filmate Cutie cu 4 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate filmate Cutie cu 4 blistere din PVC-PVdC/Al a cate 15 comprimate filmate

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.C. Biofarm S.A.

Str. Logofatul Tautu nr. 99, sector 3, Bucuresti, Romania
Telefon: 021 30.10.600 Fax: 021 30.10.605

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea