Flamexin, pulbere pentru solutie orala

Prospect Flamexin, pulbere pentru solutie orala

Ce este Flamexin, pulbere pentru solutie orala si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Inainte de a va prescrie piroxicam, medicul va evalua beneficiul pe care il puteti obtine din utilizarea acestui medicament, comparativ cu riscul de a avea reactii adverse. Deoarece luati piroxicam, poate fi nevoie ca medicul sa va faca controale periodice si va va spune de cate ori este necesar acest lucru.
Flamexin este utilizat pentru a ameliora unele simptome determinate de osteoartrita (care pot sa apara in artroza, boala degenerativa a articulatiilor), poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta (reumatismul coloanei vertebrale), cum sunt inflamatia, intepenirea articulatiilor si durerea articulara. Acest medicament nu vindeca artrita si va va ajuta doar in perioada in care il luati.
Medicul va va prescrie piroxicam doar daca ameliorarea simptomelor cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost nesatisfacatoare.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna piroxicam exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Medicul va va examina in mod regulat pentru a se asigura ca luati doza optima de piroxicam. Medicul va va ajusta tratamentul pentru a lua cea mai mica doza care va controleaza cel mai bine simptomele. in niciun caz nu trebuie sa modificati doza inainte sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Adulti si varstnici
Doza zilnica maxima este de 20 mg piroxicam administrata ca doza zilnica.
Daca sunteti mai in varsta de 70 de ani medicul va poate prescrie o doza mai mica si va poate reduce durata tratamentului.

Medicul va poate prescrie piroxicam in asociere cu un alt medicament pentru a va proteja stomacul si intestinul de potentialele reactii adverse.

Nu cresteti doza administrata.
Daca vi se pare ca medicamentul nu este foarte eficace, informati intotdeauna medicul.
Luati comprimatele in timpul mesei cu un pahar cu apa.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Flamexin
Daca ati utilizat mai multe doze Flamexin decat trebuie, intrerupeti administrarea si contactati imediat medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Flamexin
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Flamexin
- daca ati avut ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului;
- daca aveti ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului;
- daca ati avut tulburari gastro-intestinale (inflamatia stomacului sau intestinului) care predispun la tulburari hemoragice, cum sunt: colita ulceroasa, boala Crohn, cancerul gastro-intestinal sau diverticulita (pungi inflamate sau infectate in colon);
- daca utilizati alte AINS, inclusiv AINS COX-2 selective si acid acetilsalicilic, o substanta prezenta in multe medicamente utilizate pentru a ameliora durerea si febra;
- daca luati medicamente anticoagulante, cum este warfarina, pentru a preveni coagularea sangelui;
- daca ati avut o reactie alergica anterioara la piroxicam, alte AINS sau alte medicamente sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului, in special reactii cutanate grave (indiferent de severitate), cum sunt dermatita exfoliativa (inrosirea intensa a pielii, cu exfolierea in placi sau straturi), reactii veziculo-buloase (sindrom Stevens-Johnson, o afectiune caracterizata prin cruste pe piele sau cu sangerari, eroziuni si vezicule ale pielii) si necroliza epidermica toxica, (o boala cu vezicule si descuamarea stratului extern al pielii);
- daca ati avut astm bronsic, rinite (inflamatia mucoasei nazale), edem angioneurotic (umflarea fetei, buzelor, gatului) sau urticarie, determinate de acidul acetilsalicilic sau alt antiinflamator nesteroidian;
- daca aveti insuficienta hepatica sau renala severa;
- daca aveti insuficienta cardiaca severa (o boala grava de inima);
- daca sunteti gravida in ultimul trimestru de sarcina (incepand din luna 6);
- daca alaptati.

Nu se administreaza la copii si adolescenti.
Daca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, nu trebuie sa vi se administreze piroxicam. Informati imediat medicul.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Flamexin
Aveti grija deosebita cand utilizati Flamexin si informati intotdeauna medicul inainte de a utiliza Flamexin. Similar tuturor medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, Flamexin poate determina reactii grave la nivelul stomacului si intestinului, cum sunt: durere, sangerare, ulceratie si perforatie.
Daca aveti dureri de stomac, sau orice alt semn de sangerare la nivelul stomacului sau intestinului, cum sunt scaune de culoare neagra sau cu sange sau varsaturi cu sange, trebuie sa opriti imediat administrarea piroxicam si sa va informati medicul.

Daca aveti orice reactie alergica, cum ar fi inrosirea pielii, umflarea fetei, respiratie suieratoare sau dificultate in respiratie, trebuie sa opriti imediat administrarea piroxicam si sa informati medicul.
Daca aveti mai mult de 70 de ani, medicul va poate reduce durata tratamentului si este posibil sa va examineze mai des in timp ce luati piroxicam.

Daca aveti mai mult de 70 de ani sau daca luati alte medicamente, cum sunt corticosteroizi sau anumite medicamente pentru depresie denumite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sau acid acetilsalicilic pentru a preveni coagularea sangelui, medicul dumneavoastra poate alege sa va prescrie impreuna cu Flamexin, un medicament pentru protejarea stomacului si intestinului.
Nu trebuie sa utilzati acest medicament daca aveti mai mult de 80 de ani.

Medicamente precum Flamexin se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandate pentru tratament.

Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Daca ati avut sau aveti orice probleme medicale sau alergii sau nu sunteti sigur daca puteti utiliza piroxicam, informati medicul inainte de a utiliza acest medicament.

Interactiuni medicamentoase

Informati medicul despre orice medicament pe care il luati sau l-ati luat recent (saptamana trecuta), inclusiv medicamente pe care le-ati cumparat dumneavoastra, fara prescriptie medicala.

Medicamentele pot uneori sa interfere unul cu altul. Medicul va poate limita utilizarea piroxicam sau a altor medicamente, sau este posibil sa fie nevoie sa luati alt medicament. In special este important sa mentionati:
- daca luati acid acetilsalicilic sau alte medicamente nesteroidiene pentru ameliorarea durerii;
- daca luati corticosteroizi, care sunt medicamente utilizate pentru a trata o varietate de afectiuni, cum ar fi alergiile si dezechilibrele hormonale;
- daca luati anticoagulante, cum este warfarina, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange;
- daca luati anumite medicamente pentru tratamentul depresiei cum ar fi litiu, sau alte medicamente denumite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS);
- daca luati orice medicamente, cum sunt acidul acetilsalicilic, utilizate pentru prevenirea aglomerarii plachetelor sanguine;
- daca luati metotrexat;
- daca luati ciclosporina: creste riscul toxicitatii la nivel renal;
- daca luati medicamente antihipertensive cum sunt: diureticele, bete-blocante, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, antagonistii receptorilor pentru angiotensina II;
- daca luati trombolitice: creste riscul de sangerari;
- daca luati zidovudina: creste toxicitatea acesteia, favorizand aparitia anemiei severe (se va face controlul tabloului sanguin la 8 si 15 zile);
- daca utilizati dispozitive anticonceptionale intrauterine;
- daca luati chinolone.
Daca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, informati imediat medicul.

Utilizarea Flamexin cu alimente si bauturi
Se va evita consumul de bauturi alcoolice in cursul tratamentului.
Se recomanda utilizarea medicamentului cu o cantitate suficienta de lichid

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene in timpul ultimului trimestrului de sarcina poate determina efecte toxice fetale cardio-circulatorii, pulmonare si renale (tensiune arteriala pulmonara crescuta, inchiderea prematura a canalului arterial, insuficienta renala). Utilizarea la sfarsitul sarcinii poate prelungi timpul de sangerare la mama si la fat.

Daca este absolut necesar, piroxicamul se va utiliza numai in primele 5 luni ale sarcinii, cu prudenta si numai la indicatia medicului.

Piroxicamul se excreta in cantitati mici in laptele matern. Nu utilizati piroxicam in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Medicamentul poate altera starea de alerta corticala pana la a compromite capacitatea de a conduce autovehicule sau de a efectua activitati care necesita reflexe rapide.

Informatii importante privind unele componente ale Flamexin
Pulberea pentru solutie orala contine aspartam, reprezinta o sursa de fenilalanina. Poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Flamexin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Investigatii diagnostice: cazuri rare de pozitivare a anticorpilor antinucleari la pacientii care au utilizat piroxicam.

Tulburari cardiace: acumulare de lichid in tesuturi si insuficienta cardiaca. Rar, palpitatii.
Medicamente precum Flamexin se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Tulburari hematologice si limfatice: scaderea hemoglobinei si a hematocritului, fara a fi asociata cu sangerari gastro-intestinale evidente, scaderea globulelor rosii, trombocitelor si purpura non-trombocitopenica (Henoch-Schoenlein), scaderea globulelor albe si eozinofilie. Rar: anemie aplastica si anemie hemolitica. Rar, sangerare nazala.

Tulburari ale sistemului nervos: rar, ameteli, dureri de cap, somnolenta, amorteli.

Tulburari oculare: rar, umflarea pleoapelor, vedere incetosata si iritatie la nivelul ochilor. Oftalmoscopia de rutina si examinarea cu lampa cu fanta nu au evidentiat modificari oculare.

Tulburari acustice si vestibulare: perceptia unor zgomote sau a unor tiuituri in urechi fara stimuli externi. Rar, vertij, tulburari de auz.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: rar dificultate in respiratie.

Tulburari gastro-intestinale: simptomele gastro-intestinale sunt reactiile adverse cel mai frecvent intalnite, dar in marea lor majoritate nu influenteaza evolutia tratamentului. Acestea includ: inflamatia mucoasei gurii, pierderea poftei de mancare, durere in etajul abdominal superior, inflamatia mucoasei stomacului, greata, varsaturi, constipatie, disconfort abdominal, balonare, diaree, durere abdominala si indigestie; cazuri rare de pancreatita.

Alte reactii adverse: leziuni la nivelul stomacului si duodenului, hemoragii si perforatii gastro-intestinale (incluzand varsaturi cu sange si scaune de culoare neagra, lucioase), rar, cu evolutie letala.

Tulburari renale si de cai urinare: rar, nefrita interstitiala, sindrom nefrotic, insuficienta renala si necroza papilara renala.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii pe piele si mancarimi. Rar, dezlipirea unghiilor si caderea parului. Mai putin frecvent, sensibilitate a pielii la lumina. Similar altor AINS, pot sa apara, in cazuri rare, necroliza epidermica toxica (boala Lyell) si sindromul Stevens-Johnson. Rar, eruptii veziculo-buloase.

Tulburari metabolice si de nutritie: scaderea sau cresterea glicemiei, cresterea sau scaderea greutatii.

Tulburari vasculare: hipertensiunea arteriala.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: stare generala de rau.

Tulburari ale sistemului imunitar: rar, reactii de hipersensibilitate cum sunt anafilaxia, bronhospasmul, urticaria/edem angioneurotic (umflarea buzelor, limbii, gatului), vasculita (inflamatia peretelui vaselor sanguine) si boala serului.

Tulburari hepatobiliare: modificari ale diferitilor parametri ai functiei hepatice, reactiile adverse hepatice severe, inclusiv icter (ingalbenirea pielii, mucoaselor) si cazuri de hepatita cu evolutie letala.

Tulburari psihice: rar, insomnie, depresie, nervozitate, halucinatii, modificari comportamentale, cosmaruri, confuzie mentala.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Flamexin, pulbere pentru solutie orala

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Flamexin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Ce contine Flamexin, 20 mg, pulbere pentru solutie orala
- Substanta activa este piroxicam 20 mg sub forma de piroxicam beta ciclodextrina 191,2 mg.
- Celelalte componente sunt: sorbitol, aroma de lamaie, aspartam, dioxid de siliciu coloidal anhidru

Ambalaj

Medicamentul se prezinta sub forma de pulbere de culoare galbena, cu gust specific de lamaie.
Medicamentul este ambalat in cutii cu 10, 20, 30, 40, 60 sau 100 plicuri dublu compartimentate a 3 g de pulbere pentru solutie orala.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Chiesi Farmaceutici SpA
Via Palermo, 26/A-Via S. Leonardo, 96, Parma, Italia

Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2008

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului