Litera F

#prospect #medicament

Ferretab, capsule

Prospect Ferretab, capsule

Ce este Ferretab si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul carentei de fer cu o carenta dovedita de acid folic, in special in timpul sarcinii. Anemii sau carente de acid folic.

Mod de administrare

Doza recomandata este de o capsula cu eliberare prelungita Ferretab pe zi in anemii sau carente de acid folic doza recomandata este de 2-3 capsule cu eliberare prelungita Ferretab pe zi.

Tratamentul trebuie continuat cel putin 4 saptamani pana la normalizarea valorilor ferului sanguin si hemoglobinei. Se recomanda controlul medical periodic pe toata durata tratamentului.

Deoarece ferul este iritant gastric, se recomanda administrarea Ferretab cu o cantitate corespunzatoare de lichide, fara a fi mestecate.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.

Supraincarcare cu fier, deficit de utilizare a fierului (anemie sideroblastica, talasemie, anemii saturniene) si anemie megaloblastica cu deficit de vitamina B12.

Anemie hemolitica fara origine feripriva confirmata (si toate formele de anemie in afara de anemia feripriva), datorita riscului de hemocromatoza secundara. Hemoglobinurie paroxistica nocturna. Ulcer gastric sau duodenal activ. Transfuzii de sange repetate. Enterita sau colita ulcerativa.

Precautii

Doza zilnica de 1 mg sau mai mult de acid folic poate duce, in cazul unei carente de vitamina B12, la ameliorarea tabloului sanguin, dar nu si la stoparea crizelor datorate sistemului nervos. De aceea, anemia pernicioasa trebuie tratata inainte de utilizarea Ferretab. Unii pacienti care au suferit gastrectomie pot prezenta absorbtie scazuta a ferului. Se recomanda precautie la pacientii cu ulcer gastric sau duodenal controlat sau tratat. Sunt necesare masuri de precautie la pacientii care pot prezenta tumori dependente de folat.

Interactiuni medicamentoase

Deoarece absorbtia de fer si acid folic este influentata de compozitia chimica a altor medicamente, la inceputul terapiei cu Ferretab medicul trebuie informat daca pacientul urmeaza tratament cu alte medicamente.

- ferul scade absorbtia penicilaminei.

- compusii continand fer modifica absorbtia unor medicamente cum sunt: fluorochinolone, levodopa, carbidopa, tiroxina si biofosfonati.

- tratamentul concomitent cu tetraciclina: scade absorbtia atat a tetraciclinei cat si a ferului.

- antiacidele scad absorbtia de fer.

- colestiramina blocheaza absorbtia ferului

- acidul ascorbic potenteaza absorbtia de fer.

- tratamentul concomitent cu zinc: scade absorbtia atat a zincului cat si a ferului.

- cloramfenicol, cotrimoxazol, sulfasalazina, aminopterina, metotrexat, pirimetamina, sulfonamidele pot interfera cu metabolismul folatilor.

- folatul poate sa scada concentratia plasmatica a unor anticonvulsivante.

- cloramfenicolul administrat oral intarzie clearance-ul plasmatic al ferului, patrunderea ferului in eritrocite si interfera cu eritropoeza.

- administrarea de fer pe cale orala poate determina cresterea tensiunii arteriale la pacientii care primesc metildopa.

- neomicina poate sa influenteze absorbtia ferului.

- cafeaua si ceaiul negru pot influenta absorbtia ferului.

- diferite substante componente ale alimentelor pot diminua absorbtia de fer si de aceea, se recomanda administrarea Ferretab inainte de masa.

Daca este necesar tratament concomitent cu alte medicamente, trebuie pastrat un interval de aproximativ 2 - 3 ore intre administrarea acestora.

Atentionari speciale

Fierul este toxic in doze mari. La copii peste 6 ani acest produs trebuie administrat numai dupa evaluarea atenta de catre medic a raportului beneficiu terapeutic/risc potential.

Sarcina si alaptarea

In conformitate cu indicatiile terapeutice, Ferretab este recomandat in timpul ultimelor doua trimestre de sarcina si in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ferretab nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

In general Ferretab este bine tolerat.

In cazuri rare, pot sa apara reactii gastro-intestinale tranzitorii (de exemplu, senzatie de plenitudine gastrica, dureri abdominale cu caracter de crampe, varsaturi). De asemenea, se poate produce colorarea in negru a materiilor fecale.

Supradozaj

In special la copii, au fost raportate cazuri de supradozaj cu saruri de fier, datorate ingestiei accidentale a unor doze mari. in majoritatea cazurilor, manifestarile includ semne de iritatie gastro-intestinala si necroza, insotite de greata, varsaturi sau soc.

Tratamentul supradozajului trebuie initiat rapid si consta in spalaturi gastrice cu solutie de bicarbonat de sodiu 1%.

Utilizarea unui chelator este eficace, cel mai specific fiind deferoxamina, in special atunci cand concentratiile plasmatice de fer sunt mai mari de 4 p,g/ml. socul, deshidratarea si dezechilibrele acido-bazice trebuie tratate utilizand masuri terapeutice conventionale.

Cum se pastreaza Ferretab

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula cu eliberare prelungita contine 3 comprimate cu eliberare prelungita cu fer (II) 50 mg sub forma de fumarat feros 152, 1 mg si un comprimat cu eliberare prelungita cu 0,50 mg acid folic si excipienti: comprimat cu eliberare prelungita cu fumarat feros - lactoza monohidrat, poliacrilat dispersie, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu vegetal; comprimatul cu eliberare prelungita cu acid folic - lactoza monohidrat, celuloza microcristalina tip 102, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu vegetal; capsula (capac si corp) - eritrozina (E 127), oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatina.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule cu eliberare prelungita
Cutie cu 10 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule cu eliberare prelungita

Fabricant

Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H., Austria

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H A-8502 Lannach, Schlossplatz 1, Austria

Data ultimei verificari a prospectului - Ianuarie 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea