Litera F

#prospect #medicament

Fenistil, solutie orala

Prospect Fenistil, solutie orala

Ce este Fenistil, solutie orala si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dimetinden maleat, un derivat fenindenic, este un antagonist al receptorilor H1. In plus, dimetindenul maleat are activitate antikininica, usoare efecte anticolinergice si sedative, insa fara proprietati antiemetice. In consecinta, el reduce hiperpermeabilitatea capilara ulterioara reactiilor de hipersensibilizare imediata. Prin asocierea cu un antagonist de receptori H2, Fenistil-ul suprima virtual toate efectele circulatorii ale histaminei.

Tratamentul simptomatic al reactiilor alergice: urticarie, alergii ale cailor respiratorii superioare precum febra fanului si rinita perena, alergii alimentare si medicamentoase. Prurit de variate etiologii, cu exceptia pruritului colestatic. Prurit in bolile eruptive, ca de exemplu, in varicela. Intepaturi de insecte. Ca adjuvant in eczeme si alte dermatoze pruriginoase de origine alergica.

Mod de administrare

Adulti si copii peste 12 ani: doza uzuala zilnica variaza intre 3-6 mg dimetinden maleat, divizata in 3 prize; aceasta corespunde: picaturi 1 mg/ml: 20-40 picaturi, de 3 ori pe zi. Pacientilor cu tendinta la somnolenta li se recomanda 40 de picaturi inainte de culcare si 20 de picaturi dimineata, la micul dejun.

Copii:
Nou nascuti cu varsta intre o luna si un an (numai cu recomandarea medicului): 3-10 picaturi, de 3 ori pe zi
Copii de la 1 la 3 ani : 10-15 picaturi Fenistil, de 3 ori pe zi
Copii de la 3 la 12 ani : 15-20 de picaturi Fenistil, de 3 ori pe zi.

Fenistil, picaturi orale, solutie nu trebuie pastrat la temperaturi ridicate. Medicamentul se
administreaza in biberonul caldut, chiar inainte de masa. Daca copilul este hranit cu lingurita, administrati picaturile nediluate in lingurita.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la unul din componenti. Copii sub o luna, in special copii prematuri.

Precautii

Glaucom. Retentie urinara asociata tulburarilor uretro-prostatice. Boli obstructive pulmonare cronice. La copii, antihistaminicele pot provoca agitatie. Sub varsta de 1 an, efectul sedativ al Fenistil-ului poate provoca episoade de apnee in timpul somnului. Fenistil-ul altereaza abilitatea conducatorilor auto si capacitatea de concentrare, motiv pentru care se recomanda precautii in cazul activitatilor care necesita atentie crescuta.

Interactiuni medicamentoase

Poate potenta efectul sedativ al medicamentelor care deprima sistemul nervos central (tranchilizante, hipnotice, alcool etc.). Ingestia concomitenta a Fenistil-ului cu alcoolul determina incetinirea marcata a reflexelor. Administrarea concomitenta a IMAO poate creste efectele antimuscarinic si deprimant asupra SNC ale antihistaminicelor. Efectul antimuscarinic al antidepresivelor triciclice si medicamentelor anticolinergice se poate insuma cu cel al antihistaminicelor, ceea ce creste riscul decompensarii glaucomului si cel al retentiei de urina.

Sarcina si alaptarea

Studiile efectuate pe animale nu au demonstrat nici un risc fetal, insa nu exista date umane. Astfel, Fenistil-ul trebuie utilizat doar cand beneficiile terapeutice pentru mama depasesc eventualele efecte negative care pot surveni asupra fatului. Desi studiile releva eliminarea unor cantitati neglijabile de dimetinden prin laptele matern, nu se recomanda administrarea Fenistil-ului in perioada de alaptare.

Reactii adverse posibile

Frecvent: somnolenta, in special la inceputul tratamentului si la doze mari (aproximativ 8% din cazuri). Ocazional: tulburari gastrointestinale (printre care greata), uscaciunea gurii si/sau a gatului, vertij, agitatie, cefalee. Cazuri izolate: edem, eruptii cutanate, spasme musculare, tulburari respiratorii.

Supradozare

Ca alti agenti antihistaminici, supradozarea cu Fenistil poate produce: Deprimarea SNC, cu somnolenta (in special la adulti), sau stimularea SNC si efecte antimuscarinice (in special la copii), cu urmatoarele semne: excitatie, ataxie, tahicardie, halucinatii, spasme tonice sau clonice, midriaza, uscaciunea gurii, retentie urinara, febra. Hipotensiunea este de asemenea posibila. In faza terminala coma se poate agrava prin colaps respirator si moarte. Nu s-au semnalat cazuri mortale de intoxicatie cu Fenistil. Nu exista antidot specific in cazul supradozarii antihistaminice. Masurile de urgenta constau in: provocarea varsaturilor, lavaj gastric cand varsaturile sunt ineficiente, administrarea de carbune activ, laxative saline si, atunci cand se impune, asistenta cardiorespiratorie. Nu se recomanda utilizarea stimulantilor. Vasopresoarele se pot administra pentru combaterea hipotensiunii.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Flacoane de 10 si 20 ml. Picaturi. Principiu activ: Dimetinden maleat 1 mg. Excipienti: Conservant E 218, etanol 5%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului