Litera E

#prospect #medicament

Exelon, plasture transdermic

Prospect Exelon, plasture transdermic

Ce este Exelon, plasture transdermic si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Substanta activa din Exelon este rivastigmina.

Rivastigmina apartine unei clase de substante numite inhibitori ai colinesterazei. La pacientii cu dementa Alzheimer, anumite celule nervoase mor la nivelul creierului, conducand la niveluri reduse ale neurotransmitatorului acetilcolina (o substanta care permite celulelor nervoase sa comunice intre ele). Rivastigmina actioneaza prin blocarea enzimelor care distrug acetilcolina: acetilcolinesteraza si butirilcolinesteraza. Blocand aceste enzime, Exelon permite nivelurilor acetilcolinei se creasca la nivelul creierului, contribuind la reducerea simptomelor bolii Alzheimer.

Exelon este utilizat pentru tratamentul pacientilor adulti cu dementa Alzheimer usoara pana la moderat severa, o boala a creierului progresiva care afecteaza treptat memoria, capacitatea intelectuala si comportamentul.

Mod de administrare

Administrare:
Utilizati intotdeauna Exelon plasture transdermic exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra, cu farmacistul sau cu asistenta medicala daca nu sunteti sigur.

IMPORTANT:
• Scoateti plasturele anterior inainte de a aplica UNUL nou.
• Aplicati un singur plasture pe zi.
• Nu taiati plasturele in bucati.
• Apasati plasturele bine cu palma timp de cel putin 30 de secunde.

Cum sa incepeti tratamentul
Medicul dumneavoastra va va spune care plasture transdermic Exelon este cel mai indicat pentru dumneavoastra.
• Tratamentul incepe de obicei cu Exelon 4,6 mg/24 ore.
• Doza zilnica obisnuita recomandata este Exelon 9,5 mg/24 ore. Daca este bine tolerata, medicul curant poate avea in vedere cresterea dozei la 13,3 mg/24 h.
• Aplicati numai un singur plasture transdermic Exelon odata si inlocuiti-l cu unul nou dupa 24 ore.
In cursul tratamentului, medicul dumneavoastra va poate ajusta doza in functie de necesitatile dumneavoastra individuale.

Daca nu ati aplicat un plasture pentru mai mult de trei zile, nu-l aplicati pe urmatorul inainte sa fi discutat cu medicul dumneavoastra. Tratamentul cu plasture transdermic poate fi reluat la aceeasi doza daca tratamentul nu este intrerupt mai mult de trei zile. In caz contrar, medicul dumneavoastra va reincepe tratamentul cu Exelon 4,6 mg/24 h.

Exelon poate fi utilizat cu alimente, bauturi si alcool.

Unde sa aplicati Exelon plasture transdermic
• Inainte de a aplica un plasture, asigurati-va ca pielea dumneavoastra este curata, uscata, fara par,nu prezinta urme de pudra, ulei, crema hidratanta sau lotiune care ar putea impiedica lipirea corecta a plasturelui pe piele, nu prezinta taieturi, eruptie cutanata tranzitorie si/sau iritatii.
• Indepartati cu atentie orice plasture existent inainte de a aplica un plasture nou. Mai multi plasturi aplicati pe corpul dumneavoastra v-ar putea expune la o cantitate excesiva din acest medicament care ar putea fi potential periculoasa.
• Aplicati UN plasture pe zi, NUMAI IN UNA din locurile posibile, conform diagramelor urmatoare:
- bratul stang sau bratul drept
- partea superioara a pieptului, stanga sau dreapta (evitati aplicarea pe mamelon)
- partea superioara a spatelui, stanga sau dreapta
- partea inferioara a spatelui, stanga sau dreapta.

La fiecare 24 de ore, scoateti plasturele anterior inainte de al aplica pe cel NOU numai intr-una din urmatoarele locuri posibile.

Cand schimbati plasturele, trebuie sa scoateti plasturele din ziua anterioara inainte sa aplicati de fiecare data unul nou pe o alta portiune de piele (de exemplu, pe partea dreapta a corpului intr-o zi, apoi pe partea stanga in ziua urmatoare, si pe partea superioara a corpului intr-o zi, apoi pe partea inferioara a corpului in ziua urmatoare). Nu aplicati un nou plasture pe aceeasi portiune de piele de doua ori in decurs de 14 zile.

Cum sa aplicati Exelon plasturele dumneavostra transdermic
Plasturii Exelon sunt plasturi din plastic subtire si opac care se lipeste pe piele. Fiecare plasture este sigilat intr-un plic care il protejeaza pana cand sunteti gata sa il aplicati. Nu deschideti plicul sau nu scoateti un plasture decat exact inainte de a-l aplica.

Scoateti cu atentie plasturele existent inainte de a-l aplica pe cel nou.

Pacientii care incep tratamentul pentru prima data si pacientii care reincep administrarea Exelon dupa intreruperea tratamentului trebuie sa inceapa cu ilustratia a doua.

- Fiecare plasture este sigilat in propriul plic protector. Trebuie sa deschideti plicul doar cand sunteti gata sa aplicati plasturele. Taiati plicul cu foarfeca de-a lungul liniei punctate si scoateti plasturele din plic.

- Un invelis protector acopera partea adeziva a plasturelui. Dezlipiti una din partile invelisului protector si nu atingeti partea adeziva a plasturelui cu degetele.

- Aplicati partea adeziva a plasturelui pe partea superioara sau inferioara a spatelui, pe brat sau pe piept si apoi dezlipiti cea de-a doua parte a invelisului protector.

- Apoi apasati cu putere plasturele in locul respectiv cu mana, timp de cel putin 30 de secunde, cu ajutorul palmei, pentru a va asigura ca marginile sunt bine lipite.

Daca acest lucru va ajuta, puteti scrie, de exemplu, ziua din saptamana, pe plasture cu un pix subtire.

Plasturele trebuie purtat in mod continuu pana in momentul inlocuirii acestuia cu unul nou. Puteti experimenta diferite pozitii atunci cand aplicati un nou plasture, pentru a le gasi pe cele care sunt cele mai convenabile pentru dumneavoastra si in locurile in care imbracamintea nu se freaca de plasture.

Cum sa indepartati Exelon plasturele dumneavostra transdermic
Trageti usor de o margine a plasturelui pentru a-l dezlipi usor de pe piele. Daca pe piele va raman resturi de adeziv, spalati usor zona cu apa calduta si sapun moale sau utilizati ulei pentru copii pentru a indeparta urmele. Nu trebuie utilizate alcool sau alte lichide dizolvante (dizolvant pentru oja sau alti solventi).

Trebuie sa va spalati mainile cu apa si sapun dupa indepartarea plasturelui. in cazul contactului cu ochii sau daca ochii se inrosesc dupa manipularea plasturelui, clatiti-va ochii imediat cu apa din abundenta si cautati asistenta medicala daca simptomele nu dispar.

Puteti purta Exelon plasturele dumneavoastra transdermic cand faceti baie, cand inotati sau stati la soare?
• Imbaierea, inotul sau dusul nu afecteaza in principiu plasturele. Asigurati-va ca plasturele nu se desprinde in timpul acestor activitati.
• Nu expuneti plasturele la surse de caldura externe (de exemplu lumina solara excesiva, saune, solariu) pentru perioade lungi de timp.

Ce trebuie facut daca se desprinde un plasture
Daca se desprinde un plasture, aplicati unul nou pentru restul zilei, apoi inlocuiti-l la ora obisnuita in ziua urmatoare.

Cand si cat timp trebuie sa se aplice Exelon plasturele dumneavoastra transdermic
• Pentru a beneficia de tratament, trebuie sa aplicati cate un nou plasture in fiecare zi, preferabil in acelasi moment al zilei.
• Aplicati numai cate un plasture Exelon odata si inlocuiti-l cu unul nou la 24 de ore.

Daca utilizati mai mult Exelon decat trebuie
Daca aplicati accidental mai mult de un plasture, indepartati toti plasturii de pe piele, apoi informati-va medicul ca ati aplicat din greseala mai multi plasturi. Este posibil sa aveti nevoie de ingrijire medicala.
Unele persoane care au utilizat din greseala mai mult decat trebuie Exelon au prezentat greata, varsaturi, diaree, tensiune arteriala ridicata si halucinatii. De asemenea, pot apare frecventa cardiaca scazuta si lesin.

Daca uitati sa utilizati Exelon
In cazul in care constatati ca ati uitat sa aplicati un plasture, aplicati imediat unul. Puteti aplica urmatorul plasture la ora obisnuita in ziua urmatoare. Nu aplicati doi plasturi pentru a-l compensa pe cel uitat.

Daca incetati sa utilizati Exelon
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca intrerupeti utilizarea plasturelui.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Exelon
- daca sunteti alergic la rivastigmina (substanta activa din Exelon) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- daca ati avut vreodata o reactie alergica la un tip asemanator de medicament (derivati de carbamat).
- daca prezentati o reactie la nivelul pielii care se extinde dincolo de dimensiunea plasturelui, daca prezentati o reactie adversa locala mai intensa (cum sunt vezicule, inflamare a pielii care se agraveaza, umflare) si daca situatia nu se amelioreaza in 48 de ore de la indepartarea plasturelui transdermic.
Daca acest lucru este valabil pentru dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra si nu aplicati Exelon plasturi transdermici.

Precautii

Inainte sa utilizati Exelon, adresati-va medicului dumneavoastra:
- daca aveti, sau ati avut vreodata, ritm neregulat sau lent al inimii.
- daca aveti, sau ati avut vreodata, ulcer gastric activ.
- daca aveti, sau ati avut vreodata, dificultati la urinare.
- daca aveti, sau ati avut vreodata, crize convulsive.
- daca aveti, sau ati avut vreodata, astm bronsic sau o boala respiratorie severa.
- daca suferiti de tremor.
- daca aveti o greutate corporala redusa.
- daca suferiti de reactii gastro-intestinale cum sunt greata, varsaturi si diaree. Este posibil sa va deshidratati (sa pierdeti prea multe lichide) daca varsaturile sau diareea sunt prelungite.
- daca aveti insuficienta hepatica.

Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, este posibil ca medicul dumneavoastra sa trebuiasca sa va monitorizeze mai indeaproape in timpul tratamentului cu acest medicament.

Daca nu ati aplicat un plasture pentru mai mult de trei zile, nu-l aplicati pe urmatorul inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra.

Copii si adolescenti

Exelon nu are utilizare relevanta la copii si adolescenti in tratamentul bolii Alzheimer.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Exelon poate interfera cu medicamentele anticolinergice dintre care unele sunt medicamente utilizate pentru ameliorarea spasmelor sau a crampelor abdominale (de exemplu diciclomin), in tratamentul bolii Parkinson (de exemplu amantadina) sau in prevenirea raului de miscare (de exemplu difenhidramina, scopolamina sau meclizina).

Exelon plasture transdermic nu trebuie administrat in acelasi timp cu metoclopramid (un medicament utilizat pentru a atenua sau preveni greata si varsaturile). Administrarea concomitenta a celor doua medicamente poate duce la probleme, cum sunt membre rigide si tremuratul mainilor.

Daca trebuie sa efectuati o interventie chirurgicala in timpul utilizarii Exelon plasturi transdermici, spuneti medicului dumneavoastra ca utilizati acesti plasturi deoarece ei pot creste efectele unor relaxante musculare in timpul anesteziei.

Se va proceda cu precautie cand Exelon plasture transdermic este administrat impreuna cu betablocante (medicamente cum este atenolol, utilizat in tratarea hipertensiunii arteriale, anginei pectorale si altor boli ale inimii). Administrarea concomitenta a celor doua medicamente poate duce la probleme, cum este incetinirea ritmului inimii (bradicardie), care duce la lesin sau pierderea constientei.

Exelon impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Alimentele, bauturile sau alcoolul nu afecteaza utilizarea Exelon plasturi transdermici deoarece rivastigmina patrunde in fluxul sanguin prin piele.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Daca sunteti gravida, trebuie sa se evalueze beneficiile utilizarii Exelon in raport cu posibilele efecte asupra copilului dumneavoastra nenascut. Exelon nu trebuie utilizat in timpul sarcinii daca nu este absolut necesar.

Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu Exelon plasturi transdermici.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Medicul va va spune daca boala dumneavoastra va permite sa conduceti vehicule si sa folositi utilaje in conditii de siguranta. Exelon plasturi transdermici poate determina lesin sau stare de confuzie severa. Daca aveti senzatie de lesin sau va simtiti confuz, nu conduceti vehicule, nu folositi utilaje si nu efectuati orice alte sarcini care necesita atentia dumneavoastra.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Exelon plasture transdermic poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Este posibil sa prezentati mai frecvent reactii adverse cand incepeti sa utilizati medicamentul sau cand cresteti doza. De regula, reactiile adverse vor disparea lent pe masura ce organismul dumneavoastra se obisnuieste cu medicamentul.

Scoateti plasturele si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra daca observati oricare dintre reactiile adverse care ar putea deveni grave:

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
• Pierderea apetitului alimentar
• Ameteli
• Stare de agitatie si somnolenta
• Incontinenta urinara (incapacitatea de a retine urina in mod adecvat)

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
• Probleme cu ritmul inimii, cum ar fi ritm prea lent
• Vederea unor lucruri care nu exista (halucinatii)
• Ulcer la nivelul stomacului
• Deshidratare (pierderea prea multor lichide)
• Hiperactivitate (nivel crescut de activitate, stare de agitatie)
• Agresivitate

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
• Caderi

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)
• Rigiditatea bratelor sau picioarelor
• Tremor al mainilor.

Frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
• Reactie alergica la locul de aplicare a plasturelui, cum sunt vezicule sau inflamatia pielii
• Agravarea bolii Parkinson sau aparitia de simptome similare – cum sunt tremor, rigiditate si tarairea picioarelor
• Inflamatia pancreasului – semnele includ durere severa in partea superioara a abdomenului, asociata adesea cu greata sau varsaturi)
• Ritm rapid sau neregulat al inimii
• Tensiune arteriala mare
• Crize (atacuri) convulsive
• Tulburari hepatice (ingalbenirea pielii, a albului ochilor, urina de culoare anormal de inchisa sau greata inexplicabila, varsaturi, oboseala si lipsa poftei de mancare)
• Modificari ale analizelor care arata cat de bine functioneaza ficatul dumneavoastra
• Agitatie
• Cosmaruri.
Scoateti plasturele si informati-l pe medicul dumneavoastra daca observati oricare dintre reactiile adverse de mai sus.

Reactii adverse suplimentare care au fost raportate cu Exelon capsule sau solutie orala si care pot aparea si la aplicarea plasturelui:

Frevente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
• Prea multa saliva
• Lipsa poftei de mancare
• Anxietate
• Stare generala de rau
• Tremor sau stare de confuzie
• Transpiratie accentuata.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
• Ritm al inimii neregulat (de exemplu ritm al inimii rapid)
• Dificultate in a dormi
• Caderi accidentale.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
• Crize (atacuri) convulsive
• Ulcer la nivelul intestinului
• Durere in piept – aceasta poate fi cauzata de un spasm al inimii.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)
• Tensiune arteriala mare
• Inflamatia pancreasului – semnele includ durere severa in partea superioara a abdomenului, asociata adesea cu greata sau varsaturi
• Sangerari gastro-intestinale - sange in scaun sau varsaturi cu sange
• Vederea unor lucruri care nu exista (halucinatii)
• Unele persoane care au avut varsaturi severe si au suferit o ruptura a tubului care uneste gura si stomacul (esofag).

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Exelon

• Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
• Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si plic dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
• A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade Celsius.
• A se tine plasturele transdermic in plic pana in momentul utilizarii.
• Nu utilizati niciun plasture deteriorat sau care prezinta semne de deschidere anterioara.
• Dupa indepartarea unui plasture, indoiti-l cu partile lipicioase in interior si apasati. Puneti plasturele folosit in plic si aruncati-l astfel incat sa nu fie la indemana copiilor. Nu va atingeti ochii cu degetele si spalati-va mainile cu apa si sapun dupa ce ati scos plasturele. in cazul in care comunitatea dumneavoastra arde deseurile menajere, puteti sa aruncati plasturele odata cu deseurile menajere. in caz contrar, returnati plasturii la farmacie, preferabil, in ambalajul original.

Informatii suplimentare

Compozitie

• Substanta activa este rivastigmina.
- Exelon 9,5 mg/24 ore plasturi transdermici: Fiecare plasture eliberand rivastigmina 9,5 mg in 24 ore, are 10 cm2 si contine rivastigmina 18 mg.

• Celelalte componente sunt pelicula de tereftalat de polietilena lacuita, alfa-tocoferol, poli(butilmetacrilat, metilmetacrilat), copolimer acrilic, ulei siliconic, dimeticona, film poliesteric acoperita cu fluoropolimer.

Ambalaj

Fiecare plasture transdermic este un plasture subtire format din trei straturi. Stratul exterior are culoarea bej si este etichetat cu urmatoarele:
- „Exelon”, „9.5 mg/24 h” si „BHDI”.

Un plasture transdermic este sigilat intr-un plic.
Exelon 9,5 mg/24 h plasturi transdermici sunt disponibili in ambalaje continand 7, 30 sau 42 plicuri si in ambalaje colective continand 60, 84 sau 90 plicuri.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate in tara dumneavoastra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gura de lup si buza de iepure la animalele de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului