Estreva, gel

Prospect Estreva, gel

Ce este Estreva si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Corectarea carentelor estrogenice datorate insuficientei ovariene primare sau secundare, (menopauza naturala sau artificiala); tulburari vasomotorii, tulburari trofice genito-urinare (atrofie vulvovaginala, dispareunie, incontinenta urinara) si tulburari psihice (tulburari ale somnului, astenie) legate de menopauza.

Mod de administrare

Posologia medie este de 1,5 g gel (1,5 mg estradiol) pe zi, adica 3 apasari pe dozator, timp de 24-28 zile. Posologia poate varia in functie de necesitati, de o eventuala productie estrogenica reziduala si de particularitatile farmacocinetice individuale. Posologia va fi eventual readaptata dupa 2 sau 3 cicluri de tratament, in functie de simptomatologia clinica; de stiut ca: diminuarea dozei se face in caz de manifestari de hiperestrogenemie ca: tensiune mamara, meteorism abdominopelvin, anxietate, nervozitate, agresivitate. Cresterea dozei se face in caz de manifestari de hipoestrogenemie, cum ar fi persistenta bufeurilor, uscaciune vaginala, cefalee, tulburari ale somnului, astenie, tendinte depresive. Este recomandata asocierea unui progestativ sau a progesteronului oral in timpul ultimelor 12-15 zile de utilizare a gelului cu estradiol. Aplicarea gelului va fi facuta de pacienta insasi, pe pielea curata, de preferinta dupa toaleta, dimineata sau seara, pe abdomen, coapse, brate sau umeri, cu exceptia sanilor. Gelul nu trebuie aplicat pe mucoase. Masajul este inutil dar se recomanda un interval de 2 minute inainte de imbracare.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Absolute - tumori maligne de san sau uter; tumori hipofizare; hemoragii genitale nediagnosticata; conectivite; porfirii; otospongioze; sarcina (vezi Sarcina si alaptare).
Relative - boli tromboembolice (in curs de evolutie, recente sau cu sechele); tumori benigne de san si distrofii uterine (hiperplazie, fibrom, endometrioza); galactoree, cresterea nivelului de prolactina; colestaza recurenta sau prurit recidivant in cazul unei sarcini; insuficienta renala; insuficienta hepatica severa.
Experienta clinica de utilizare pe termen lung a estradiolului pe cale cutanata fiind inca limitata se recomanda prudenta in: afectiuni cardiovasculare: valvulopatii, tulburari de coagulare; afectiuni cerebrovasculare; patogenie oculara de origine vasculara.

Precautii

Un examen medical este necesar inainte si periodic in cursul tratamentului; controlul va avea in vedere in mod deosebit: greutatea, tensiunea arteriala, sanii, uterul. O supraveghere atenta trebuie facuta in cazul pacientilor prezentand epilepsie, astm, antecedente familiale de cancer de san, tulburari ale functiilor hepatice, hipertensiune arteriala severa. Riscurile de cancer al endometrului si de patologie mamara cresc datorita administrarii prelungite de estrogeni: este deci recomandata asocierea unui progestativ timp de cel putin 12 zile pe luna.

Sarcina si alaptarea

Contraindicat in mod absolut. In caz de administrare accidentala tratamentul va fi oprit imediat fara o alta masura particulara pentru ca este vorba de o administrare a unui hormon natural iar calea de administrare impiedica obtinerea unui nivel plasmatic ridicat.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Cea mai mare parte a incidentelor grave care sunt mentionate mai jos au fost observate intr-un numar redus de cazuri in cazul estrogenilor artificiali si in cazul administrarii pe cale orala. Totusi, ca masura de precautie este recomandabil a se intrerupe tratamentul daca apare unul din fenomenele urmatoare: accident cardiovascular si tromboembolic; icter colestatic; mastopatie benigna sau maligna, tumora uterina (de exemplu cresterea - dezvoltarea unui fibrom; adenom hepatic: poate favoriza aparitia accidentelor hemoragice intraabdominale; galactoree: la aparitia sa trebuie investigata existenta unui adenom hipofizar. Incidente care apar mai frecvent, dar minore ca importanta, nu impiedica de obicei continuarea tratamentului si conduc la adaptarea posologiei in functie de semnele de supradozare sau de subdozare.
Semne de hipoestrogenemie: bufeuri persistente; cefalee banala, migrene; sangerari intermenstruale; uscaciune vaginala.
Semne de hiperestrogenemie: greata, tensiune mamara, iritabilitate, edeme ale membrelor inferioare, exacerbare a secretiei glerei cervicale.

Informatii suplimentare

Compozitie

Estradiol anhidru: 100 mg/100 g sau estradiol hemihidratat: 103,25 mg/100 g.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilena, inchis cu pompa dozatoare, ce contine 50 g gel.

Data ultimei verificari a prospectului - Ianuarie 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului