Litera E

#prospect #medicament

Essentiale-forte n, capsule

Prospect Essentiale-forte n, capsule

Ce este Essentiale Forte si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Essentiale Forte contine fosfolipide esentiale extrase din seminte de soia. Acest medicament este indicat adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta peste 12 ani, pentru ameliorarea simptomelor cum sunt lipsa poftei de mancare si senzatia de presiune in partea dreapta a abdomenului superior, cauzate de afectarea ficatului de catre substante nocive sau malnutritie (afectarea toxico-nutritionala a ficatului) si in inflamarea cronica a ficatului (hepatita).

Daca dupa 30 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata este:

Copii cu varsta peste 12 ani (aproximativ 43 kg)
- doza pentru o data: 2 capsule
- doza zilnica: 2 capsule de 3 ori pe zi

Adolescenti si adulti:
- doza pentru o data: (600 mg fosfolipide din seminte de soia)
- doza zilnica: (1800 mg fosfolipide din seminte de soia)

Capsulele de Essentiale Forte se inghit intregi, in timpul mesei, cu o cantitate suficienta de lichid (preferabil cu un pahar cu apa, 200 ml).

Va rugam sa tineti cont si de informatiile mentionate la punctul “Atentionari si precautii”.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca vi se pare ca efectul Essentiale Forte este prea puternic sau prea slab.

Daca luati mai mult Essentiale forte N decat trebuie
Nu au fost descrise reactii ale supradozajului sau simptome ale intoxicatiei cu Essentiale forte N. Totusi, reactiile adverse mentionate mai jos pot fi mai grave in cazul in care ati luat o doza mai mare decat cea recomandata. in aceasta situatie, adresati-va medicului dumneavoastra, care va evalua severitatea manifestarilor pe care le prezentati si va decide masurile necesare.

Daca uitati sa luati Essentiale forte N
Daca ati uitat sa luati o doza, luati urmatoarea doza la urmatoarea masa. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca ati uitat sa va luati medicamentul o zi intreaga, reluati tratamentul in ziua urmatoare, cu aceleasi doze ca de obicei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Essentiale forte N:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la preparate din seminte de soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Essentiale forte N. Din cauza continutului in ulei din semintele de soia acest medicament poate provoca reactii alergice severe.

Precautii

Aveti grija deosebita cand luati Essentiale forte N:
Daca simptomele dumneavoastra se agraveaza sau daca apar alte simptome a caror cauza nu o cunoasteti este important sa spuneti medicului dumneavoastra.

Administrarea acestui medicament nu inlocuieste necesitatea evitarii factorilor toxici, care determina afectarea ficatului (de exemplu alcoolul). In hepatitele cronice (inflamatie cronica a ficatului), tratamentul adjuvant cu fosfolipide esentiale din seminte de soia este justificat numai daca observati ca simptomele dumneavoastra sunt ameliorate in cursul tratamentului.

Utilizare la copii
Deoarece nu au fost efectuate studii clinice specifice cu Essentiale forte N, acest medicament nu trebuie utilizat la copii cu varsta sub 12 ani.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu este exclusa interactiunea intre Essentiale forte N si anticoagulante. De aceea, va rugam sa il informati pe medicul dumneavoastra daca urmati tratament cu medicamente anticoagulante, deoarece poate fi necesara ajustarea dozei de anticoagulant.

Utilizarea Essentiale forte N impreuna cu alimente si bauturi
Nu exista recomandari speciale. Acest medicament se administreaza in timpul mesei.

Informatii importante privind unele componente ale Essentiale forte N
Medicamentul contine ulei de soia. Daca aveti alergie la arahide sau soia nu utilizati acest medicament.

Acest medicament contine o cantitate mica de alcool (etanol), mai putin de 100 mg pe doza (6 capsule pe zi) si ulei de ricin hidrogenat. Uleiul de ricin hidrogenat poate provoca jena gastrica si diaree.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Preparatele din seminte de soia sunt larg folosite in alimentatia omului si pana acum nu exista indicii care sa sugereze vreun risc in cazul utilizarii in timpul sarcinii si alaptarii. Deoarece datele din studii clinice sunt insuficiente, nu se recomanda utilizarea Essentiale forte N in timpul sarcinii si alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acest medicament nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Essentiale forte N poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse mai putin frecvente (care au aparut la mai putin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienti): tulburari gastro-intestinale, cum sunt disconfortul gastric, scaunele moi si diareea.

Reactii adverse foarte rare (care au aparut la mai putin de 1 din 10000 de pacienti): reactii alergice la nivelul pielii, cum sunt exantemul sau eruptia cutanata si urticaria.
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: prurit (mancarime la nivelul pielii).

Daca observati oricare dintre aceste reactii adverse, in special reactii alergice (de hipersensibilitate), intrerupeti administrarea Essentiale forte N si adresati-va medicului dumneavoastra, care va evalua severitatea manifestarilor pe care le prezentati si va decide masurile necesare.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Essentiale Forte

Nu lasati acest medicament la indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP.Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa: fosfolipide esentiale extrase din seminte de soia, continand 76% (3-sn-fosfatidil)
colina (extractant: etanol 96% (v/v)), 300 mg.

Celelalte componente sunt: grasime solida (Witepsol W35), ulei de soia rafinat, DL-α-tocoferol, ulei de ricin hidrogenat, grasime solida (Witepsol S55), etanol 96%, etilvanilina, 4-metoxiacetofenona, gelatina, apa purificata, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), oxid negru de fer (E172), oxid rosu de fer (E172), laurilsulfat de sodiu.

Ambalaj

Se prezinta sub forma de capsule tari, oblongi, opace, de culoare kaki, continand o masa omogena pastoasa, avand aspectul mierii de albine.
Este disponibil in cutii cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 capsule.

Fabricant

Sanofi-Aventis Sp. z o.o.
ul. Lubelska 52
35-233 Rzeszow
Polonia

Acest prospect a fost revizuit in Octombrie, 2015

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului