Litera E

#prospect #medicament

Ephamox, capsule

Prospect Ephamox, capsule

Ce este Ephamox si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile la amoxicilina:
-bronsita acuta si acutizari ale bronsitei cronice;
-pneumopatii acute (pneumonie bacteriana);
-infectii ORL – otita medie acuta, angina, sinuzita;
-infectii ale aparatului urinar – pielonefrita, cistita, uretrita;
-Infectii gonococice endocervicale si uretrale necomplicate (in asociere cu probenecid si benzilpenicilina);
-infectii abdominale;
-proflaxia endocarditei bacteriene;
-infectii cutanate si alte tesuturilor moi;
-infectii stomatologice;
-febra tifoida;
-infectii digestive si biliare;
-boala Lyme;
-adjuvant in tratamentul gastritei si ulcerului gastric sau duodenal provocate de Helicobacter pylori, in asociere cu metronidazol si subcitrat de bismut;
-infectii cu Chlamydia sp. la gravide.

Mod de administrare

Adulti si adolescenti: in general doza uzuala este de 250 – 500 mg la intervale de 8 ore. Pentru profilaxia endocarditei bacteriene se administreaza 3 g cu o ora inainte de interventie, apoi 1,5 g dupa 6 ore de la interventie, in cazul infectiei cu Chlamydia la femeile gravide doza este de 500 mg la intervale de 8 ore, timp de 7-10 zile in gastrita si ulcer gastric sau duodenal provocate de Helicobacler pylori doza recomandata este de 500 mg de 4 ori pe zi sau de 750 mg de 3 ori pe zi. in boala Lyme se administreaza 250-500 mg de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 saptamani. Durata tratamentului este determinata de raspunsul clinic, in caz de esec aste necesara reluarea tratamentului.
Nu trebuie depasita doza zilnica maxima de 4,5 g.

Copii: in cazul infectiei gonococice endocervicale sau uretrale necompicate se recomanda 50 mg/Kg amoxicilina in asociere cu 25 mg/ kg probenicid. In boala Lyme doza este de 5,7-13,3 mg/kg la intervale de 6 ore, timp de 10-30 zile. Durata tratamentului este in functie de raspunsul clinic. in caz de esec tratamentul trebuie reluat. Ephamox, capsule a 500 mg nu se recomanda copiilor cu greutatea corporala sub 20 kg.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la orcare dintre componentii produsului sau la alte antibiotice din grupa penicilinelor: mononucleoza infectioasa (risc mare de reactii cutanate).

Precautii

Aparitia manifestarilor alergice impune oprirea tratamentului. La pacientii tratati cu amoxicilina s-au observat extrem de rar reactii anafilaclice acute. Cu toate ca aceste reactii sunt mai frecvente in cazul formelor parenterale, ele pot sa aparain mod exceptional si cazul cazul formelor orale.

Administrarea antibioticelor din grupa penicilinelor necesita efectuarea unei anamneze atente. In 5-10 % din cazuri alergia la peniciline este incrucisata cu alergia la celalosporine; la pacientii cu alergie cunoscuta la celalosporine se impune prudenta in cazul administrarii antibioticelor din grupa penicilinelor. Ca si la alte peniciline cu spectru largit exista posibilitatea producerii suprainfectiilor in acest caz, trebuie luate masurile corespunzatoare.

Interactiuni medicamentoase

Alopurinol – administrarea concomitenta poate creste incidenta rash-ului cutanat;
Metotrexat – este necesara scaderea dozei de metotrexat, amoxicilina fiind un factor de risc pentru cresterea toxicitatii acestuia, datorita scaderii diminuarii lui renale; Anticonceptionale orale – risc crescut de sarcina sau de modificari ale menstruatiei, datorita reducerii circulatiei enterohepatice a metabolitilor estrogeni; se recomanda suplimentar masuri anticonceptionale nehormonale;
Clorochina – poate sa scada absorbtia amoxicilinei; Anticoagulante – amoxicilina poate sa determine prelungirea timpului de sangerare; Alte medicamente – datorita efectului asupra florei intestinale amoxicilina poate sa afecteze absorbtia altor medicamente; Antibiotice bacteriostatice (de ex. cloramfenicol) – posibilitatea unor relatii antagonice.

Sarcina si alaptarea

In cadrul studiilor preclinice efectuate la animale, amoxicilina nu a dovedit efect teratogen. Studiile clinice au demonstrat ca se poate administra in timpul sarcinii. Cantitati foarte mici de amoxicilina se excreta in laptele matern; de obicei, in timpii administrari produsului alaptarea nu trebuie intrerupta. Totusi, in cazul producerii diareei, candidoza sau aparitiei eruptiei cutanate la sugar, se intrerupe fie alaptarea, fie administrarea antibioticului.

Reactii adverse posibile

- manifestari alergice indeosebi urticarie, eozinofilie, edem Quincke, dispnee, exceptional soc anafilactic;
- eruptii cutanate maculopapulare de origine alergica sau nu;
- stari patologice digestive: greata, varsaturi, diaree, candidoza;
- rar, s-au raportat alte manifestari alergoimune: cresterea moderata si tranzitorie a transaminazelor, nefrita interstitiala acuta, anemie, leucopenie, trombocitopenie reversibilae
- rareori, colita pseudomembranoasa.

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula contine amoxicilina 500 mg (sub forma de trihidrat) si excipienti: amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere a 6 capsule. Cutie cu 50 blistere a 6 capsule.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea