Enap hl, comprimate

Prospect Enap hl, comprimate

Ce este Enap-HL si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Enap-HL 20 mg/12,5 mg este utilizat pentru scaderea tensiunii arteriale.

Enalaprilul apartine grupului inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Acest medicament inhiba activitatea ECA. in timpul tratamentului cu enalapril se produce cresterea diametrului vaselor de sange, ceea ce determina scaderea presiunii sanguine si cresterea aportului de sange si oxigen la inima si alte organe. Hidroclorotiazida apartine grupului de medicamente care cresc excretia de urina (diuretice). Acest medicament creste excretia de urina, astfel scazand presiunea sanguina. Actiunea antihipertensiva a asocierii de enalapril si hidroclorotiazida este mai puternica decat actiunea fiecaruia ele luat separat.

Efectul maxim al enalaprilului apare dupa 6-8 ore. Efectul hidroclorotiazidei de crestere a excretiei de urina apare de obicei dupa 2 ore de la administrare; este maxim dupa 3-4 ore. Efectul asupra tensiunii arteriale se manifesta dupa 3-4 zile de tratament. Efectul asocierii persista de obicei 24 de ore. Efectul terapeutic stabil este obtinut dupa cateva saptamani de tratament.

Medicamentul este recomandat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (valori mari ale tensiunii arteriale), atunci cand este necesar tratament asociat.

Mod de administrare

Urmati cu strictete indicatiile medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa modificati dozele sau sa intrerupeti tratamentul fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Doza uzuala este 1 comprimat Enap-HL 20 mg/12,5 mg o data pe zi. Trebuie sa luati comprimatele intregi, in timpul sau dupa masa, cu putin lichid. Trebuie sa va obisnuiti sa luati medicamentul regulat, cel mai bine dimineata, si totdeauna la aceeasi ora.

Tratamentul cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg este un tratament pe termen lung, in cazul in care nu apar circumstante care sa determine intreruperea lui. Deoarece trebuie sa luati acest medicament regulat, asigurati-va ca aveti totdeauna suficiente comprimate pentru a continua tratamentul.

Daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca ati luat mai mult Enap-HL 20 mg/12,5 mg decat ar trebui.

Supradozaj

Daca ati luat o supradoza, intindeti-va cu capul pe o perna joasa si chemati medicul dumneavoastra.

Cele mai frecvente semne de supradozaj sunt greata, accelerarea batailor inimii, ametelile si lesinul, datorita unei scaderi excesive a tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala). Dupa ingestia unui mare de comprimate pot aparea urmatoarele: urinari mai frecvente si in cantitate mai mare, hipotensiune arteriala severa cu tulburari de ritm cardiac, convulsii, paralizii partiale si pierderea starii de constienta. Daca pacientul este constient dupa ce a luat o supradoza, incercati sa induceti varsaturi si chemati imediat medicul dumneavoastra.

Daca ati uitat sa luati Enap-HL 20 mg/12,5 mg

Daca ati omis sa luati o doza, nu luati o doza dubla.

Daca ati uitat sa luati medicamentul, luati-l cat mai curand posibil, cu exceptia cazului cand mai sunt numai cateva ore pana la urmatoarea doza. in acest caz, luati doar doza programata, fara a o dubla.

Efecte ale intreruperii tratamentului cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg

Trebuie sa fiti constient ca tratamentul cu oricare medicament care scade tensiunea arteriala nu va vindeca boala, dar va ajuta la reducerea tensiunii arteriale si mentinerea ei la nivelele dorite. Astfel vor fi prevenite sau diminuate consecintele sau complicatiile hipertensiunii arteriale.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca sunteti alergici la enalapril, hidroclorotiazida sau sulfonamide, la oricare din ingredientele medicamentului sau la alti IECA; daca in trecut tratamentul cu alti IECA a produs reactii de hipersensibilitate cu aparitia brusca a transpiratiilor buzelor sau fetei, gatului, posibil mainilor si picioarelor sau raguseala (angioedem); daca suferiti de edem angioneurotic ereditar sau edem angioneurotic de orice alta cauza, necunoscuta, afectare severa a functiei renale sau hepatice, hiperaldosteronism primar; in caz de transplant renal sau stenoza de artera renala bilaterala, stenoza de artera renala pe rinichi unic functional; in timpul sarcinii si alaptarii.

Precautii

Inaintea unei interventii chirurgicale informati medicul daca utilizati Enap-HL 20 mg/12,5 mg, deoarece exista un risc crescut de hipotensiune arteriala in timpul anesteziei generale. Daca in timpul tratamentului cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg apar diaree severa prelungita, varsaturi sau transpiratii intense, adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece pierderea de fluide poate determina hipotensiune arteriala.

Inaintea unui posibil tratament prin hemodializa sau alta procedura asemanatoare (afereza) sau a unui tratament adresat hipersensibilitatii la veninul de viespe sau albina (desensibilizare), informati doctorul ca faceti tratament cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg, datorita riscului crescut de aparitie a reactiilor adverse de hipersensibilizare.

Inaintea efectuarii testelor pentru functia paratiroidiana, spuneti medicului dumneavoastra ca utilizati Enap-HL 20 mg/12,5 mg.

Eficacitatea si siguranta Enap-HL 20 mg/12,5 mg la copii nu au fost stabilite, de aceea nu trebuie administrat copiilor.

Interactiuni medicamentoase

Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca utilizati alte medicamente, chiar din cele ce se elibereaza la farmacie fara prescriptie medicala.

Inaintea intreruperii tratamentului cu un medicament pe care il utilizati regulat sau inainte de a incepe tratamentul cu orice medicament, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra. Aceasta se refera in special la medicamentele recomandate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace, diabetului zaharat, medicamente ce se adreseaza excretiei urinare, medicamente cu potasiu, medicamente contra durerilor articulare, acid acetilsalicilic, sedative, hipnotice, medicamente pentru tratamentul reumatismului, gutei, tulburarilor psihice, ulcerelor gastro-intestinale, bronsitei cronice si/sau astmului bronsic, hipocolesterolemiante.

Utilizarea concomitenta a Enap-HL 20 mg/12,5 mg si a unor medicamente recomandate in tratamentul afectiunilor de mai sus poate diminua actiunea acestora sau potenta reactiile adverse, poate influenta efectul Enap-HL 20 mg/12,5 mg sau poate creste riscul de agravare a functiei renale; de asemenea poate determina reactii alergice.

Nu utilizati medicamente care se elibereaza in farmacie fara reteta fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra. Aceasta se refera mai ales la medicamente pentru tratamentul racelii, pentru calmarea durerii, inlocuitori de sare sau medicamente ce contin potasiu.

Atentionari

In timpul tratamentului cu Enap-HL 20mg/12,5 mg verificati regulat tensiunea arteriala. intrebati medicul dumneavoastra despre valoarea adecvata a tensiunii dumneavoastra arteriala si cand trebuie sa reveniti la urmatorul control.

Inainte de inceperea tratamentului cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg, informati medicul dumneavoastra daca faceti tratament pentru diabet zaharat, guta, astm bronsic, boli hepatice, renale, ale aparatului cardiovascular (atac de cord sau accident vascular cerebral), pancreatice, ale maduvei osoase, sistemului imun sau alergii. De asemenea, trebuie sa informati medicul daca ati avut in trecut atac de cord sau accident vascular cerebral, tulburari electrolitice, interventii chirurgicale asupra nervilor (simpatectomie) si daca sunteti alergici la sulfonamide. Informati medicul daca urmati o dieta, in special dieta hiposodata.

La inceputul tratamentului sunt necesare examinari medicale mai frecvente. Nu trebuie sa omiteti aceste examinari, chiar daca va simtiti bine. Medicul dumneavoastra va decide frecventa examinarilor medicale.

Dupa administrarea primei doze de medicament si chiar la cateva ore de la administrare, poate aparea scaderea excesiva a tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala). Se manifesta de obicei prin greata, accelerarea batailor inimii, ameteala, lesin. Daca apare hipotensiune arteriala, intindeti-va cu capul pe o perna joasa si chemati medicul dumneavoastra. Hipotensiunea arteriala si consecintele ei severe sunt rare si trecatoare.

Hipotensiunea arteriala trecatoare nu este o piedica pentru continuarea tratamentului cu acest medicament. Dupa rezolvarea hipotensiunii arteriale, veti tolera in general bine urmatoarele doze. Daca apare hipotensiune arteriala recurenta insotita de manifestari ale bolii (de exemplu greata, accelerarea batailor inimii si lesin), adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca in timpul tratamentului apar ameteala, lesin sau stare de inconstienta la ridicarea din pozitie culcata sau sezanda, spuneti medicului dumneavoastra. Este recomandat sa va ridicati totdeauna incet, mai ales daca sunteti in varsta.

Administrarea Enap-HL 20 mg/12,5 mg cu alimente si bauturi

Puteti administra medicamentul in timpul sau dupa masa, cu putin lichid.

Nu consumati alcool in timpul tratamentului deoarece poate potenta actiunea de scadere a tensiunii arteriale a Enap-HL 20 mg/12,5 mg.

Sarcina si alaptarea

Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului inaintea administrarii oricarui medicament.

Enap-HL 20 mg/12,5 mg traverseaza bariera placentara si pot afecta fatul, de aceea nu trebuie sa utilizati acest medicament daca sunteti insarcinata, mai ales in al doilea si al treilea trimestru. Enap-HL 20 mg/12,5 mg nu sunt recomandate femeilor care doresc sa devina insarcinate. Femeile care devin insarcinate in timpul tratamentului cu acest medicament trebuie sa se adreseze cat mai repede medicului in legatura cu continuarea tratamentului, deoarece hipertensiunea arteriala in sarcina este periculoasa atat pentru mama cat si pentru fat. Enap-HL 20 mg/12,5 mg se excreta in laptele matern, de aceea mamele care fac tratament cu acest medicament sunt sfatuite sa nu alapteze.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

La anumiti pacienti Enap-HL 20 mg/12,5 mg pot determina hipotensiune arteriala si ameteli, mai ales la inceputul tratamentului, determinand astfel indirect si tranzitor afectarea capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pana nu se stabileste cum raspundeti la tratament, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca orice medicament, Enap-HL 20 mg/12,5 mg poate determina reactii adverse. intrerupeti adminsitrarea medicamentului si adresati-va imediat medicului in cazul in care apar:

- confuzie, ameteli, vertij, lesin sau pierderea starii de constienta;

- batai ale inimii accelerate sau neregulate sau dureri in piept;

- scaderea excretiei de urina;

- febra, frisoane, dificultate la inghitire instalate brusc;

- oboseala si slabiciune neobisnuite;

- crampe musculare, mai ales la nivelul gambelor;

- dureri abdominale, varsaturi;

- agravarea gutei;

- icter;

- transpiratii bruste ale buzelor si fetei, gatului, posibil ale mainilor si picioarelor, dificultati de respiratie sau raguseala;

- eruptii cutanate, prurit cutanat sever, arsuri, pete rosii la nivelul intregului tegument.

Daca apar tuse uscata si iritativa, dureri de cap, greata, diaree, sensibilitate crescuta la lumina solara, epuizare sau oboseala, si acestea sunt suparatoare sau afecteaza calitatea vietii, adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca remarcati aparitia oricarei reactii adverse, chiar daca nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Cum se pastreaza Enap HL

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A nu se lasa la indemana copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine 20 mg maleat de enalapril si 12,5 mg hidroclorotiazida.

Grupa farmacoterapeutica: inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice - combinatii.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din OPA-Al-PVC/Al a cate 10 comprimate.

Fabricant

Krka, d.d., Novo mesto,

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Data ultimei verificari a prospectului - Decembrie, 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea