Diaformin, comprimate

Prospect Diaformin, comprimate

Ce este Diaformin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent (de tip 2), in special la pacientii supraponderali, in cazul in care dieta si exercitiul fizic nu pot restabili echilibrul glicemic.
Metformina poate fi administrata in monoterapie sau in asociere cu antidiabetice sulfonilureice sau cu insulina.

Mod de administrare

Tratamentul cu clorhidrat de metforminatrebuie adaptat in functie de regimul dietetic al pacientului si de rezultatele investigatiilor metabolice (glicemie, glicozurie).

Dozele initiale recomandate sunt de 1/2 – 1 comprimat Diaformin 850 mg (425 – 850 mg clorhidrat de metformina) pe zi.

In cazul in care raspunsul glicemic nu este satisfacator, doza zilnica se creste treptat, sub supraveghere medicala atenta, la intervale de cateva zile pana la 2 saptamani, pana la atingerea dozei eficace.

Doza recomandata este cuprinsa intre 1 – 3 comprimate Diaformin 850 mg (850 - 2550 mg clorhidrat de metformina) administrata fractionat, de 2 – 3 ori pe zi. Doza maxima recomandata este de 3 comprimate
Diaformin 850 mg pe zi.

Comprimatele se administreaza cu un pahar cu apa in timpul mesei. Durata tratamentului depinde de evolutia afectiunii.

La varstnici trebuie luata in considerare posibila afectare a functiei renale, ajustand adecvat doza de clorhidrat de metformina si controland regulat parametrii functiei renale.

Pe parcursul tratamentului controlul glicemiei se poate imbunatati, ceea ce impune reducerea dozei de metformina, mergand pana la intreruperea tratamentului; aceasta este importanta mai ales la pacientii varstnici, pentru a reduce riscul de acidoza lactica.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Administrarea Diaformin 850 mg este contraindicata in urmatoarele cazuri:

-hipersensibilitate la clorhidratul de metformina sau la oricare dintre excipientii produsului;
-insuficienta renala si hepatica;
-cetoacidoza diabetica, precoma diabetica;
-acidoza metabolica decompensata;
-coma hiperosmolara;
-insuficienta cardiaca;
-boala arteriala ocluziva periferica;
-infarct miocardic recent;
-insuficienta respiratorie;
-hipoxie tisulara (in caz de anemie, colaps sau soc);
-stari catabolice (de exemplu in cazul neoplaziilor);
-infectii acute sau cronice severe;
-alcoolism;
-examinari radiologice cu administrare intravenoasa de substante de contrast iodate.

Diaformin 850 mg nu este indicat in:
-diabetul zaharat de tip 1;
-cazul in care pacientii cu diabet zaharat de tip 2 nu mai raspund la tratamentul cu sulfonilureice.

Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste tratamentul cu clorhidrat de metformina in cazurile foarte rare de adolescenti cu diabet zaharat de tip 2 (diabet zaharat MODY).

Precautii

Acidoza lactica

Acidoza lactica este o complicatie metabolica rara, insa severa (mortalitate mare in absenta tratamentului prompt), care poate sa apara datorita acumularii metforminei, in special la diabeticii cu insuficienta renala severa. Incidenta acidozei lactice poate fi scazuta prin evaluarea factorilor de risc asociati, cum sunt diabetul insuficient controlat, cetoacidoza diabetica, postul prelungit, consumul excesiv de alcool etilic, insuficienta hepatica, hipoxia.

Acidoza lactica se caracterizeazaprin dispnee acidotica, dureri abdominale si hipotermie, urmate de coma. Testele de laborator arata scaderea pH-ului sanguin, concentratie plasmatica a acidului lactic de peste 5 mmol/l, cresterea concentratiei plasmatice a anionilor si crestere raportului lactat/piruvat. Daca se suspecteaza o acidoza metabolica, tratamentul cu metformina trebuie intrerupt si pacientul trebuie spitalizat imediat.

Administrarea de substante de contrast iodate
Avand in vedere ca administrarea intravasculara de substante de contrast iodate poate determina aparitia insuficientei renale, tratamentul cu metformina trebuie intrerupt inainte si in timpul investigatiei; administrarea nu trebuie reluata mai devreme de 48 ore, numai dupa ce reevaluarea functiei renale a aratat rezultate normale.

Chirurgie

Administrarea metforminei trebuie intrerupta cu 48 ore inaintea interventiilor chirurgicale cu anestezie generala si nu trebuie reluata mai devreme de 48 ore de la interventie.

Interactiuni medicamentoase

Pacientii trebuie sa continue dieta cu o distributie normala a ratiei zilnice de glucide.
Pacientii obezi trebuie sa continue dieta hipocalorica.

Testele uzuale pentru monitorizarea diabetului zaharat trebuie efectuate regulat.
Metformina administrata in monoterapie nu produce hipoglicemie, dar este necesara prudenta
in cazul utilizarii concomitente cu insulina sau derivati de sulfoniluree. Testele functionale hepatice trebuie efectuate atat inaintea cat si in timpul tratamentului.

Deoarece nu pot fi excluse tulburari ale metabolismului vitaminei B12, este necesara determinarea anuala a hemogramei la fiecare pacient. Modificarile hemogramei pot fi corectate prin administrarea suplimentara de vitamina B12.

Interactiuni in timpul tratamentului de lunga durata cu metformina, atat inceperea cat si intreruperea
administrarii oricarui alt medicament poate duce la perturbarea echilibrului metabolic.
Asocierea metforminei cu urmatoarele medicamente poate intensifica efectul de scadere a glicemiei: insulina, alte antidiabetice orale (derivati de sulfoniluree, acarboza); antiinflamatoare nesteroidiene; IMAO (inhibitori de monoaminooxidaza); oxitetraciclina; inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei; fibrati; ciclofosfamida sau derivatii sai.

Administrarea pe perioade lungi a blocantelor beta-adrenergice si a simpatomimeticelor cum sunt clonidina, rezerpina si guanetidina poate, de asemenea, sa determine scaderea glicemiei. De interes clinic deosebit este mascarea simptomelor adrenergice care semnaleaza hipoglicemia, cu afectarea perceptiei subiective a simptomelor de alarma ale acesteia. Medicamentele care intarzie eliminarea metforminei (cum este cimetidina) cresc riscul de acidoza lactica.

Urmatoarele medicamente pot sa reduca efectul metforminei de scadere a glicemiei: glucocorticoizi; combinatii estroprogestative, anticonceptionale orale, adrenalina si alte simpatomimetice; glucagon;
hormoni tiroidieni; tiazide si diuretice de ansa; diazoxid, fenotiazine; acid nicotinic si derivati.
Medicamentele care scad absorbtia metforminei, de exemplu colestiramina, determina reducerea efectului acesteia.

Metformina poate accelera excretia fenprocumonei si, eventual, a altor derivati cumarinici, ceea ce impune efectuarea regulataa testelor de coagulare.
Consumul acut sau cronic de alcool etilic poate potenta hipoglicemia si creste riscul de acidoza lactica, in special in caz de post sau malnutritie si insuficienta hepatica. Trebuie evitat consumul de alcool etilic sau de medicamente care contin alcool etilic.

Administrarea intravasculara de substante de contrast iodate poate produce insuficienta renala, rezultand o acumulare a metforminei cu risc crescut de acidoza lactica. Administrarea metforminei va fi intrerupta inainte si in timpul investigatiei. Tratamentul cu metformina se reia dupa 48 ore si dupa
ce reevaluarea functiei renale a aratat rezultate normale.

Atentionari

Deoarece metformina se excretarenal, concentratia plasmatica a creatininei trebuie determinata
inaintea inceperii tratamentului cu metformina si ulterior la intervale regulate:
- cel putin anual la pacientii cu functie renala normala;
- cel putin de 2 sau 4 ori pe an la pacientii cu creatininemia la limita superioara a normalului si la varstnici.

La varstnici, scaderea functiei renale este frecventa si asimptomatica. Este necesara prudenta in situatiile in care poate sa apara scaderea functiei renale, de exemplu la initierea tratamentului antihipertensiv, diuretic sau cu antiinflamatoare nesteroidiene.

Sarcina si alaptarea

Pana in prezent, nu exista date epidemiologice disponibile.
Studiile efectuate la animale nu au evidentiat reactii adverse ale metforminei asupra sarcinii, dezvoltarii embrionului si fatului, nasterii sau dezvoltarii postnatale. In timpul sarcinii, diabetul zaharat trebuie tratat cu insulinapentru a mentine glicemia in limite cat mai apropiate de normal si pentru a diminua riscul malformatiilor fetale asociate cu valori anormale ale glicemiei.
La sobolan, metformina se excretain lapte. La om nu exista date similare, de aceea trebuie luata decizia intreruperii alaptarii sau a intreruperii administrarii metforminei, in functie de importanta tratamentului pentru mama.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In monoterapie, Diaformin 850 mg nu produce hipoglicemie si de aceea nu afecteazacapacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
In cazul utilizarii metforminei concomitent cu alte antidiabetice (derivati de sulfoniluree, insulina, repaglinida), pacientii trebuie avertizati asupra riscului de aparitie a hipoglicemiei.

Reactii adverse posibile

Gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si scaderea apetitului (>10%), in special la initierea terapiei; in majoritatea cazurilor, dispar spontan. Pentru prevenirea aparitiei reactiilor adverse gastro-intestinale, se recomanda administrarea zilnica a metforminei in 2-3 prize, in timpul meselor sau postprandial. Cresterea lenta a dozelor poate ameliora toleranta gastro-intestinala.

Gust metalic (>3%).
Ocazional, pot sa apara cefalee, ameteli si oboseala.
S-au semnalat foarte rar reactii de hipersensibilitate cutanata.
Foarte rar, in special la pacientii la care se administreaza tratament pe perioade lungi de timp, apare scaderea absorbtiei vitaminei B12 si scaderea concentratiei plasmatice a acesteia.
Rareori, in timpul tratamentului cu Diaformin 850 mg poate sa apara acidoza lactica cu risc letal potential. Initial acidoza lactica poate avea manifestari asemanatoare cu reactiile gastro-intestinale produse de metformina: greata, varsaturi, diaree si dureri abdominale. In decurs de cateva ore se poate instala tabloul clinic complet cu dureri si spasme musculare, hiperventilatie, obnubilare si coma.

Metformina administrata in monoterapie nu produce hipoglicemie. Foarte rar asocierea cu sulfonilureice poate determina hipoglicemie.

Semnele acesteia pot fi: transpiratii, tremor, palpitatii, agitatie, bulimie, parestezii periorale, paloare, cefalee, somnolenta si alte tulburari ale somnului, anxietate, iritabilitate, miscari necontrolate, depresie. Incaz de hipoglicemie marcata se poate produce pierderea constientei.

Supradozaj

Nu s-a observat aparitia hipoglicemiei, chiar la doze de 85 g clorhidrat de metformina. Cu
toate acestea, in acest caz a aparut acidoza lactica. Dozele mari si prezenta factorilor de risc pot determina aparitia acidozei lactice, care trebuie tratata ca urgenta medicala intr-un serviciu de specialitate. Metformina se eliminacel mai eficient prin hemodializa. Se instituie tratament simptomatic: stabilizarea circulatiei, compensarea acidozei si combatereahipoxiei. Este necesara monitorizarea concentratiei plasmatice a metforminei si a lactatului. Concentratiile de metformina in eritrocite reprezintaun indicator bun al acumularii si al necesitatii repetarii procedurii de hemodializa.

Cum se pastreaza Diaformin

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine clorhidrat de metformina 850 mg si excipienti: celuloza microcristalina, povidona, crospovidona, XL, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Fabricant

Promedic S.R.L., Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Promedic S.R.L.
Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Septembrie 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului