Litera C

#prospect #medicament

Cordil 10, 20, 40 mg sr, comprimate retard

Prospect Cordil 10, 20, 40 mg sr, comprimate retard

Ce este Cordil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Nitrat organic care prin vasodilatatie corona-riana si periferica reduce presiunea sangelui si micsoreaza incarcarea cordului drept. La pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, izosorbidul dinitrat diminueaza tonicitatea venelor, scade tensiunea ventriculara si reduce congestia pulmonara. Reduce in mod semnifi-cativ numarul, durata si gravitatea crizelor anginoase.

Profilaxia si tratamentul de lunga durata al anginei pectorale.

Mod de administrare

Tratamentul trebuie individualizat in functie de reactivarea si reactivitatea pacientului. In general, se administreaza astfel: Cordil 10 si 20: 30 - 120 mg/zi in 2 - 4 prize. Cordil 40 SR: Doza medie este de 1 comprimat la 12 ore. Comprimatele nu vor fi sfaramate. La nevoie doza zilnica poate fi crescuta pana la 240 mg/zi. Se recomanda administrarea comprimatelor cu cel putin o ora inainte de masa.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate sau idiosincrazie la nitrati sau nitriti. Anemie severa, hemoragii cerebrale, glaucom, primele trei luni de sarcina.

Precautii

Se impun precautii la pacientii cu traumatisme craniene sau hipotensiune ortostatica. Prudenta in timpul sarcinii si alaptarii, in cazuri de hipotiroidism. Folosirea indelungata poate dezvolta toleranta la nitrati. Intreruperea medicatiei pentru o saptamana sau mai mult, urmata de reluarea ei, poate restabili eficienta.

Reactii adverse posibile

Poate aparea vasodilatatie cutanata cu roseata. Medicamentul poate provoca cefalee in primele zile de tratament, care de obicei dispare la continuarea terapiei. Scaderea dozelor si folosirea analgezicelor favorizeaza diminuarea cefaleei. Ocazional, pot aparea ameteli insotite de palpitatii, vertij, slabiciune cat si alte semne de ischemie cerebrala datorate hipotensiunii ortostatice. S-au semnalat in unele cazuri si dermatite exfoliative sau dermatite medicamentoase.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cordil 10 - un comprimat contine 10 mg izosorbid dinitrat. Cordil 20 - un comprimat contine 20 mg izosorbid dinitrat. Cordil 40 SR - un comprimat contine 40 mg izosorbid dinitrat, cu actiune prelungita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea