Colestyramin, pulbere

Prospect Colestyramin, pulbere

Compozitie

Colestiramina pulbere (cutie cu 500 mg).

Actiune terapeutica

Rasina anionica schimbatoare de ioni, scade concentratia colesterolului si acizilor biliari din plasma; combate anumite tipuri de diaree.

Indicatii

Hipercolesterolemie familiala si poligenica (eventual in asociatie cu acid nicotinic); prurit prin obstructie biliara partiala si ciroza biliara primara;diaree asociata rezectiei de ileon, bolii Crohn, vagotomiei, nevritei vagale diabetice, iradiatiei.

Doze si mod de administrare

Oral, dupa amestecare cu apa, lapte sau sucuri, la adult, pentru scaderea colesterolemiei, se incepe cu 4 g/zi, crescand progresiv pana la 16-32 g/zi (fractionat in 3-4 prize, la mese); pentru combaterea diareei aceleasi doze (sau mai putin); pentru inlaturarea pruritului 4-8 g/zi.

Contraindicatii

Obstructie biliara completa (este ineficace), hipoprotrombinemie, constipatie cronica; se va evita in timpul sarcinii. Colestiramina poate micsora absorbtia intestinala a unor medicamente: digitalice, diuretice tiazidice, tolbutamida, anticoagulante cumarinice, tiroxina, penicilina, tetracicline - acestea trebuie administrate cu cel putin o ora inainte sau 4 ore dupa rasina.

Precautii

Prudenta in soc, colaps, hemoragii cerebrale, traumatisme cerebrale, glaucom, cardiomiopatie obstructiva; nu se va intrerupe brusc trat.; asocieri cu agenti methemoglobinizanti, vasodilatatoare, antiHTA si diuretice, alcool; sarcina si alaptare; soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse

Relativ frecvent constipatie, dozele mari pot provoca diaree; uneori greata si neplacere epigastrica; tratamentul indelungat poate fi cauza de steatoree cu micsorarea absorbtiei vitaminelor liposolubile (se suplimenteaza, parenteral, vitaminele A, D si K).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului