Litera C

#prospect #medicament

Clorura de potasiu 74 ,56 mg/ml braun, concentrat pentru solutie perfuzabila

Prospect Clorura de potasiu 74 ,56 mg/ml braun, concentrat pentru solutie perfuzabila

Ce este Clorura de postasiu si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Clorura de potasiu este o solutie concentrata de clorura de potasiu.
Este utilizata pentru a va furniza o doza suplimentara de potasiu atunci cand aveti cu un deficit al acestei sari, atunci cand deficitul de potasiu este insotit de un exces de substante alcaline, daca aveti un nivel scazut de clorura in sange.

Mod de administrare

Cantitatea care urmeaza sa va fie administrata va fi calculata de catre medicul dumneavoastra, pe baza echilibrului dumneavoastra acido-bazic si a valorilor electrolitilor din sange.

Adulti si varstnici
Vi se va administra o cantitate de 2-3 ml solutie/kg corp si zi. In mod normal, viteza de perfuzare nu va depasi 0.3 ml solutie/ kg corp/ ora.

Copii
Doza depinde de necesitatile fiecarui pacient. Se recomanda sa nu se depaseasca doza zilnica de 2-3 ml /kg corp.

Pacientii cu stari de sanatate speciale
Medicul dumneavoastra va stabili doza in cazul modificarillor echilibrului acido-bazic al sangelui. De exemplu, daca aveti diabet zaharat si dezechilibre ale metabolismului glucozei sau daca vi se administreaza glucoza / insulina.

Daca ati utilizat mai mult Clorura de potasiu Braun decat trebuie
Este putin probabil sa vi se administreze o cantitate prea mare de medicament. Medicul dumneavoastra sau personalul medical va monitoriza administrarea.

Simptome
Supradozajul poate conduce la niveluri crescute de potasiu in sange si reactiile adverse enumerate mai jos. E posibil sa apara reactii adverse daca suferiti de o crestere a aciditatii sangelui (acidoza) sau afectiuni ale rinichilor.

Tulburari cardiovasculare:
- batai lente ale inimii sau blocaj cardiac
- modificari ale electrocardiogramei
- scaderea tensiunii arteriale
- redistribuirea sangelui circulant de la membre la cap si trunchi.

La nivelul muschilor si sistemului nervos:
- stare de slabiciune oboseala
- stari de confuzie
- senzatie de greutate a membrelor
- spasme musculare
- pierderea simturilor
- paralizie.

Tratament
In caz de supradozaj perfuzarea va fi oprita imediat si medicul dumneavoastra va va administra tratamentul necesar.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresati-va medicului dumneavoastra.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Clorura de potasiu Braun
- daca aveti un nivel prea mare de potasiu sau clor in sange (hiperkaliemie, hipercloremie)

- daca suferiti de orice boala sau afectiune care este frecvent asociata cu niveluri anormal de ridicate de potasiu in sange, cum ar fi: continut de apa scazut in corpul dvs. (deshidratare), insuficienta renala, boala Addison (o boala specifica a glandei suprarenale), paralizie periodica cauzata de o tulburare ereditara a metabolismului potasiului (sindromul GAMSTORP).

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Clorura de potasiu Braun
- daca functia inimii dvs. este sever afectata (cu limitarea activitatii fizice zilnice)
- daca luati sau vi se administreaza medicamente care reduc excretia de potasiu prin urina.

De exemplu, daca luati:
- medicamente pentru cresterea fluxului de urina (diuretice),
- substante care blocheaza efectele hormonilor suprarenali sau
- anumite medicamente pentru tensiune arteriala.
- daca luati sau vi se administreaza medicamente care pot afecta functia renala (de exemplu, medicamente care suprima procesele inflamatorii). Astfel, administrarea de Clorura de potasiu Braun va fi oprita in cazul in care functia renala se inrautateste in timpul tratamentului.

Medicul dumneavoastra va tine cont de aceste aspecte inainte si in timpul tratamentului cu Clorura de potasiu Braun.

Masuri de precautie suplimentare in timpul tratamentului
O tulburare a echilibrului de potasiu (nivelul de potasiu din sange e prea mare sau prea mic), poate duce la modificari ale electrocardiogramei (ECG). Prin urmare, electrocardiograma dumneavoastra va fi monitorizata.
Pe perioada in care vi se administreaza acest medicament nivelurile de electroliti din sange si echilibrul acido-bazic va vor fi monitorizate. Acest lucru va fi facut pentru a avea siguranta ca acestea sunt in limitele normale. Trebuie luate masuri de siguranta privind administrarea solutiei in vena, pentru a se evita deteriorarea tesutului.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
Medicul dumneavoastra va trebui sa se acorde atentie speciala in urmatoarele situatii:
Medicamente pentru tratamentul afectiunilor cardiace (glicozide cardiace, de exemplu, digoxina):
Efectele acestor medicamente se vor diminua atunci cand creste nivelul de potasiu din sange. Acestea vor avea efecte mult mai puternice (eventual cu batai neregulate ale inimii), atunci cand scade nivelul de potasiu din sange.

Medicamentele care determina scaderea excretiei de potasiu in urina:
Acest grup de produse farmaceutice include, unele medicamente pentru cresterea fluxului de urina (anumite diuretice), anumite medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (antihipertensive), medicamente imunosupresoare (de exemplu, tacrolimus, ciclosporina), medicamente pentru tratarea inflamatiilor, unele analgezice, utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru subtierea sangelui (de exemplu, heparina).

Administrarea solutiilor care contin potasiu impreuna cu acestea va duce la niveluri foarte ridicate de potasiu din sange. Acest lucru va poate afecta ritmul cardiac.
Suxametoniu (un agent ce induce relaxarea muschilor utilizat in anestezia generala):
Administrarea de potasiu, impreuna cu acesta va duce, de asemenea, la niveluri foarte ridicate de potasiu din sange. Acest lucru va poate afecta ritmul cardiac.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Pana in prezent nu exista privind riscurile utilizarii acestui medicament la femeile gravide sau femeile care alapteaza.

Sarcina
Medicul dumneavoastra va va administra aceasta solutie cu prudenta si doar atunci cand este absolut necesar.

Alaptarea
Medicul dumneavoastra va va administra aceasta solutie cu prudenta.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acest medicament nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clorura de potasiu Braun poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse pot aparea ca rezultat al supradozajului si/sau al unei viteze de perfuzare prea mari. Acestea corespund cu simptomele unui nivel ridicat de potasiu in sange. Frecventa lor e dependenta de doza.

Pot sa apara urmatoarele reactii adverse:
- acidoza (acumularea de substante acide in sange), niveluri crescute de clor in sange, batai neregulate ale inimii (rezultatul unor rate de administrare anormal de mari).

Alte reactii adverse
- greata.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Clorura de potasiu Braun

Nu utilizati Clorura de potasiu Braun dupa data de expirare inscrisa pe flacon si cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius. Produs pentru o singura utilizare. Odata deschise, recipientele trebuie aruncate dupa utilizare. Nu utilizati Clorura de potasiu Braun daca observati ca solutia este tulbure sau vedeti particule in solutie, sau daca recipientul ori sistemul de inchidere al acestuia prezinta semne vizibile de deteriorare.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este clorura de potasiu:
1 ml de solutie contine 74,56 mg de clorura de potasiu, ce corespunde la 1 mmol de potasiu si 1 mmol clorura.
Celalalt component este apa pentru preparate injectabile.

Ambalaj

Clorura de potasiu Braun este un concentrat folosit pentru prepararea unei solutii perfuzabile. A se dilua inainte de utilizare. A se administra prin perfuzie intravenoasa.
Este o solutie apoasa limpede, incolora.
Clorura de potasiu 74.5 mg/ml este disponibila in fiole din polietilena, cutie cu 20 flacoane a 20 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.
Flacoane din sticla sigilate cu dopuri de cauciuc, cutie cu 20 flacoane a 100 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

Fabricant

B. BRAUN MELSUNGEN AG,
Carl-Braun Strasse 1, 34212, Melsungen,
Germania.

Acest prospect a fost aprobat in August 2011.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului