Litera C

#prospect #medicament

Citosulfan, comprimate

Prospect Citosulfan, comprimate

Compozitie
Comprimate continand busulfan 2 mg (flac. cu 50 buc.).

Actiune terapeutica

Agent citotoxic antileucemic; actioneaza prin mecanism alchilant.

Indicatii

Leucemie granulocitara cronica (medicatie de ales); policitemia vera (indeosebi cazuri rezistente la radiofosfor si cu trombocitoza marcata), trombocitemie esentiala, mielofibroza (cazuri selectionate).

Mod de administrare

Oral, in leucemia granulocitara cronica, pentru inducerea remisiunii 0,06 mg/kg si zi (se poate administra intr-o singura doza), fara a depasi 4 mg (tratamentul se opreste cand numarul leucocitelor scade sub 25 000/mm3 si al trombocitelor sub 100 000/mm3, doza se creste daca raspunsul este necorespunzator dupa 3 saptamani de tratament); ca tratament de intretinere, obisnuit 0,5-2 mg/zi (doza se individualizeaza pentru a mentine leucocitele la 10-15 000/mm3).
In policitemia vera si trombocitemia esentiala, pentru inducerea remisiunii 4-6 mg/zi, pentru intretinere 2-4 mg/zi.
In mielofibroza 2-4 mg/zi, apoi doze de intretinere mai mici.

Reactii adverse
Deprimarea maduvei hematopoietice, anemie (controlul hematologic se face saptamanal la inceputul tratamentului si cel putin o data pe luna in timpul tratamentului de intretinere), hiperuricemie, uneori nefropatie uratica, supresie ovariana si amenoree, sterilitate, azoospermie, atrofie testiculara, hiperpigmentare cutanata; rareori greata, voma, diaree, foarte rar fibroza pulmonara; ca si alte anticanceroase are potential mutagen, embriotoxic si carcinogen.

Contraindicatii
Leucopenie si trombocitopenie; este incompatibil cu sarcina si alaptarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului