Ciloxan, solutie oftalmica

Prospect Ciloxan, solutie oftalmica

Ce este Ciloxan si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile la ciprofloxacina. Ulcere corneene cu: Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus (Grupul Viridans).
Conjunctivite bacteriene cu: Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae.

Otita externa difuza insotita de reactie inflamatorie puternica si pusee acute ale otitei medii cronice (aparitia unei secretii mucopurulente prin timpanul perforat - situatie in care cel mai frecvent microorganism implicat este Pseudomonas aeruginosa), alte infectii ale urechii cu germeni sensibili. Tratamentul se va efectua sub supravegherea unui medic specialist ORL.

Mod de administrare

Ulcere corneene: instilatii in sacul conjunctival al ochiului afectat - cate 2 picaturi la 15 minute in primele 6 ore, apoi 2 picaturi la intervale de 30 de minute pentru timpul ramas din prima zi de tratament. In a doua zi de tratament se administreaza doua picaturi in sacul conjunctival al ochiului afectat la fiecare ora. Din a treia pana in a paisprezecea zi, se administreaza doua picaturi in sacul conjunctival al ochiului afectat la intervale de patru ore. Tratamentul poate depasi 14 zile in cazul in care nu s-a produs reepitelizarea corneei. Conjunctivite bacteriene: una sau doua picaturi in sacul conjunctival la intervale de doua ore timp de doua zile si una sau doua picaturi la fiecare patru ore pentru urmatoarele cinci zile. Administrare auriculara. Se curata cu atentie conductul auditiv extern. Se recomanda ca in momentul administrarii, solutia sa fie la temperatura camerei sau a corpului pentru a evita stimularea vestibulara. Produsul se administreaza in conductul auditiv extern. Doza este de 3-4 picaturi de doua pana la patru ori pe zi sau mai frecvent in functie de necesitate. Pacientul se va aseza in clinostatism, pe partea opusa urechii afectate si va ramane in aceasta pozitie timp de 5-10 minute dupa administrare. In cazuri selectionate, dupa curatarea locala se poate insera in conductul auditiv de doua ori pe zi un tampon de vata impregnat cu Ciloxan solutie; tamponul poate ramane in conductul auditiv pana la urmatoarea administrare. In general durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 5-10 zile. In unele cazuri, tratamentul poate fi prelungit, daca flora locala este sensibila.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la ciprofloxacina sau la oricare dintre componentii produsului. Hipersensibilitate la chinolone.

Precautii

Atentie! Produsul este destinat exclusiv administrarii locale. Nu se injecteaza intraocular. La unii pacienti dupa administrare sistemica de chinolone s-au observat reactii severe de hipersensibilitate cu risc letal (soc anafilactic), care pot sa apara dupa prima doza. Unele reactii au fost insotite de colaps cardiovascular, pierderea constientei, furnicaturi, edem faringian sau facial, dispnee, urticarie si prurit. Numai cativa pacienti prezentasera in trecut reactii de hipersensibilitate. Reactiile anafilactice grave necesita tratament de urgenta cu adrenalina, masuri de resuscitare, inclusiv oxigenoterapie, administrare de lichide pe cale intravenoasa, antihistaminice, glucocorticoizi, amine presoare injectate intravenos, precum si monitorizare respiratorie, in functie de manifestarile clinice. Inainte de utilizarea oftalmica a solutiei Ciloxan, se vor indeparta lentilele de contact. Administrarea auriculara a produsului necesita urmarirea atenta a pacientului pentru a putea stabili in timp util daca sunt necesare alte masuri terapeutice. Ca si in cazul altor preparate antimicrobiene, utilizarea prelungita a ciprofloxacinei poate duce la proliferarea organismelor rezistente, inclusiv fungi, la nivelul ochiului sau a conductului auditiv extern. In cazul in care apare o suprainfectie se va initia tratamentul adecvat. Tratamentul cu ciprofloxacina va fi intrerupt daca se constata aparitia rash-ului cutanat sau altor semne de hipersensibilitate.

Sarcina si alaptarea

Ciloxan trebuie folosit in timpul sarcinii numai daca beneficiul potential pentru mama justifica riscul potential pentru fat. Nu se stie daca ciprofloxacina administrata local se excreta in laptele matern. Este cunoscut ca ciprofloxacina administrata oral se excreta in lapte la sobolan. La om, dupa administrarea orala a unei doze unice de 500 mg, s-a evidentiat prezenta substantei in laptele matern. Ca urmare, se vor lua masuri de precautie in cazul in care ciprofloxacina este administrata la femei care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Este necesara atentie in cazul eventualelor tulburari produse de afectiunea tratata sau de reactiile adverse ale produsului.

Copii: Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii la copiii cu varsta mai mica de un an.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente reactii adverse datorate acestui medicament au fost senzatia de arsura locala sau disconfort. Alte reactii adverse remarcate la mai putin de 10% dintre pacienti au fost: aparitia unor cruste, cristale sau scuame la marginea pleoapei, senzatie de corp strain, prurit, hiperemie conjunctivala si un gust neplacut dupa instilarea oculara. Alte reactii adverse aparute la mai putin de 1% dintre pacienti sunt: pete corneene, keratopatie/keratita, reactii alergice, edem palpebral, lacrimare, fotofobie, infiltrat cornean, greata, scaderea acuitatii vizuale. Trebuie luate in considerare si reactiile de hipersensibilitate.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un ml solutie oftalmica/solutie auriculara contine clorhidrat de ciprofloxacina 3,5 mg (echivalent cu ciprofloxacina baza 3 mg) si excipienti: clorura de benzalconiu, acetat de sodiu, manitol, acid acetic 6N, edetat disodic, acid clorhidric concentrat si hidroxid de sodiu pentru corectarea pH-ului, apa purificata.

Ambalaj

Cutie x 1 flacon x 5ml

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului