Litera C

#prospect #medicament

Celvapan, vaccin antigripal

Prospect Celvapan, vaccin antigripal

Ce este Celvapan si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Celvapan se administreaza prin injectare in muschiul umarului in doua doze, la un interval de cel putin trei saptamani. Cum actioneaza Celvapan? Celvapan este un vaccin. vaccinurile actioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Celvapan contine un virus numit A(H1N1)v care este cauza actualei pandemii. Virusul a fost inactivat inainte, astfel incat sa nu cauzeze nicio boala. Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste virusul inactivat ca fiind „strain” si produce anticorpi impotriva lui. Cand organismul este expus din nou la virus, sistemul imunitar va fi capabil sa produca anticorpi mai repede. Acest mecanism ajuta la protejarea impotriva bolii respective. virusurile utilizate in Celvapan sunt crescute in celule de mamifer („celule Vero”), spre deosebire de cele din alte vaccinuri antigripale, care sunt crescute in oua de gaina.

Celvapan este un vaccin care protejeaza impotriva gripei „pandemice”. Trebuie folosit numai pentru gripa A pandemica (H1N1) declarata oficial de Organizatia mondiala a sanatatii la 11 iunie 2009. O pandemie de gripa are loc cand apare o noua tulpina de gripa care se poate raspandi usor de la om la om deoarece oamenii nu au imunitate (protectie) impotriva ei. O pandemie poate afecta majoritatea tarilor si regiunilor din lume. Celvapan se administreaza conform recomandarilor oficiale. vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Celvapan nu se administreaza persoanelor care au avut o reactie anafilactica (reactie alergica severa) la oricare dintre componentele vaccinului sau la oricare dintre substantele prezente in vaccin in cantitati reziduale (foarte mici), cum ar fi formaldehida, benzonaza sau zaharoza. Totusi, ar putea fi justificata administrarea vaccinului la acesti pacienti in timpul unei pandemii, cu conditia sa existe echipament medical de reanimare.

Precautii

Vaccinul este prevazut numai pentru protectia impotriva gripei determinate de tulpinile similare A/California/07/2009 v(H1N1).
Este necesara precautie la administrarea acestui vaccin persoanelor cu antecedente de hipersensibilitate (altele decat aparitia de reactii anafilactice) la substanta(ele) activa(e) sau la oricare dintre excipienti sau la urmele de reziduuri existente in vaccin, de exemplu: formaldehida, benzonaza sau zahar.
In urma vaccinarii cu Celvapan au fost raportate reactii de hipersensibilitate, inclusiv reactii anafilactice. Aceste reactii au aparut atat la pacientii cu alergii multiple in antecedente, cat şi la pacientii fara alergii cunoscute.
Similar altor vaccinuri injectabile, tratamentul şi monitorizarea medicala adecvate trebuie sa fie disponibile imediat in cazul rar al aparitiei unei reactii anafilactice dupa administrarea vaccinului.
Vaccinarea va fi amanata la pacientii cu afectiuni febrile severe sau infectii acute.
in nicio situatie Celvapan nu trebuie administrat intravascular.
Nu exista date referitoare la administrarea Celvapan pe cale subcutanata. De aceea, personalul medical trebuie sa evalueze beneficiile şi riscurile potentiale ale administrarii vaccinului la persoane cu trombocitopenie sau cu alte tulburari de coagulare care ar contraindica administrarea injectabila
intramusculara, daca beneficiul potential nu depaşeşte riscul de sangerare.
Raspunsul la vaccin, prin formare de anticorpi, poate fi insuficient la pacientii cu deficit imunitar congenital sau dobandit.
Raspunsul protector poate sa nu fie obtinut pentru toate vaccinurile.
Nu exista date cu privire la siguranta, imunogenitate sau eficacitate care sa sustina posibilitatea de inlocuire a Celvapan cu alte vaccinuri v(H1N1).

Interactiuni medicamentoase

Nu exista date cu privire la administrarea Celvapan concomitent cu alte vaccinuri. Totuşi, daca se indica vaccinarea concomitenta cu un alt vaccin, injectarea trebuie sa fie efectuata in membre diferite.
Trebuie mentionat ca reactiile adverse care apar s-ar putea intensifica.
Raspunsul imunitar poate fi diminuat daca pacientul este supus unui tratament imunosupresiv.
Dupa vaccinarea antigripala, este posibil sa se obtina rezultate fals pozitive la testele serologice care utilizeaza metoda ELISA pentru detectarea anticorpilor fata de virusul imunodeficientei umane-1 (HIV-1), virusul hepatitei C si, mai ales, HTLV-1. in aceste cazuri, metoda Western Blot este negativa. Reactiile fals pozitive tranzitorii ar putea fi datorate unui raspuns prin formarea de IgM la vaccin.

Sarcina si alaptarea

Pana in prezent, nu exista date clinice cu privire la administrarea Celvapan la gravide. Datele provenite dupa vaccinarea gravidelor cu diverse vaccinuri sezoniere inactivate, fara adjuvant, nu sugereaza aparitia malformatiilor sau a toxicitatii asupra fatului sau nou-nascutului.
Studiile cu tulpinile de vaccin H5N1 (A/Vietnam/1203/2004 si A/Indonesia/05/2005) efectuate la animale nu indica toxicitate asupra functiei de reproducere.
Daca se considera necesara, poate fi luata in considerare utilizarea Celvapan in timpul sarcinii, tinand cont de recomandarile oficiale.
Celvapan poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Reactii adverse posibile

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Celvapan este durerea la locul de injectare.

Informatii suplimentare

Compozitie

Celvapan este un vaccin care se administreaza prin injectare. Acesta contine virusuri gripale care au fost inactivate (omorate). Celvapan contine tulpina de virus gripal numita A/California/07/2009 (H1N1)v.

Ambalaj

Vaccinul este o suspensie translucida, limpede pana la opalescenta.

O cutie cu 20 de flacoane multidoza (sticlăa de tip I) continand 5 ml suspensie (10 doze x 0,5 ml) cu dop (cauciuc bromobutilic).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului