Litera C

#prospect #medicament

Cefuroxima antibiotice, 750 mg / 1,5 g, pulbere pentru suspensie (i.m)/solutie injectabila (i.m, i.v.)

Prospect Cefuroxima antibiotice, 750 mg / 1,5 g, pulbere pentru suspensie (i.m)/solutie injectabila (i.m, i.v.)

Ce este Cefuroxima si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cefuroxim face parte din grupa: cefalosporine de generatia a doua

Cefuroxima Antibiotice este utilizata in tratamentul infectiilor cu germeni sensibili, cu diverse localizari: tract respirator, piele si tesut subcutanat, sistem osteoarticular, tract uro-genital, septicemii, meningite, peritonite. Cefuroxima este indicata si profilactic inaintea unor interventii chirurgicale cu risc.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Cefuroxima Antibiotice exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Cefuroxima Antibiotice se administreaza injectabil, intramuscular sau intravenos, de catre personal medical calificat.

Dozele, calea de administrare si durata tratamentului se vor alege in functie de gravitatea infectiei, de sensibilitatea germenului implicat si de starea pacientului.

Adulti: doza uzuala, in infectiile necomplicate este de 750 mg i.v./i.m.la 8 ore, iar in infectiile grave, 1,5 g i.v., la 8 ore sau la 6 ore.

Copii si sugari: 30-100 mg/kg/zi, in 3-4 doze

Nou-nascut: 30-100 mg/kg/zi, in 2-3 doze.

Pentru profilaxia infectiilor post-operatorii in chirurgie: 1,5 g la inductia anestezica, in perfuzie de 20-30 minute, urmate de alte doua doze de 750 mg i.m. dupa 8, respectiv 16 ore. in cazul interventiilor chirurgicale cardiace, pulmonare, esofagiene sau vasculare, se vor administra 1,5 g i.v. la inducerea anesteziei, apoi 750 mg i.m. de 3 ori pe zi, timp de 1-2 zile.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Cefuroxima Antibiotice

Luarea oricarui medicament in exces poate avea consecinte grave. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul.

Daca uitati sa utilizati Cefuroxima Antibiotice

Daca ati uitat o doza, trebuie sa vi se administreze medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, medicul poate sa v-o recomande doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata fara recomandarea medicului.

Daca incetati sa utilizati Cefuroxima Antibiotice

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Cefuroxima Antibiotice

Daca sunteti alergic la cefuroxima sau la alte cefalosporine.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Cefuroxima Antibiotice

-La pacientii alergici la peniciline se recomanda prudenta extrema (deoarece 5 - 10% prezinta reactivitate imunologica incrucisata pentru cefalosporine). La acesti pacienti tratamentul se initiaza sub supravegherea medicului, deoarece eventuala reactie alergica poate fi de mare gravitate. Reactiile de hipersensibilizare (anafilaxie) la peniciline sau cefalosporine pot fi grave si uneori fatale. In caz de aparitie a alergiei in timpul tratamentului, intrerupeti utilizarea cefuroximei si anuntati imediat medicul.

In cazul insuficientei renale, dozele se vor adapta in functie de clearance-ul creatininei. Este indicata supravegherea functiei renale in cursul tratamentului cu cefuroxima, in cazul asocierii acesteia cu antibiotice potential nefrotoxice sau cu diuretice de tip furosemid sau acid etacrinic.
Ca si in cazul altor antibiotice, utilizarea prelungita de cefuroxima poate determina selectarea germenilor rezistenti, ceea ce poate impune intreruperea tratamentului. Exceptional, in timpul tratamentului, poate sa apara diaree severa si persistenta; in acest caz se impune intreruperea administrarii antibioticului. Daca simptomatologia persista trebuie suspectata colita pseudomembranoasa. in aceasta situatie, diagnosticul se strabileste in urma efectuarii colonoscopiei si se recomanda instituirea tratamentului antibiotic specific.
Cefuroxima nu se va administra intravenos impreuna cu lidocaina. Lidocaina poate induce rezultate pozitive la testele anti-doping.
In cursul tratamentelor cu cefalosporine se poate observa pozitivarea testului Coombs.

Ca si alte cefalosporine, cefuroxima poate modifica rezultatele dozarii glucozei in urina prin metode neenzimatice, dar nu poate interactiona cu metodele enzimatice de tipul glucoz-oxidaza sau hexokinaza

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Daca luati acest medicament impreuna cu altele, se poate modifica modul lor de actiune. Consultati medicul in conditiile in care mai luati: alte antibiotice, diuretice, contraceptive orale, probenecid. Cefuroxima nu se va administra impreuna cu o solutie de bicarbonat de sodiu.

Utilizarea Cefuroxima Antibiotice cu alimente si bauturi

Nu se cunosc interactiuni intre cefuroxima si alimente sau bauturi.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti insarcinata sau alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cefuroxima Antibiotice nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Cefuroxima Antibiotice

Acest medicament contine sodiu (1,767 mmoli sodiu/ flaconul de 750 mg).

Tineti cont de acest lucru in conditiile in care trebuie sa urmati un regim cu consum redus de sare.

Reactii adverse posbile

Ca toate medicamentele, Cefuroxima Antibiotice poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Infectii si infestari:

-frecvente: in cazul administrarii prelungite, proliferarea unor germeni rezistenti (ex. Candida)

Tulburari hematologice si limfatice:

-frecvente: neutropenie, eozinofilie;

-mai putin frecvente: leucopenie, scaderea nivelului de hemoglobina, test Coombs pozitiv.

-rare: trombocitopenie;

-foarte rare: anemie hemolitica.

Tulburari ale sistemului imunitar:

-mai putin frecvente: eruptii cutanate maculopapuloase sau urticariene, prurit;

-rare: febra medicamentoasa;

-foarte rare: soc anafilactic, vasculita cutanata.

Tulburari gastro-intestinale:

-mai putin frecvente: greata, varsaturi, diaree;

-foarte rare: colita pseudomembranoasa (determinata de Clostridium dificile, poate aparea in cursul tratamentului sau dupa intreruperea acestuia)

Tulburari hepato-biliare:

-frecvente: cresterea tranzitorie a nivelului seric al enzimelor hepatice;

-mai putin frecvente: cresterea tranzitorie a nivelului bilirubinei;

(Cresterea tranzitorie a nivelelor serice ale enzimelor hepatice sau a bilirubinei este posibila in special la pacientii cu antecedente de afectiuni hepatice).

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:

-foarte rare: eritem polimorf, epidermoliza toxica, sindrom Stevens-Johnson.

Tulburari renale si ale cailor urinare:

-foarte rare: nefrita interstitiala acuta, cresterea creatininei serice si/sau a azotului ureic sanguin (BUN), precum si scaderea clearance-ului creatininei.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare:

-frecvente: reactii la locul de injectare, durere si tromboflebita. Aparitia tromboflebitei poate fi evitata intr-o mare masura injectand medicamentul lent (3-5 minute). La doze mari, aparitia durerii la locul de injectare intramusculara este foarte probabila. Totusi este putin probabil ca aceasta sa determine intreruperea tratamentului.

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, <1/10), mai putin frecvente (>1/1000, <1/100), rare (>1/10000,<1/1000) si foarte rare (<1/10000).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Cefuroxima Antibiotice

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original, ferit de lumina A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Cefuroxima Antibiotice dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati Cefuroxima Antibiotice daca observati semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cefuroxima Antibiotice 750 mg -Substanta activa este cefuroxima 750 mg. Cefuroxima Antibiotice 1,5 g -Substanta activa este cefuroxima 1,5 g.

Ambalaj

Cefuroxim se prezinta sub forma de pulbere alba sau aproape alba, higroscopica.

Cefuroxima Antibiotice 750 mg

Cutie cu 1 flacon din sticla incolora, capacitate 17 ml sau 15 ml, inchis cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru suspensie injectabila/solutie injectabila.

Cutie cu 100 flacoane din sticla incolora, capacitate 17 ml sau 15 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru suspensie injectabila/solutie injectabila.

Cutie cu 10 flacoane din sticla incolora, capacitate 17 ml sau 15 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru suspensie injectabila/solutie injectabila.

Cefuroxima Antibiotice 1,5 g

Cutie cu 1 flacon din sticla incolora, capacitate 17 ml sau 30 ml, inchis cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru suspensie injectabila/solutie injectabila

Cutie cu 50 flacoane din sticla incolora, capacitate 17 ml sau 30 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru suspensie injectabila/solutie injectabila.

Cutie cu 10 flacoane din sticla incolora, capacitate 17 ml sau 30 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru suspensie injectabila/solutie injectabila.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Antibiotice SA.,

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410, Iasi, Romania.

Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2012

Urmatoarele informatii sunt destinate numai medicilor si personalului medical:

Administrarea intra-musculara:

Pentru prepararea suspensiilor si solutiilor pentru administrare i.m se recomanda ca lichid de dilutie apa pentru preparate injectabile.

Pentru prepararea suspensiilor se recomanda utilizarea a cel putin 1 ml apa pentru preparate injectabile pentru fiecare 250 mg de cefuroxima. Se obtin suspensii cu o concentratie de 200-250 mg/ml. Suspensia se prepara prin agitarea timp de 5-10 secunde a pulberii de cefuroxima sodica cu apa pentru preparate injectabile. Se obtine o suspensie omogena de culoare alba.

Administrarea intravenoasa:

Pentru administrarea i.v. a medicamentului Cefuroxima Antibiotice-pulbere pentru suspensie /solutie injectabila se recomanda solutii de concentratii 15-125 mg/ml. Solutiile de cefuroxima cu concentratii mai mici de 70 mg/ml sunt hipotone. Pentru administrarea i.v. prin perfuzie se impune reconstituirea pulberii cu solutii compatibile cu administrarea parenterala.

Cefuroxima este compatibila cu: apa pentru preparate injectabile, solutia de clorura de sodiu 0,9%, solutia de glucoza 5% si 10%, solutia Ringer, solutia de lactat de sodiu 0,1M.

Solutiile reconstituite de Cefuroxima Antibiotice-pulbere pentru suspensie/ solutie injectabila sunt transparente si sunt incolore sau prezinta o coloratie slab galbuie de diferite intensitati in functie de concentratie si de lichidul de dilutie folosit. Variatii ale intensitatii culorii solutiilor nu indica modificari ale eficacitatii sau sigurantei produsului. Se recomanda administrarea imediat dupa reconstituire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gingivitele la feline

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare