Cefuroxima antibiotice, 250 mg / 500 mg, comprimate

Prospect Cefuroxima antibiotice, 250 mg / 500 mg, comprimate

Ce este Cefuroxima si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cefuroxima Antibiotice face parte din grupul de medicamente cunoscut sub denumirea de antibiotice beta-lactamice, cefalosporine si substante inrudite. Acest tip de antibiotice sunt asemanatoare penicilinei.

Cefuroxima este utilizata in tratamentul unor infectii determinate de bacterii sensibilie, cu urmatoarele localizari: tract respirator, tegumente, articulatii (boala Lyme), si la nivel uro-genital.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Cefuroxima Antibiotice exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este de 250 mg de doua ori pe zi (la 12 ore).

Durata tratamentului este cuprinsa intre 5-7 zile in functie de gravitatea si evolutia infectiei. Luati cefuroxima in timpul mesei, fara a mesteca sau zdrobi comprimatele.

Adulti si adolescenti peste 12 ani:

Majoritatea infectiilor raspund la doze de 250 mg de doua ori pe zi (la 12 ore).

In infectii urinare doza este de 125 mg de doua ori pe zi (la 12 ore). In pielonefrite: 250 mg de 2 ori pe zi.

O singura doza de 1 g este recomandata pentru tratamentul gonoreei necomplicate.

In infectiile cailor respiratorii inferioare de gravitate usoara-medie: 250 mg de 2 ori pe zi (la 12 ore).

In infectii grave de tract respirator inferior: 500 mg de 2 ori pe zi (la 12 ore).

In boala Lyme doza recomandata de cefuroxima este de 500 mg de 2 ori pe zi (la 12 ore), timp de 20 de zile.

Terapie secventiala:

Pneumonie: 1,5 g cefuroxima i.v sau i.m. de doua ori pe zi timp de 48-72 de ore, apoi 500 mg cefuroxima oral timp de 7 zile.

Acutizari ale bronsitelor cronice: 750 mg cefuroxima i.v. sau i.m. la 12 ore timp de 48-72 ore urmate de 500 mg cefuroxima oral pentru 5-7 zile.

Durata tratamentului atat parenteral cat si oral este determinata de severitatea infectiei si de starea clinica a pacientului.

Copii 5-12 ani (greutate corporala >20 kg):

Doza uzuala este de 125 mg la 12 ore sau 10 mg/kgc de doua ori pe zi (la 12 ore), fara a depasi 250 mg zilnic.

In otita medie posologia este de 15 mg/kgc de doua ori pe zi (la 12 ore), fara a depasi o doza zilnica maxima de 500 mg.

Varstnici si pacienti cu insuficienta renala:

Nu sunt necesare precautii speciale la pacienti cu insuficienta renala, aflati sub dializa sau la pacienti varstnici.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Cefuroxima Antibiotice

Luarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul.

Daca ati luat mai mult decat trebuia din acest medicament, discutati imediat cu medical dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital care are department de urgenta. Luati cu dumneavoastra cutia cu acest medicament pentru ca personalul medical sa stie exact ce medicament ati luat.

Supradozajul cu Cefuroxima Antibiotice poate determina aparitia convulsiilor. Hemodializa este utila in cazul supradozarii de cefuroxima.

Daca uitati sa utilizati Cefuroxima Antibiotice

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Este important sa nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Cefuroxima Antibiotice

Consultati medicul inainte de a intrerupe tratamentul cu cefuroxima. intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate determina reaparitia infectiei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Cefuroxima Antibiotice

-Daca sunteti alergic la cefuroxima, la alte cefalosporine sau la peniciline. Informati medicul sau farmacistul daca ati suferit in antecedente vreo astfel de reactie alergica.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Cefuroxima Antibiotice

-Daca suferiti de alergii la orice medicament. In cazul aparitiei alergiei in timpul tratamentului cu cefuroxima, intrerupeti utilizarea medicamentului si anuntati imediat medicul.

-in timpul tratamentului indelungat exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice. Acest lucru poate necesita intreruperea tratamentului cu cefuroxima.

-Daca sunteti sub dializa, deoarece dializa reduce nivelul seric al cefuroximei.

-Uneori, la administrarea antibioticelor, deci si a cefuroximei, poate surveni o afectiune foarte grava, numita colita pseudomembranoasa. Este important de considerat si acest diagnostic la pacientii care prezinta diaree dupa administrarea unui antibiotic. Anuntati medicul daca observati modificari in acest sens.

Acest medicament poate afecta rezultatele testelor de determinare a glucozei urinare,a testului Coombs si a creatininei.

In timpul tratamentului poate aparea o reactie acuta, febrila, care se rezolva de la sine, insotita de dureri de cap, dureri musculare si exacerbarea eruptiilor cutanate - reactia Jarisch-Herxheimer. Este rezultatul activitatii bactericide a cefuroximei asupra agentului determinant al bolii Lyme, spirocheta.

Borrelia burgdorferi.

Schimbarea tratamentului injectabil cu tratament oral se face doar daca se observa o imbunatatire clinica. Daca acest lucru nu este vizibil in 72 de ore de tratament injectabil, atunci tratamentul trebuie revizuit.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Daca luati acest medicament impreuna cu altele, se poate modifica modul lor de actiune. Consultati medicul in conditiile in care mai luati: alte antibiotice aminoglicozide, diuretice, medicamente care cresc pH-ul gastric, probenecid.

-Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Cefuroxima Antibiotice cu alimente si bauturi

Luati cefuroxima dupa masa, deoarece asa are loc o absorbtie optima a medicamentului.

Sarcina si alaptarea

Desi nu se cunosc efectele daunatoare asupra copilului nenascut, acest medicament trebuie administrat la femeile gravide doar daca este absolut necesar.

Acest medicament nu trebuie administrat femeilor care alapteaza, deoarece cantitati mici de substanta trec in laptele matern.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament, daca sunteti insarcinata sau alaptati

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cefuroxima poate determina aparitia ametelilor. tineti cont de acest lucru daca trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in timpul tratamentului cu cefuroxima.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, cefuroxima poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Nu s-a gasit o clasificare a reactiilor adverse in functie de frecventa de aparitie. Anuntati imediat medicul daca observati: reactii la nivelul pielii (eruptii, roseata, mancarimi), anafilaxie, reactii la nivel gastro-intestinal (lipsa poftei de mancare, dificultati la inghitit, dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, voma). Dupa tratament prelungit poate sa apara suprainfectie cu Candida albicans.

Alte reactii care pot aparea: febra medicamentoasa, boala serului, scaderea numarului de trombocite, scaderea numarului de globule albe si rosii, dureri de cap, ameteala, cresterea (tranzitorie) a nivelului seric al enzimelor hepatice, icter, hepatita, eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, necroliza toxica epidermoida (necroliza exantematica).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Cefuroxima Antibiotice

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Cefuroxima Antibiotice dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

-Substanta activa este cefuroxima sub forma de cefuroxima axetil.

Cefuroxima Antibiotice 250 mg, comprimate

Fiecare comprimat contine cefuroxima 250 mg sub forma de cefuroxima axetil.

Cefuroxima Antibiotice 500 mg, comprimate

Fiecare comprimat contine cefuroxima 500 mg sub forma de cefuroxima axetil.

Celelalte componente sunt:

Intragranular-celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ulei vegetal hidrogenat si extragranular-croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, ulei vegetal hidrogenat.

Ambalaj

Cefuroxima Antibiotice 250 mg, comprimate

Comprimate in forma de capsula, de culoare alba pana la aproape alba, inscriptionate cu "A33" pe una din fete.

Cefuroxima Antibiotice 500 mg, comprimate

Comprimate in forma de capsula, de culoare alba pana la aproape alba, inscriptionate cu "A34" pe una din fete.

Cutie cu un blister din PVC-Al-PA/Al a 10 comprimate. Cutie cu un blister din PVC-Aclar/Al a 10 comprimate.

Fabricant

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2012

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului