Cedax, 36 mg/ml, pulbere pentru suspensie orală

Prospect Cedax, 36 mg/ml, pulbere pentru suspensie orală

Ce este Cedax si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cedax (cefibuten) este utilizat in tratamentul infectiilor tactului respirator, urechilor si ale tactului urinar, determinate de anumite tipuri de bacterii. Cedax poate fi utilizat la adulti si copii cu varste peste 6 luni, conform recomandarilor medicului dumneavoastra.

Mod de administrare

Intotdeauna utilizati Cedax conform recomandarilor medicului dumneavoastra. Verificati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur.

Copiii cu greutatea peste 45 kg sau cu varste peste 10 ani, pot primi doza adultului de 400 mg sub forma de capsule sau suspensie. Pentru copiii mai mici, medicul va prescrie de obicei suspensia orala. Pentru suspensie, doza stabilita in mililitri (ml) va fi prescrisa in functie de greutatea corporala a copilului. Utilizati lingurita dozatoare furnizata, ce prezinta marcaje pentru 1,25 ml, 2,5 ml si 5 ml. Agitati bine suspensia inainte de masurarea fiecarei doze.

Asigurati-va ca luati acest medicament la aceeasi ora in fiecare zi si ca nu omiteti dozele. Pentru a elimina complet infectia, luati Cedax pe toata durata pe care medicul v-a prescris-o ca tratament chiar daca va simtiti mai bine dupa cateva zile. Nu depasiti doza recomandata.

Cedax a fost prescris numai pentru infectia dumneavoastra curenta. Nu dati medicamentul altor persoane si nu-l utilizati pentru alte infectii decat daca va recomanda medicul dumneavoastra.

Daca aveti impresia ca efectul Cedax este prea puternic sau prea slab, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Prepararea suspensiei: Daca este prescrisa forma de pulbere pentru suspensie orala a medicamentului si suspensia nu a fost preparata in farmacie, prospectul contine instructiuni pentru prepararea acasa. Agitati flaconul pentru a dispersa pulberea, apoi preparati suspensia conform instructiunilor.

Instructiuni pentru farmacist si pentru utilizator: adaugati un volum total de apa de 25 ml, in doua prize, cu ajutorul capacului dozator. Agitati flaconul dupa adaugarea fiecarei cantitati de apa, pentru umectarea si dizolvarea completa a pulberii.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Cedax

Dupa administrarea unei doze excesive, poate aparea o senzatie de arsura tranzitorie la nivelul nasului, uscarea mucoasei nazale si stranut. Pot aparea de asemenea insomnie, dureri de cap si tahicardie. in mod normal aceste simptome dispar la diminuarea dozei.

In cazul in care dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ati inghitit medicamentul din neatentie, este necesara supraveghere medicala.

Daca uitati sa utilizati Cedax

Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate. Daca uitati sa utilizati doza de medicament la timp, luati-o cat mai curand posibil, apoi reveniti la schema obisnuita de tratament.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Cedax:

- daca sunteti hipersensibil (alergic) la ceftibuten sau la oricare dintre celelalte componente ale Cedax.
- daca ati avut reactii alergice neobisnuite sau severe, cum sunt urticarie, respiratie suieratoare sau alte dificultati la respiratie, cand ati luat orice antibiotic de tipul penicilinelor sau a altor antibiotice betalactamice.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Cedax:

Spuneti medicului dumneavoastra:

- daca sunteti gravida sau alaptati;
- daca sunteti alergic la orice substanta, inclusiv medicamente, alimente sau conservanti, sau daca aveti astm bronsic;
- daca ati avut o afectiune renala, digestiva severa sau intestinala;
- daca sunteti diabetic (suspensia contine zahar).

Informati medicul sau incercati sa obtineti imediat asistenta medicala daca in timpul tratamentului cu acest medicament:

- dezvoltati o reactie alergica (cum ar fi stranut, dificultati la respiratie, respiratie suieratoare sau eruptii pe piele (eritem));
- apar varsaturi sau diaree severa;
- simptomele afectiunii de care suferiti nu se amelioreaza in decurs de cateva zile sau daca se agraveaza.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa informati medicul sau farmacistul daca luati anticoagulante orale sau daca ati luat recent orice alt medicament, chiar daca nu v-au fost prescrise. Daca luati un anticoagulant, medicul dumneavoastra va va testa periodic sangele si va va ajusta doza in functie de necesitati.

Utilizarea Cedax cu alimente si bauturi

Cedax suspensie se administreaza cu cel putin doua ore inainte de masa sau la o ora dupa masa.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicul dumneavoastra sau farmacistul pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cedax nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informatii importante privind unii dintre excipientii Cedax:

Suspensia contine zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, contactati medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.

La fel ca toate medicamentele, Cedax poate avea reactii adverse. Contactati imediat medicul dumneavoastra daca apare orice reactie pe care o considerati grava.

Reactii adverse posibile

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie:

- foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
- frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane);
- mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane);
- rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane);
- foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);
- cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactiile adverse care apar cel mai frecvent (apar la mai mult de 1 din 10 persoane) in timpul administrarii Cedax sunt: greata, diaree si dureri de cap. in general, aceste reactii adverse sunt usoare, nu interfera cu tratamentul si nu necesita ingrijire medicala.

Alte reactii adverse, raportate rar (apar la mai putin de 1 din 1 000 persoane) includ: reactie alergica caracterizata prin febra, eruptie eritematoasa (pete rosii pe corp), dureri articulare si glande tumefiate, indigestie sau senzatie de satietate, senzatie de arsura la stomac, ameteala.

Foarte rar (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane) au fost raportate: diaree moderata pana la severa, convulsii si rezultate anormale ale testelor de laborator.

De asemenea, dupa punerea pe piata a Cedax, au fost raportate rar sau foarte rar reactii adverse si modificari ale testelor de laborator, aceleasi ca si pentru orice alt antibiotic din aceeasi clasa, si care includ: reactii alergice ce pot necesita tratament de urgenta, manifestate prin senzatie de presiune in piept si respiratie dificila, tumefiere severa a pleoapelor, fetei, buzelor si/sau gatului (determinand dificultate la respiratie si umflare).

Alte reactii adverse ce pot necesita ingrijiri medicale sunt tumefierea mainilor si picioarelor, urticarie, piele sensibila la lumina, eruptie eritematoasa severa, mancarimi, intepaturi sau furnicaturi, vezicule la nivelul pielii sau descuamarea pielii, crampe ale stomacului si diaree cu sange, infectii, scaderea functiei renale (uneori chiar severa), anemie, sangerari; valori anormale ale rezultatelor de laborator pentru sange si urina, inclusiv glucoza si proteine in urina, scaderea functiei sistemului imunitar, scaderea numarului de globule rosii din sange.

Daca observati orice alte reactii adverse ce nu au fost mentionate in acest prospect, va rugam sa anuntati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Cum se pastreaza Cedax

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Suspensia reconstituita se poate pastra la frigider (2 grade Celsius - 8 grade Celsius), timp de pana la 14 zile.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este: ceftibuten dihidrat
Celelalte componente sunt:

Polisorbat 80, simeticona, guma Xantan, dioxid de siliciu coloidal, dioxid de titan (E 171), benzoat de sodiu, aroma de cirese, naturala si artificiala, zahar.

Ambalaj

Cedax 36 mg/ml pulbere de pentru suspensie orala este de culoare galben pal pana la galben inchis, care formeaza cu apa o suspensie de culoare galben pal.

Cutie cu un flacon de 30 ml continand pulbere pentru suspensie orala, lingurita dozatoare dubla, gradata la 45 mg, 90 mg si 135 mg si capac dozator gradat la 25 ml.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL. Bucharest Business Park, sos. Bucuresti-Ploiesti Nr.1A Cladirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucuresti, Romania

Fabricantul

S.I.F.I. Societa Industria Farmaceutica Italiana S.p.A.,

Via Ercole Patti, 36-95020 Lavinaio, Aci S. Antonio-Catania, Italia.

BIOLAB S.p.A:,

Via Bruno Buozzi, 2-20090 Vimodrone (MI), Italia

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Data ultimei verificari a prospectului Septembrie 2012.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea