Litera C

#prospect #medicament

Carbamazepin eel, comprimate

Prospect Carbamazepin eel, comprimate

Forma de prezentare
Cpr. 200 mg; ct. x 2 blist. x 10 cpr. (P-6L)


Indicatii
Epilepsie. nevralgie de trigemen sau de glosofaringian. psihoza naniaco-depresiva. Stari algice din neuropatia diabetica. Sindrom de abstinenta la alcoolici. Scleroza multipla.


Dozare si mod de administrare
Stabilirea dozei optime se va realiza prin monitorizarea concentratia plasmatice a carbamazepinei care trebuie mentinuta la 4-12 �g/ml, ceea ce corespunde unei doze zilnice de 400-1200 mg, fractionata in 3-4 prize. Doza max. zilnica este de 1600 mg. Dozele se stabilesc in functie de patologie. Tratament se incepe cu doze mici. Doza initiala se creste lent, panala atingerea dozei eficace terapeutic si apoi se continua cu doza de intretinere. Durata tratament se stabileste in functie de natura afectiunii si reactivitatea individuala. La pacientii cu afectiuni cardio-circulatorii severe, afectiuni hepatice si renale ca si la varstnici se recomanda reducerea dozelor. La copii, dozele folosite se stabilesc in functie de varsta si greutate corporala. Preparatele retard nu se adm. copiilor sub 6 ani.


Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare din componentele produsului sau la antidepresive triciclice. baV. Antecedente de hipoplazie medulara. Porfirie acuta intermitenta. afectiuni hepatice grave.
Asocierea cu saquinavir.


Atentionari si precautii speciale
Afectiuni hematologice; tulburari ale metabolismului sodic; insuficienta cardiaca, IH, insuficienta renala; sarcina si alaptare. Nu se recomanda adm. la pacientii cu crize de absenta. Se recomanda monitorizarea functiei hematopoietica, hepatica si renala. La pacientii cu afectiuni cardiovasculare severe, afectiuni hepatice sau renale, ca si la varstnici, se recomanda reducerea dozei. Administrarea trebuie intrerupta daca apar reactii alergice cutanate, simptome asemanatoare gripei, alterarea functiei hepatice si febra, angina si/sau modificari ale hemogramei. Prudenta la pacientii cu glaucom si retentie de urina. Consumul bauturilor alcoolice trebuie evitat.


sarcina si alaptare
Prudenta in perioada de sarcina si alaptare; tratament trebuie mentinut cu doze cat mai reduse posibil.
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule
Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.


Reactii adverse
La inceputul tratament: vertij, cefalee, ataxie, somnolenta, fatigabilitate, diplopie, greata, varsaturi, diaree sau constipatie. In timpul tratament cronic: snc: vertij, somnolenta, sedare, oboseala, ataxie, stari depresive, comportament agresiv, dificultati de gandire, halucinatii si tinitus, miscari involuntare, fasciculatii musculare sau nistagmus, tulburari de vorbire, parestezii, astenie musculara, nevrite periferice, pareze ale membrelor inferioare si modificari ale gustului. Ochi: conjunctivita, tulburari de vedere tranzitorii, tulburari de acomodare, diplopie, opacifierea cristalinului.
Aparat locomotor: artralgii, dureri sau contracturi musculare. Tegumente si mucoase: reactii alergice cutanate cu sau fara febra, urticarie, dermatita exfoliativa, sindromul Lyell, fotosensibilitate, eritem exsudativ multiform si nodos, sindromul Steven-Johnson, purpura, LED, alopecie, diaforeza si vasculite.
Sistem circulator si limfatic: leucocitoza, eosinofilie, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza, anemia aplastica, limfadenopatia, splenomegalia. Tract gastro-intestinal: inapetenta, uscaciunea gurii, greata, voma, diaree si constipatie, dureri abdominale, stomatita, gingivita, glosita, pancreatita. Ficat si cai biliare: modificarea valorilor testelor hepatice, icter, hepatita.
Metabolism si hormoni: hiponatremie, reducerea calcemiei, ginecomastie si galactoree, modificarea parametrilor functionali tiroidieni.
Aparat respirator: hipersensibilitate la nivel pulmonar cu febra, dispnee, congestii pulmonare ai fibroze.
Aparat uro-genital: proteinurie, hematurie, oligurie; izolat IR, disurie, polachiurie, retentie urinara, disfunctii sexuale.
Aparat cardio-vascular: bradicardie, tulburari de ritm si agravarea cardiopatiei ischemice, BAV, uneori sincope si hipo- sau hipertensiune arteriala, vasculita, tromboflebita si tromboembolie. Reactii de hipersensibilitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea