Litera C

#prospect #medicament

Calciu-d3 masticabil, comprimate masticabile

Prospect Calciu-d3 masticabil, comprimate masticabile

Ce este Calciu - D3 masticabil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Calciu D3 Plus sunt comprimate masticabile care contin calciu si vitamina D3, ambele substante ajutand la formarea oaselor. Calciu D3 Plus se utilizeaza pentru prevenirea si tratarea carentelor de calciu si vitamina D in randul varstnicilor si drept supliment pentru tratamentul specific al osteoporozei.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Calciu D3 Plus exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este un comprimat administrat de doua ori pe zi. Comprimatele pot fi mestecate sau supte.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Calciu D3 Plus

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Calciu D3 Plus, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca uitati sa utilizati Calciu D3 Plus

Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Calciu D3 Plus:

- daca aveti cantitati foarte mari de calciu in sange sau in urina.
- daca aveti pietre la rinichi din cauza acumularii de calciu.
- daca aveti cantitati foarte ridicate de vitamina D in sange.
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la calciu, vitamina D sau la oricare dintre celelalte componente ale Calciu D3 Plus.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Calciu D3 Plus:

- Daca urmati un tratament de lunga durata. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
- Daca prezentati functie alterata a rinichiului sau tendinta ridicata de formare a pietrelor la rinichi. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
- Daca aveti sarcoidoza (o afectiune a sistemului imunitar care poate conduce la cresterea cantitatilor de vitamina D din organism). Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
- Daca sunteti imobilizat si aveti osteoporoza. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
- Daca vi se administreaza alte medicamente care contin vitamina D. Dozele suplimentare de calciu si vitamina D trebuie luate sub atenta supraveghere medicala.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Carbonatul de calciu poate interfera cu absorbtia medicamentelor care contin tetraciclina daca acestea sunt administrate in acelasi timp. De aceea, medicamentele care contin tetraciclina trebuie utilizate cu cel putin 2 ore inainte sau la 4-6 ore dupa administrarea Calciu D3 Plus.

Medicamentele care contin bifosfonati trebuie sa fie utilizate cu cel putin o ora inainte de administrarea Calciu D3 Plus.

Calciul poate reduce efectul levotiroxinei. De aceea, levotiroxina trebuie sa fie administrata cu cel putin patru ore inainte sau cu patru ore dupa Calciu D3 Plus.

Efectul antibioticelor din grupa chinolonelor poate fi redus daca acestea sunt administrate simultan cu calciul. Antibioticele din grupa chinolonelor trebuie administrate cu doua ore inainte sau cu sase ore dupa administrarea Calciu D3 Plus.

Alte medicamente care pot influenta sau pot fi influentate de Calciu D3 Plus sunt: diureticele tiazidice si glicozidele cardiace.

Utilizarea Calciu D3 Plus cu alimente si bauturi

Calciu D3 Plus poate fi administrat impreuna cu sau fara alimente si bauturi.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

In timpul sarcinii, aportul zilnic nu trebuie sa depaseasca 1500 mg calciu si 600 UI vitamina D, deoarece supradozele pot avea reactii adverse asupra fatului. In cazul in care sunteti gravida, puteti utiliza Calciu D3 PLUS pentru tratarea unor carente de calciu si vitamina D.

In timpul perioadei de alaptare, puteti utiliza Calciu D3 Plus, insa trebuie luat in considerare faptul ca substantele active ale Calciu D3 Plus trec in laptele matern atunci cand copilului i se administreaza doze suplimentare de vitamina D.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au realizat studii referitoare la efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Un astfel de efect este putin probabil.

Informatii importante privind unele componentele ale Calciu D3 Plus

Calciu D3 Plus contine aspartam (E951), o sursa de fenilalanina. Acesta poate fi periculos pentru persoanele care au fenilcetonurie. Comprimatele Calciu D3 Plus contin sorbitol (E420), izomalt (E953) si sucroza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, contactati medicul inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Calciu D3 Plus poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti)

Dozele ridicate pot duce la aparitia de cantitati excesive de calciu in sange sau urina.

Reactii adverse rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti)

Constipatie, flatulenta, greata, dureri abdominale si diaree.

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti)

Mancarime, eruptie trecatoare pe piele si dispepsie. Sindromul lapte-alcalin (denumit de asemenea sindromul Burnett, care se manifesta de obicei numai atunci cand sunt administrate cantitati foarte mari de calciu), ale carui simptome sunt nevoia frecventa de a urina, durerile de cap, pierderea poftei de mancare, greata sau varsaturile, oboseala sau slabiciunea neobisnuita, alaturi de cantitatile ridicate de calciu din sange si afectarea rinichiului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active dintr-un comprimat sunt:

Carbonat de calciu 1250 mg (echivalentul a 500 mg calciu)
Colecalciferol (vitamina D3 ) 400 UI (10 micrograme)

Celelalte componente sunt:

- sorbitol (E420), povidona, izomalt (E953), aroma (lamaie), stearat de magneziu, aspartam (E951), mono si digliceride ale acizilor grasi, tocoferol, sucroza, amidon modificat din porumb, trigliceride cu lant mediu, ascorbat de sodiu si dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Ambalaj

Calciu D3 Plus sunt comprimate masticabile de culoare alba, de forma rotunda, convexe. Marimi de ambalaj:

Flacon din plastic: cu 20, 30, 50, 60, 90, 100, 120, 168 si 180 comprimate masticabile. Cutie cu blistere: 20, 30, 50, 50 x 1 (unitate dozata), 60, 90, 100, 120, 168 si 180 comprimate masticabile.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

TAKEDA NYCOMED AS
Drammensveien 852, P.O. Box 205, N – 1372 Asker
Norvegia

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2012.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea