Cal-d-vita, comprimate

Prospect Cal-d-vita, comprimate

Ce este CAL-D-VITA si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cal-D-Vita este folosit:

- pentru prevenirea si tratamentul osteoporozei, afectiune in care oasele devin fragile si tind sa se fractureze usor. Femeile, varstnicii, fumatorii si consumatorii de alcool in cantitati mari sunt cei mai expusi la osteoporoza.

- ca supliment in cazul unei nevoi crescute de calciu si vitamina D, ca de altfel si in prevenirea deficientelor (cure de slabire, vindecarea fracturilor).

Mod de administrare

Pentru stabilirea modului de administrare al produsului adresati-va medicului.

Doza recomandata este de 1-2 comprimate efervescente Cal-D-Vita pe zi. in cazul unei doze zilnice de 2 comprimate, acestea se administreaza in doua prize dimineata şi seara. Comprimatul se dizolva intr-un pahar cu apa umplut pe jumatate. Se administreaza pe cale orala, numai adultilor.

In cazul in care considerati ca efectul este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului sau farmacistului.

Daca ati utilizat mai multe comprimate efervescente Cal-D-Vita decat ar trebui

In cazul intoxicatiei acute apare hipercalciurie si hipercalcemie manifestate prin: greata, voma, polidipsie, poliurie, constipatie.

Supradozajul cronic cu vitamina D3 poate conduce la dezvoltarea calcificarilor vasculare si tisulare datorita hipercalcemiei. Tratament:

Se intrerupe tratamentul cu calciu si vitamina D si se rehidrateaza pacientul. Daca ati uitat sa utilizati Cal-D-Vita

Daca ati uitat sa luati o doza, nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Cal-D-Vita:

Cal-C-Vita nu trebuie folosit in urmatoarele cazuri:

- hipersensibilitate la oricare dintre constituenti;
- in cazul prezentei excesive de calciu in sange si urina
- litiaza calcica;
- imobilizare pe termen lung insotita de hipercalciurie si/sau hipercalcemie;
- fenilcetonurie (datorita prezentei aspartamului care este metabolizat in fenilalanina);
- intoleranta la fructoza (datoita prezentei sorbitolului).

Precautii

Anuntati medicul sau farmacistul daca suferiti de alta afectiune, sunteti alergic sau primiti concomitent alta medicatie (inclusiv medicamente care se pot cumpara fara prescriptie medicala).

In timpul tratamentului pe termen lung cu Cal-D-Vita, trebuie urmarita concentratia plasmatica si urinara de calciu, iar functia renala trebuie monitorizata prin determinarea nivelului creatininei. Monitorizarea este importanta in special la varstnici si la pacientii care sunt tratati concomitent cu glicozide tonicardiace, diuretice tiazidice. In caz de hipercalcemie sau functie renala afectata, se reduce doza sau se intrerupe tratamentul. Se recomanda reducerea dozei sau intreruperea temporara a tratamentului in cazul in care concentratia calciului urinar depaseste 7,5 mmoli/24 ore (300 mg/24 ore).

-Se recomanda prudenta in cazul administrarii concomitente a Cal-D-Vita cu bifosfonati, tetracicline, saruri de fier.

-Trebuie luat in considerare continutul de vitamina D (400 U.I.) al unui comprimat Cal-D- Vita, atunci cand se prescriu alte medicamente ce contin vitamina D. Administrarea suplimentara de vitamina D si calciu necesita supraveghere medicala. In aceste conditii, se recomanda monitorizarea saptamanala a calciului seric si urinar.

-Se recomanda administrarea cu precautie a Cal-D-Vita in cazul pacientilor cu sarcoidoza, datorita riscului de crestere a metabolismului vitaminei D in metabolitii activi corespunzatori. Si in acest caz trebuie monitorizata concentratia plasmatica si urinara a calciului.

-Pacientii cu insuficienta renala prezinta afectarea metabolismului vitaminei D, iar in cazul in care primesc colecalciferol trebuie monitorizat bilantul fosfocalcic.

-Comprimatele efervescente Cal-D-Vita contin 80,4 mg sorbitol si 6 mg sucroza, echivalent cu 1,3 KJ si de aceea Cal-D-Vita poat fi recomandat pacientilor cu diabet zaharat.

-Comprimatele efervescente Cal-D-Vita contin 98 mg sodiu, motiv pentru care Cal-D-Vita nu trebuie recomandat pacientilor care urmeaza un regim desodat.

Tratametul combinat cu calciu si vitamina D la pacientii cu imobilizare prelungita nu trebuie utilizat decat in cazul remobilizarii acestora.

Interactiuni medicamentoase

Anumite alimente precum taratele, painea integrala, cerealele, daca sunt ingerate in cantitati mari pot interfera cu absorbtia de calciu. Cantitatile mari de alcool, cafeina sau tutun reduc absorbtia calciului. Anumite medicamente precum antiacidele, antibioticele, hormonii, pot diminua cantitatea de calciu si/sau vitamina D din sange. Cereti sfatului medicului pentru a sti daca medicamentele pe care le luati pot interfera cu absorbtia calciului si ce masuri puteti lua (de exemplu ce interval trebuie sa existe intre administrarea dozelor).

Pentru a evita interactiuni intre medicamente, trebuie ca intotdeauna sa informati medicul sau farmacistul despre orice alt tratament pe care il urmati, in special cu: digitalice, tetracicline, vitamine D, fluorura sodica, bifosfonati, diuretice, antiepileptice, corticosteroizi.

Sarcina si alaptarea

Acest medicament se poate administra in timpul sarcinii si al alaptarii, dar nu trebuie depasita doza zilnica de 1500 mg calciu si 600 U.I. vitamina D3. Daca sunteti gravida sau alaptati, cereti intotdeauna sfatul medicului in privinta administrarii acestui medicament.

Sarcina

Supradozajul colecalciferolului trebuie evitat in timpul sarcinii:

-la animale, supradozajul de vitamina D in impul gestatiei s-a dovedit a avea efect teratogenic. -supradozajul de vitamina D trebuie evitat la femeile gravide deoarece la acestea, hipercalcemia prelungita poate avea urmatoarele efecte asupra copilului: retard fizic si mental, stenoza aortica supravalvulara sau retinopatie. S-au raportat, insa, mai multe cazuri in care femeile gravide tratate cu doze mari de vitamina D, datorita faptului ca sufereau de hipoparatiroidism, au dat nastere la copii fara malformatii.

Alaptarea

Se recomanda evitarea administrarii acestui produs la femei, in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Au fost raportate reactii adverse de tipul:

- hipercalciurie si, in mod exceptional, hipercalcemie in cazul tratamentului prelungit cu doze mari;
tulburari gastrointestinale: constipatie, flatulenta, greata, durere epigastrica, diaree. Adresati-va medicului sau farmacistului in cazul in care apar reactii adverse care nu sunt mentionate in prospect.

Cum se pastreaza Cal-D-Vita

Cal-D-Vita, comprimate efervescente

Substantele active sunt calciu 600 mg sub forma de carbonat de calciu 1500 mg si colecalciferol1 400 U.I.(Vitamina D3) sub forma de concentrat de colecalciferol pulbere 8 mg. Excipienti: acid citric anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol, aroma de portocale PERMASEAL 10401-712, acid fumaric, clorura de sodiu, P-caroten 1% CWS (E160 a)3, betanina (E162) (din sfecla rosie), aspartam, acesulfam de potasiu, macrogol 6000, esteri ai acizilor grasi cu zaharul.

1. Contine si a-tocoferol, gelatina din peste, grasimi alimentare si amidon de porumb; la cantitatea declarata se aplica supradozarea de 10%.

2. Contine aroma lichida concentrata adsorbita pe suport de maltodextrina si guma arabica.

3. Colorantul contine si si a-tocoferol, ascorbat de sodiu, grasimi alimentare, guma arabica, zahar, dextrina.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat efervescent contine calciu 600 mg sub forma de carbonat de calciu 1500 mg si colecalciferol 400 U.I. sub forma de concentrat de colecalciferol pulbere 8 mg. Cal-D-Vita se prezinta sub forma de comprimate efervescente.

Ambalaj

Cutie cu un tub de polipropilena a 10 comprimate efervescente.

Fabricant

Laboratoires Roche Nicholas SA, Franta.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Laboratoires Roche Nicholas S.A.,

33, rue de l'Industrie, 74240 Gaillard, Franta.

Data ultimei verificari a prospectului Februarie, 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului