Litera B

#prospect #medicament

Betadine, unguent

Prospect Betadine, unguent

Ce este Betadine, unguent si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ovule: vaginite acute si cronice, infectii mixte, specifice si nespecifice (Gardnerella, Trichomonas, Candida). Pregatirea preoperatorie. Solutie: dezinfectia pielii si mucoaselor; tratamentul plagilor aseptice, infectiilor cutanate bacteriene si fungice; dezinfectia preoperatorie corporala totala sau partiala. Sapun: dezinfectia mainilor; igiena personalului medical si auxiliar; in laboratoare dupa contactul cu exsudate si secretii; asepsia preoperatorie a mainilor. Unguent: arsuri, rani septice si aseptice, ulcere trofice, escare si alte infectii cutanate si dermatoze suprainfectate.

Mod de administrare

Un ovul pe zi, 7-14 zile, profund in vagin, seara la culcare; se pot administra 2 ovule/zi si pentru o perioada mai lunga. Preoperator, un ovul pe zi, cateva zile inainte de operatie. Solutia nediluata, sau in dilutie de 1/10 in functie de aplicatie. Pentru trat. ranilor, arsurilor, infectiilor cutanate si ale mucoaselor - dilutie 1/10; pentru baile preoperatorii - dilutie 1/100 (expunere minimum 2 minute). Dilutiile se prepara ex tempore. sapunul se foloseste numai nediluat; pentru practica medicala curenta 5 ml, minim 1 minut, cu clatire abundenta cu apa calda; preoperator 10 ml timp de 2,5 minute; operatia se repeta dupa spalarea abundenta a mainilor cu apa sterila (in total 20 ml polividona 5 min). Unguentul: pe tegumente curate si uscate.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Betadine

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la povidona, iod sau la oricare dintre celelalte componente ale Betadine;
- utilizarea repetata sau pe termen lung la pacientii cu afectiuni tiroidiene (incluzand asa-numita gusa nodulara coloidala, gusa endemica si tiroidita Hashimoto);
- inainte si dupa tratamentul cu iod radioactiv, scintigrafie;
- dezinfectarea materialului medico-chirurgical;
- in inflamatii ale pielii asemanatoare herpesului (dermatite herpetiforme Duhring);
- daca sunteti in trimestrul doi si trei de sarcina (pentru tratamentul pe termen lung);
- daca alaptati (pentru tratamentul pe termen lung);
- la nou-nascuti si sugari cu varsta pana la 6 luni (numai daca este absolut necesar, fiind recomandata monitorizarea functiei tiroidiene).

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Betadine

- daca aveti tulburari ale tiroidei, mai ales daca sunteti in varsta;
- daca aveti insuficienta renala si utilizati Betadine in mod repetat;
- evitati sa utilizati Betadine impreuna cu litiu;
- dupa un tratament de lunga durata cu Betadine trebuie sa efectuati teste pentru functia tiroidei;
- nu utilizati Betadine repetat si timp indelungat.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, mai ales urmatoarele..

- litiu; evitati utilizarea concomitenta;
- antiseptice care contin mercur, saruri de argint, taurolidina sau peroxid de hidrogen si solutie alcoolica de acid benzoic poate reduce efectul ambelor substante;
- iodul absorbit prin pielea intacta sau lezata poate sa interfere cu rezultatele unor teste ale functiei tiroidiene;
- iod povidona poate determina rezultate fals pozitive la anumite teste diagnostice cum sunt: detectarea sangerarilor fecale oculte, sangelui in urina si determinarea glucozei in urina.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu utilizati Betadine timp indelungat in timpul trimestrului doi si trei de sarcina si in timpul alaptarii, deoarece poate afecta negativ copilul nenascut, respectiv sugarul.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Betadine nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Betadine poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Rare: reactii de hipersensibilitate cum sunt dermatite de contact manifestate prin modificari psoriaziforme, eritem, urticarie si vezicule. Daca apar astfel de reactii, tratamentul trebuie intrerupt. Iod-povidona coloreaza tegumentele in brun, culoare care se elimina usor prin spalare cu apa. Tratamentul indelungat sau aplicarea iod povidonei pe suprafete intinse de plagi si arsuri severe poate sa determine aparitia simptomelor supradozajului.

Tulburari endocrine

Utilizarea prelungita si repetata de iod-povidona poate sa determine o supraincarcare cu iod, determinand afectarea tiroidei: hipotiroidism sau hipertiroidism, mai des la pacientii cu afectiuni tiroidiene preexistente.

La sugarii ai caror mame au fost tratate cu iod in timpul sarcinii au aparut hipotiroidism sau gusa neonatala.

Tulburari renale si ale cailor urinare

Afectarea functiei renale si insuficienta renala acuta.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Betadine, unguent

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Betadine dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este iod povidona. Un gram unguent contine iod activ 10 mg sub forma de iod povidona 100 mg.

- Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, macrogol 400, macrogol 1000, macrogol 1500, macrogol 4000, apa purificata.

Ambalaj

Betadine se prezinta sub forma de unguent omogen, de culoare brun inchis, cu miros slab de iod. Este ambalat in cutii cu un tub din Al continand 20 g unguent.

Fabricant

Egis Pharmaceuticals PLC,
Matyas kiraly ut 65 Kormend H-9900, Ungaria
(sub licenta MUNDIPHARMA AG, Basel, Elvetia).

Acest prospect a fost revizuit in Martie 2015

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului