Prospect Benefix

Ce este Benefix� si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Benefix este un medicament care contine factor IX de coagulare, produs prin tehnologie de recombinare. Pacientii cu hemofilie B (boala Christmas) au un deficit de factor IX de coagulare.
BeneFIX actioneaza prin substitutie de factor IX la pacientii cu hemofilie B, pentru ca sangele acestora sa se poata coagula.
BeneFIX este utilizat pentru tratamentul si prevenirea (profilaxia) sangerarilor la pacientii cu hemofilie tip B (deficit congenital de factor IX).

Substanta activa continuta de Benefix, nonacog alfa, este un factor proteic de coagulare a sangelui.In organism, factorul IX este una din substantele cu rolin coagularea sangelui (formarea de cheaguri). Pacientii cu hemofilie B au lipsa factorul IX, ceea ce cauzeaza probleme de coagulare a sangelui, cum ar fi sangerarea la nivelul articulatiilor, muschilor sau organelor interne. Benefix este utilizat pentru a suplini lipsa factorului IX. Acesta corecteaza deficienta de factor IX si mentine afectiunea hemoragica sub control temporar. Nonacog aclfa nu se extrage din sange uman, ci se produce printr-o metoda cunoscuta sub denumirea de „tehnologia ADN-ului recombinant”: este creat de o celula care a primit o gena (ADN) care o face capabila sa produca factorul IX de coagulare uman.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna BeneFIX exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra stabileste doza de BeneFIX pe care o veti utiliza. Aceasta doza, precum si durata tratamentului, depind de necesitatile dumneavoastra privind tratamentul de substitutie cu factor IX, precum si de parametrii farmacocinetici (indice de recuperare si timp de injumatatire plasmatica), care trebuie verificate periodic. Este posibil sa observati o modificare a dozei pe care o primiti, la trecerea de la un medicament care contine factor IX derivat din plasma la BeneFIX.
Este posibil ca pe parcursul tratamentului medicul dumneavoastra sa decida modificarea dozei de BeneFIX pe care o utilizati.

Reconstituire si mod de administrare
Procedurile de mai jos sunt prezentate ca referinte pentru reconstituirea si administrarea BeneFIX. Pacientii trebuie sa urmeze procedurile specifice de punctie venoasa indicate de medic. Spalati-va intotdeauna pe maini inainte de a efectua procedurile de mai jos: Pe durata procedurii de reconstituire trebuie folosita o tehnica aseptica (aceasta insemnand asigurarea curateniei si lipsa microorganismelor contaminante).

Reconstituire:
BeneFIX se administreaza in perfuzie intravenoasa (IV), dupa reconstituire cu apa pentru preparate injectabile (solvent).
1. Lasati flaconul cu pulbere liofilizata BeneFIX si solventul sa atinga temperatura camerei.
2. Inlaturati capsa metalica a flaconului cu concentrat BeneFIX si pe al celui de solvent, pentru a expune portiunea centrala a dopurilor de cauciuc.
3. Stergeti partea superioara a ambelor flacoane, cu unul dintre tampoanele cu alcool furnizate sau o alta solutie antiseptica si asteptati sa se usuce.
4. Indepartati capacul de protectie transparent de pe capatul scurt al acului dublu steril si introduceti acest capat al acului in flaconul cu solvent, prin centrul dopului.
Nota: flaconul cu solvent trebuie asezat pe o suprafata plana, de exemplu o masa, iar acul trebuie introdus vertical, adica perpendicular pe suprafata dopului.
5. Indepartati capacul colorat de protectie de pe capatul lung al acului dublu steril. Rasturnati flaconul cu solvent si, pentru a reduce la minim cantitatea de lichid scursa, introduceti rapid capatul lung al acului prin centrul dopului flaconului cu BeneFIX, aflat in pozitie verticala.
Nota: flaconul de BeneFIX trebuie asezat pe o suprafata plana, de exemplu o masa, iar capatul lung al acului trebuie introdus vertical, adica perpendicular pe suprafata dopului. Vezi Fig. 1.
6. Vacuumul existent absoarbe solventul in flaconul cu BeneFIX.
Nota: in timp ce solventul este absorbit in interiorul flaconului de BeneFIX, indreptati acul dublu catre peretele acestui flacon, pentru a preveni formarea excesiva de spuma.
7. dupa incheierea transferului, scoateti capatul lung al acului din flaconul cu BeneFIX, apoi eliminati in mod corespunzator acul si flaconul gol de solvent.
Nota: daca solventul nu se transfera in totalitate in flaconul cu BeneFIX, NU UTILIZATI continutul flaconului. Trebuie notat ca se accepta ca o cantitate mica de solvent sa ramana in flaconul cu solvent, dupa incheierea transferului.
8. Rotiti incet flaconul pentru a dizolva pulberea. Vezi Fig. 2.
9. inainte de administrare, solutia finala trebuie inspectata vizual pentru a detecta eventuale particule. Solutia trebuie sa fie limpede si incolora.
BeneFIX trebuie administrat imediat sau in decurs de 3 ore dupa reconstituire. Solutia reconstituita poate fi pastrata la temperatura camerei inainte de administrare.

Administrare (Injectie intravenoasa):
Administrarea BeneFIX trebuie sa se faca utilizand o seringa sterila, din plastic, de unica folosinta. In plus, retragerea solutiei din flacon se face cu ajutorul unui perforator cu filtru.
1. Utilizand o tehnica aseptica, atasati perforatorul cu filtru la seringa sterila, de unica folosinta.
Nota: NU introduceti aer in flaconul cu BeneFIX. Aceasta poate determina pierderea unei parti din produs.
2. Introduceti capatul perforatorului cu filtru prin dopul flaconului de BeneFIX. Vezi Fig. 3.
3. Rasturnati flaconul si retrageti solutia reconstituita in seringa. Vezi Fig. 4.
4. Scoateti si indepartati perforatorul cu filtru.
Nota: daca urmeaza sa vi se administreze mai mult de un flacon cu BeneFIX, se poate retrage continutul a mai multe flacoane in aceeasi seringa, utilizand un perforator cu filtru separat, neutilizat.
5. Atasati seringa la capatul cu adaptor Luer al setului de perfuzie.
6. Transferati solutia BeneFIX in tubulatura apasand pistonul seringii pana cand tubulatura este umpluta complet.
7. La efectuarea punctiei venoase, este important sa respectati instructiunile pentru a limita cantitatea de sange care intra in tubulatura. Sangele nu trebuie sa patrunda in seringa.
8. Efectuati punctia venoasa conform instructiunilor medicului dumneavoastra. Pentru a va asigura ca acul este inserat in vena, verificati intoarcerea sangelui retragand foarte usor pistonul seringii.
9. Imediat ce sangele patrunde in tubulatura, opriti retragerea pistonului seringii si injectati intravenos BeneFIX pe durata a cateva minute.
In cele mai multe cazuri, o viteza de perfuzie de pana la 4 ml pe minut a fost bine tolerata. BeneFIX trebuie injectat intravenos, timp de cateva minute. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa modifice viteza de perfuzie recomandata, pentru confortul dumneavoastra.
Deoarece utilizarea BeneFIX prin administrarea in perfuzie continua nu a fost evaluata, BeneFIX nu trebuie amestecat cu solutii perfuzabile sau administrat prin picurare.
Va rugam sa inlaturati orice cantitate de solutie neutilizata, flacoanele goale, precum si acele si seringile folosite, intr-un vas special pentru obiecte ascutite, intrucat ele pot duce la ranirea altor persoane in caz de manipulare necorespunzatoare.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din BeneFIX:
Va rugam sa contactati imediat medicul dumneavoastra in cazul in care vi s-a injectat o cantitate de BeneFIX mai mare decat cea recomandata de medic.

Daca incetati sa luati BeneFIX
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului
dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Benefix nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la factorul IX de coagulare recombinant, la oricare alt ingredient al acestui medicament sau la proteine de hamster.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alatati trebuie sa utilizati BeneFIX numai la recomandarea medicului dumneavoastra. Nu se cunoaste daca BeneFIX poate afecta capacitatea de reproducere sau poate dauna fatului, in cazul in care este administrat la femei gravide. Este posibil ca medicul dumneavoastra. sa va recomande sa intrerupeti tratamentul cu BeneFIX in cazul in care alatati sau ramaneti gravida.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, BeneFIX poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.


In cazul in care observati ca aveti nevoie de o cantitate semnificativ mai mare de BeneFIX pentru a controla hemoragia, va rugam sa contactati imediat medicul dumneavoastra; trebuie facuta o testare a sangelui pentru a depista eventuala activitate a inhibitorilor de factor IX.
Posibilele reactii adverse sunt prezentate mai jos in conformitate cu urmatoarele categorii:
Mai putin frecvente: intre 1 din 100 si 1 din 1000 pacienti.
Rare: intre 1 din 1000 si 1 din 10000 pacienti.

Tulburari ale sistemului imunitar

Mai putin frecvente: Dezvoltarea de anticorpi de neutralizare (inhibitori)*.
Rare: Reactii alergice/de hipersensibilizare; asemenea reactii pot include aparitia unei senzatie de arsura la nivelul maxilarului si cutiei craniene, frisoane (rigiditate), tuse uscata/stranut, inrosirea fetei, letargie, agitatie, senzatie de furnicaturi, urticarie, mancarimi si eruptii pe piele, scaderea tensiunii arteriale, cresterea frecventei batailor inimii, senzatie de apasare in piept, respiratie suieratoare, umflarea gatului, soc alergic*, eruptii cutanate.

Tulburari ale sistemului nervos

Mai putin frecvente: Ameteli, dureri de cap, alterarea simtului gustativ, senzatie de lesin.
Tulburari gastro-intestinale
Mai putin frecvente: Greata.
Rare: Varsaturi.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Mai putin frecvente: Reactii la nivelul locului de injectare (incluzand senzatii de arsura si intepaturi la locul administrarii perfuziei), disconfort la nivelul locului de abord venos, celulita, flebita.
Rare: Febra*.

Vezi informatiile suplimentare de mai jos.
Reactii alergice/de hipersensibilizare
Reactiile alergice sau de hipersensibilizare au fost observate rar la pacientii tratati cu medicamente care contin factor IX, inclusiv BeneFIX. In unele cazuri, asemenea reactii au evoluat catre anafilaxie severa. Reactiile alergice au aparut in stransa relatie temporala cu aparitia inhibitorului de factor IX.

Cauzele reactiilor alergice la BeneFIX nu au fost inca elucidate. Aceste reactii pot pune viata in pericol. Daca apare o reactie de tip alergic/anafilactic, intrerupeti imediat perfuzia si contactati medicul dumneavoastra sau solicitati imediat asistenta medicala de urgenta. In cazul reactiilor alergice severe trebuie avute in vedere optiuni alternative de tratament. Stabilirea tratamentului necesar depinde de natura si severitatea reactiilor adverse.

Aparitia inhibitorului
Pacientii cu hemofilie B pot dezvolta anticorpi de neutralizare (inhibitori) ai factorului IX. daca apar asemenea inhibitori, boala se poate manifesta sub forma unui raspuns clinic insuficient. In asemenea cazuri, este recomandat sa se apeleze la un centru specializat de tratare a cazurilor de hemofilie.
Un inhibitor cu grad mic de reactivitate insa relevant din punct de vedere clinic a fost detectat la 1 din cei 65 pacienti tratati cu BeneFIX care au primit anterior medicamente derivate din plasma. Acest pacient a putut continua tratamentul cu BeneFIX fara sa inregistreze cresteri ale nivelului de inhibitor sau episoade de anafilaxie. Pacientii tratati cu BeneFIX trebuie sa fie monitorizati pentru a se putea observa producerea de inhibitor.
Datele existente sunt insuficiente pentru a furniza informatii cu privire la incidenta aparitiei de inhibitor la pacientii netratati anterior (PNA).
Datorita procesului de productie, BeneFIX poate contine urme fine de proteine de hamster. Pot aparea reactii de hipersensibilizare.
S-a raportat aparitia unei tulburari a rinichiului ca urmare a inducerii, cu ajutorul unor doze mari de factor IX derivat din plasma, a tolerantei imune la pacientii cu hemofilie B care prezentau inhibitori ai factorului IX si antecedente de reactii alergice.

Tulburari renale
Un pacient a suferit o durere abdominala severa, determinata de faptul ca aprovizionarea cu sange a unei zone din rinichi a fost intrerupta (fenomen cunoscut sub denumirea de infarct renal). Relatia dintre aparitia infarctului si administrarea anterioara de BeneFIX este neclara.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza BeneFIX

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati BeneFIX dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe eticheta flaconului. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la frigider (2 grade Celsius – 8 grade Celsius). Pentru confortul pacientului, medicamentul poate fi scos din acest mediu de pastrare pentru o singura perioada de cel mult o luna, la temperatura camerei (pana la 25 grade Celsius).
La finalul acestei perioade, medicamentul nu trebuie reintrodus in frigider, ci trebuie fie utilizat, fie eliminat. Data la care medicamentul este scos din frigider si lasat la temperatura camerei (care nu trebuie sa depaseasca 25 grade Celsius) si data la care flaconul trebuie aruncat, trebuie notate pe cutia de carton.
A nu se congela.
Utilizati solutia reconstituita imediat sau in decurs de cel mult 3 ore de la reconstituire.
Nu utilizati BeneFIX daca solutia nu este limpede si incolora.
Daca este posibil, se recomanda ca de fiecare data cand utilizati BeneFIX sa notati numarul de lot al medicamentului, existent pe flacon.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii supulimentare

Compozitie

Benefix este compus dintr-o pulbere si un solvent care se amesteca pentru a forma o solutie injectabila. Benefix contine substanta activa nonacog alfa, care ajuta la coagularea sangelui.

Ambalaj

BeneFIX este furnizat sub forma de pulbere injectabila intr-un flacon de sticla.

Continutul ambalajului:
• un flacon cu pulbere BeneFIX 250 UI;
• un flacon cu 5 ml apa sterila pentru preparate injectabile;
• un ac dublu;
• un perforator cu filtru;
• un mini-set steril de perfuzie;
• seringa sterila de 10 ml, de unica folosinta, pentru administrare;
• doua tampoane cu alcool;
• doi plasturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea