Litera A

#prospect #medicament

Aspirina - comprimate

Prospect Aspirina - comprimate

Ce este Aspirina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

In dureri usoare sau medii, de exemplu in cefalee, in dureri dentare, in dismenoree, inflamatii, febra si raceli. Atentie Aspirina nu trebuie administrata timp indelungat sau in doze ridicate fara recomandarea medicului. Aspirina se administreaza copiilor si tinerilor cu afectiuni insotite de febra numai la indicatia medicului, din cauza posibilei aparitii a sindromului Reye si numai atunci cand alte masuri nu au avut o actiune binefacatoare.

Aspirina actioneaza ca un antiinflamator nesteroidian, antipiretic, analgezic, antiagregant plachetar.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze
Doar pentru administrare orala. Luati drajeul/drajeurile cu o cantitate mare de lichid.

Pentru adulti si adolescenti (cu varsta de 16 ani si peste)
- Doza unica recomandata este de 1 drajeu si poate fi repetata la un interval de cel putin 4 ore.

Pentru dureri mai intense sau febra mai mare, doza unica recomandata este de 2 drajeuri si poate fi repetata la un interval de cel putin 4 ore.
- Doza zilnica totala nu trebuie sa depaseasca 6 drajeuri.

Pentru pacienti varstnici (cu varsta de 65 de ani si peste)
- Doza unica recomandata este de 1 drajeu si poate fi repetata la un interval de cel putin 4 ore.
- Doza zilnica totala nu trebuie sa depaseasca 4 drajeuri.

Pentru adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani (cu greutatea corporala 40 – 50 kg):
- Doza depinde de greutatea corporala a adolescentului; varsta precizata este doar cu scop informativ.
- Doza unica recomandata este de 1 drajeu si poate fi repetata la un interval de cel putin 4 ore.
- Doza zilnica totala nu trebuie sa depaseasca 6 drajeuri.

Pentru grupe speciale de pacienti
- Pacienti cu anomalii ale functiei ficatului sau rinichilor sau cu probleme de circulatie sanguina (de exemplu insuficienta cardiaca sau evenimente care implica sangerari majore): adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru sfaturi.
- Copii cu varsta sub 12 ani (cu greutatea corporala mai mica de 40 kg): a nu se utiliza fara prescriptie medicala.

Nu luati acest medicament timp de mai mult de 3 zile (pentru febra), respectiv timp de mai mult de 3 – 4 zile (pentru durere), decat daca medicul recomanda astfel.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din ASPIRINA
In timpul tratamentului, este posibil sa manifestati tiuit in urechi, o senzatie de pierdere a auzului, dureri de cap, ameteli – acestea sunt semne tipice ale supradozajului.
Daca suspectati supradozajul cu acest medicament, opriti tratamentul si adresati-va imediat unui medic.

Daca uitati sa utilizati ASPIRINA
Nu luati o doza dubla pentru a compensa o doza uitata.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Se interzice administrarea Aspirina cand exista un risc crescut de hemoragii. Aspirina se administreaza numai la recomandarea medicului: in cazul terapiei simultane cu medicamente anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina), in insuficienta glucozo-6-fosfat-dehidrogenazei, in astm sau alergie la antireumatice si alte substante alergene, la pacienti cu tulburari gastro-duodenale cronice, insuficienta renala, in timpul sarcinii, in special in ultimele trei luni.

Precautii

Pacientii care sufera de astm, alergie la polen, vegetatii adenoidiene sau infectii cronice ale aparatului respirator (in special atunci cand sunt insotite de tulburari asemanatoare cu alergia la polen), cat si pacientii hipersensibili la analgezice si antireumatice risca la administrarea produsului Aspirina aparitia unor crize de astm (astm de intoleranta la analgezice). Acestor bolnavi li se administreaza Aspirina numai la sfatul medicului. Acelasi lucru este valabil si pentru bolnavii hipersensibili fata de alte substante ce le provoaca reactii alergice, cum ar fi eruptiile cutanate, pruritul sau urticaria febrila. Aspirina se administreaza la copii si tineri cu maladii febrile numai la sfatul medicului si numai atunci cand alte metode nu au avut efectul scontat. Daca aceste imbolnaviri sunt insotite de vome prelungite, acestea pot fi simptome ale sindromului Reye, un sindrom extrem de rar, dar care ameninta uneori viata, necesitand de urgenta o ingrijire medicala. Tratamentul in timpul sarcinii se face numai cu avizul medicului. La administrarea regulata in doze ridicate in timpul alaptarii trebuie luata in consideratie intreruperea alaptarii.

Interactiuni medicamentoase

Se potenteaza: efectul medicamentelor anticoagulante (de exemplu derivati ai cumarinei, heparina); riscul hemoragiilor gastrointestinale la administrarea simultana a cortizonului; actiunea efectelor adverse a tuturor medicametelor antireumatice nesteroidiene; efectul medicamentelor hipoglicemiante (sulfonilureice); actiunea nedorita a metotrexatului. Scade efectul spironolactonei, al furosemidului, medicamente care favorizeaza eliminarea acidului uric in cazul gutei. Nu se recomanda asocierea Aspirina cu medicamentele de mai sus fara sfatul medicului.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca este posibil sa fiti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte sa luati acest medicament sau orice alt medicament.

Sarcina
In primele cinci luni de sarcina trebuie sa cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament sau alte medicamente care contin acid acetilsalicilic. Incepand din luna a sasea de sarcina (mai mult de 24 de saptamani de amenoree), nu trebuie sa luati acest medicament, deoarece va poate cauza probleme grave dumneavoastra sau copilului dumneavoastra.
Daca ati luat acest medicament in timpul sarcinii, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Alaptarea
Acest medicament poate trece in laptele matern. Ca precautie, ASPIRINA nu este recomandat in perioada de alaptare.

Fertilitate
Medicamentul face parte dintr-o grupa de medicamente care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la incetarea tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acidul acetilsalicilic nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Tulburari gastrice, hemoragii gastro-intestinale; rar reactii alergice diverse (bronhospasm, eruptii cutanate); foarte rar o scadere a trombocitelor (trombocitopenie). Atentie La administrarea frecventa si prelungita, in cazuri rare, poate aparea o hemoragie gastrica grava. La aparitia scaunelor negre trebuie consultat imediat medicul. In cazuri exceptionale, la o administrare indelungata, se poate instala o anemie prin microhemoragii digestive. Supradozarea poate cauza la copii si varstnici ameteli si tinitus. In aceste cazuri pacientii se pot adresa medicului. La depasirea dozelor poate creste valoarea transaminazelor.

Cum se pastreaza Aspirina

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius.
Nu utilizati daca observati semne vizibile de deteriorare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este acidul acetilsalicilic.
Fiecare drajeu contine acid acetilsalicilic 500 mg.

Celelalte componente sunt:
Dioxid de siliciu coloidal anhidru, carbonat de sodiu anhidru
Film: ceara carnauba, hipromeloza, stearat de zinc

Ambalaj

Cutii cu 20 si 100 comprimate, 1 comprimat continand componenta activa: acid acetilsalicilic 500 mg.

Fabricant

Bayer Bitterfeld GmbH
Salegaster Chausee 1
06803 Bitterfeld-Wolfen
Germania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Bayer SRL
Sos Pipera nr 42 , etajele: 1,16,17, Bucuresti, Romania
Tel: 004021 529 59 00.

Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2013.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului